הצצה לאח"י תנין: שקטה ומתוחכמת יותר
בצוללת הרביעית של חיל הים הותקנו מסנני רעש ומערכות תקשורת ונשק מהמתקדמות בעולם, ויתרונה הוא אפשרות לשהות ממושכות בשטח אויב. מפקד בסיס חיפה בחיל הים, תת אלוף דוד סלמה: "שייטת הצוללות פועלת בקטלניות, ביעילות ובחשאיות"
בעוד המעצמות מתקדמות להסכם גרעין עם איראן, ישראל פותחת צוהר לאחד הכלים העוצמתיים שברשותה: הצוללת החדשה של חיל הים, אח"י תנין, צפויה לצאת בקרוב למבצע ראשון. צוותי חיל הים יחד עם התעשיות הביטחוניות משלימים בימים האלה את הבחינות והניסויים האחרונים במערכות הנשק, התקשורת והמודיעין המתקדמות שהותקנו בישראל בצוללת לאחר הגעתה מגרמניה בקיץ האחרון. לפי פרסומים זרים, הצוללות החדישות הן זרוע אסטרטגית שאמורות לספק לישראל אפשרות ל"מכה שנייה" בשעת הצורך.
הצוותים רוצים לוודא שכל המערכות מסונכרנות ופועלות ללא תקלות בכלי הלחימה היקר והחשאי ביותר בצה"ל - שעלותו מוערכת בכחצי מיליארד דולר. יתרונה הגלוי המרכזי של הצוללת על פני שלוש צוללות הדולפין הוותיקות יותר נוגע לאורכה: 68 מטרים לעומת 57.3 מטרים ביתר הצוללות.
בחללים שהתווספו הותקנו מכלי דלק המאפשרים הנעה חשמלית שקטה וממושכת יותר מתחת למים, לצד חדר תדריכים, חדר שהייה נוח ללוחמים ופינת מחשב. "התוספת תאפשר לצוללת אח"י תנין לקבל משימות מבצעיות לטווחים ארוכים יותר ולמשכי זמן ארוכים יותר מאלה של הצוללות הקיימות", הסביר קצין מחיל הים. "הארכנו בימים ארוכים את היכולת לפעול באופן שקט וחשאי בשטח האויב".
יתר מערכות התקשורת, הנשק והמודיעין בצוללת החדשה נחשבות מתקדמות יותר, אך כמוהן יותקנו בעתיד גם בצוללות הוותיקות. המערכות הטכניות לנהיגה ולהובלת כלי השיט באח"י תנין נחשבות לפשוטות יותר להפעלה עם מגוון אמצעי גיבוי במקרים של תקלות. כך למשל, הסונאר הפועל באופן דיגיטלי מאפשר ללוחמים יחס אות נקלט לכל רעש שמזוהה באופן טוב יותר. "אנחנו נהנים ממסנני רעשים מתקדמים ובכך שומעים רחוק יותר", אמר הקצין.
הצוללת החמישית, אח"י רהב, הזהה לתנין, צפויה להגיע לישראל בקיץ הקרוב, והשישית תגיע מגרמניה בשנים הקרובות. בחיל הים מזהים עלייה ניכרת בעשרות אחוזים בכמות המשימות המבצעיות, בעיקר הרחוקות, שקיבלו כל שייטות החיל בשנתיים האחרונות, ובהן הצוללות. "תנין מתוחכמת יותר במערכות שלה, שהן מהטובות בעולם", אמרו בחיל הים.
צוות הלוחמים של הצוללת החדשה ובהם מפקד אח"י תנין, סא"ל ג', הוא ברובו ככולו מבוסס על לוחמים ששירתו בצוללות הוותיקות, על מנת לאפשר כוח אדם מנוסה שיוביל את הצוללת. סא"ל ג' אמר אתמול (א') כי "תנין ורהב יכולות להגיע לטווחים רחוקים יותר למשך זמן שהייה ארוך יותר ולפעול יותר בשקט. כמות המשימות שאנו נדרשים לבצע עולה על יכולותינו בגלל המחסור בצוללות. אנו מכשירים את מיטב הלוחמים בצורה המקצועית ביותר כי טעות הכי קטנה של לוחם בצוות יכולה להכשיל את המשימה במקרה הטוב, ובמקרה הרע לגלות את הצוללת ולהפוך אותה לפגיעה".
בחיל הים ציינו עוד כי המציאות המשתנה במזרח התיכון מובילה בין היתר את הצוללות אחת לחודש בממוצע למשימות מתפרצות שאינן מתוכננות, בהתרעה של שעות ספורות: "אנו עובדים בשיתוף פעולה עם יחידות של משרד הביטחון, אמ"ן, כוחות מיוחדים, חיל האוויר וגם עם כוחות חי"ר. השילוביות הפכה למכפיל כוח", הסביר סא"ל ג'.
מפקד בסיס חיפה בחיל הים, תת-אלוף דוד סלמה, הוסיף: "שייטת הצוללות פועלת בעומק שטח האויב בקטלניות, ביעילות ובחשאיות". ההערכה בצבא היא שהצוללות ימשיכו באופי של מגוון משימות, ובעיקרן משימות של איסוף מודיעין גם בטווחים של אלפי קילומטרים מישראל.
"אסדות הגז יהפכו למטרה של חיבאללה"
בתוך כך, בצה"ל מזהים המשך העברת אמצעי לחימה מתקדמים מרוסיה לסוריה גם עם כניסתה של השנה הרביעית למלחמת האזרחים במדינתו של אסד. בחיל הים אומרים כי הנחת העבודה היא שכל מה שמגיע לסוריה נמצא גם בידי חיזבאללה, כולל טילי השיוט מהמתקדמים בעולם - היאחונט. "עד למלחמת לבנון השנייה ובמהלכה היה בלבנון טיל חוף ים אחד, ה-C802. פעלנו אז קרוב לחוף הלבנוני לפי תרחיש הייחוס הזה", אמר גורם בכיר בחיל הים. "כיום יש סלט של עשרות טילי ים בלבנון, לפחות עשרה סוגים שונים".
"היאחונט אינו טיל חוף-ים, כפי שחושבים בטעות, אלא טיל שמשוגר מהחוף ויכול לפגוע בכל נקודה ביבשה בטווחים של 300-200 ק"מ ולטוס במוד גבוה או נמוך", הסביר הבכיר. "יש לנו מערכות כמו הברק 1 ובקרוב טיל הברק 8 שיכולים להתמודד מולו".
לדבריו, השתלטות ארגוני ג'יהאד עולמי דוגמת דאעש בסיני ובסוריה כבר הובילו להשתלטות של מחבלי הארגון הקיצוני על סטי"ל מצרי. להערכתו, ארבע אסדות הגז שיש כיום ובעתיד הקרוב לישראל (תמר צפון, תמר דרום, ים טטיס ושדה לווייתן) יהפכו למטרה נייחת וקבועה מצדו של חיזבאללה.
"מהרגע שייחתם החוזה לרכש ארבע ספינות אבטחת המים הכלכליים, ייקח עוד שנתיים-שלוש עד שהן יגיעו. עד אז נדע לתת פתרונות על בסיס הקיים, בשכבות של מודיעין, אבטחה מקומית באסדות, כלים אוויריים במרחק סביר וספינות במרחב", מציין הבכיר. בצוק איתן, לצורך העניין, הוצבה ספינת טילים של חיל הים ליד כל אחת מהאסדות מחשש של ירי טילים לכיוונה.
איום נוסף שנלקח בחשבון באוגדת הגליל ובחיל הים הוא חדירת מחבלי חיזבאללה בצלילה לכיוון נהריה וראש הנקרה, בדומה לחדירה מרצועת עזה לזיקים בצוק איתן. בחיל מקימים בימים אלו מערכת שתיפרס לאורך הגבול הימי ותשפר את יכולת זיהוי הצוללנים אם יגיעו בעתיד.