שתף קטע נבחר

 

איראן: "לא נסכים להעביר אורניום מועשר"

בכיר בצוות המשא ומתן האיראני לשיחות בלוזאן שבשוויץ מבהיר כי איראן לא תסכים להוציא אל מחוץ לגבולותיה אורניום מועשר ובכך הכחיש דיווחים קודמים. לדברי ראש צוות המו"מ עבאס אראקצ'י: "שוחחנו ואנחנו קרובים לפתרון, אבל אין שום אפשרות לשלוח את המאגרים הללו לחו"ל"

שעות אחרי הדיווחים על הסכם גרעין מתקרב בין איראן למעצמות, חוזרים המשתתפים להנמיך ציפיות: ראש צוות המשא ומתן האיראני עבאס אראקצ'י לשיחות עם המעצמות בלוזאן שבשוויץ הבהיר אמש (יום א') שאיראן לא תסכים להוציא אל מחוץ לגבולותיה אורניום מועשר. בכך הכחיש דיווחים שהתפרסמו מוקדם יותר לפיהם איראן הסכימה להוציא אל מחוץ לגבולותיה לפחות חלק מהאורניום המועשר לרמה נמוכה שיש ברשותה, אורניום שמשקלו מגיע לכ-8,000 טונות.

 

"איננו מתכוונים לשלוח אורניום מועשר אל מחוץ לגבולותנו, אבל יש דרכים נוספות ליצור אמון. שוחחנו ואנחנו קרובים לפתרון, אבל אין שום אפשרות לשלוח את המאגרים הללו לחו"ל", הבהיר אראקצ'י, שמדבריו ציטטה סוכנות הידיעות הצרפתית. הצדדים, כך אמר, קרובים ליישוב המחלוקות, אך "נותרו שתיים-שלוש סוגיות במחלוקת".

השיחות בלוזאן, אתמול (צילום: AFP) (צילום: AFP)
השיחות בלוזאן, אתמול(צילום: AFP)
 

אראקצ'י אמר אתמול בראיון לרשת "אל-מיאדין" הלבנונית: "אנחנו אופטימיים אבל טרם הגענו לפתרון. השגנו היום התקדמות מסוימת אך בפנינו דרך ארוכה". גורם בכיר במשלחת האיראנית למשא ומתן בשוויץ אמר מוקדם יותר לסוכנות הידיעות הצרפתית AFP שהצדדים עדיין לא הגיעו להסכמות לגבי הנושאים העקרוניים. "אין כעת הסכם והסוגיות העיקריות לא נפתרו", אמר. "במקום לנסות ליצור לחץ, על המעצמות לוותר על דרישותיהן המופרזות ולהחליט אם הן באמת רוצות בהסכם".

 

במקביל אמר דובר הבית הלבן ג'וש ארנסט לרשת ABC האמריקנית ש"הגיע הזמן שאיראן תתבטא בבהירות ותתחיל לפעול. אנחנו מנהלים משא ומתן יותר משנה. על איראן להוכיח לקהילה הבינלאומית את רצינותה". חילופי הדברים הללו מתנהלים יומיים לפני תאריך היעד להגעה להסכם עם 5+1 המעצמות (ארה"ב, רוסיה, סין, צרפת, בריטניה וגרמניה) על תוכנית הגרעין האיראנית, וכאמור זמן קצר בלבד אחרי שיצאו מלוזאן דיווחים דווקא על התקדמות בכמה סוגיות מרכזיות במשא ומתן.

 

שר החוץ הגרמני פרנק וולטר שטיינמאייר אמר שהוא לא שולל משבר עתידי בין טהרן למעצמות ביומיים שנותרו להגעה להסכם. שטיינמאייר התבקש על ידי עיתונאים לתאר את האווירה בשיחות ואמר כי היא הייתה טובה עד כה, אולם היא תלויה ביכולת של הצדדים לצמצם את המחלוקות בשעות הקרובות.

 

"אנחנו מצויים על סף חתימת הסכם היסטורי, אבל האיראנים מאוד קשוחים והם יידרשו לעשות עוד מספר פשרות", אמר ל"ידיעות אחרונות" גורם במשלחת האמריקנית. "הם מתעכבים על כל סעיף וסעיף, אך אני אופטימי לגבי הסיכויים שייחתם הסכם".

 

גורם אחר בשיחות ניסה לצנן את ההתלהבות והבהיר: "זה לא גמור עד שאין הסכם חתום". ואילו שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב אמר אמש בתשובה לשאלה על מידת האופטימיות שלו: "אני לא מספיק אופטימי". "לא משלמים לך מספיק כדי להיות אופטימי", עקץ קרי בתגובה - מה שמלמד על נחישותו של מזכיר המדינה האמריקני לצאת מלוזאן עם הסכם.

 

על פי גורמים המעורים בשיחות, הצדדים סיכמו על סעיף המותיר לאיראנים להמשיך להפעיל את המתקן בפורדו במתכונת מצומצמת יותר, אם כי לא באופן מהותי. נראה כי האיראנים יוכלו להמשיך להפעיל במתקן 500 צנטריפוגות, שיתווספו ל-6,000 הצנטריפוגות במתקן בנתנז. 

 

זהו אמנם מספר קטן של צנטריפוגות, אולם עבור האיראנים מדובר בהישג, שכן הם יוכלו למעשה להשאיר את האתר פעיל. עבור ישראל מדובר, כמובן, בחדשות רעות. החשד הוא שהאיראנים יגבילו את הפיקוח על האתר ויבצעו בו בחשאי פעולות המנוגדות להסכם. אחד הדיפלומטים סיפר מוקדם יותר כי סוכם שמתקן פורדו התת-קרקעי ליד העיר קום יפסיק להעשיר אורניום. ייתכן שהוא יוכל להמשיך לפעול למטרות אחרות.

 

הנושאים שעדיין מצויים תחת מחלוקת הם הדרישה האיראנית להמשיך לבצע מחקר ופיתוח גרעיני. האיראנים דורשים חופש פעולה במחקר ופיתוח, בעוד המעצמות - ובפרט צרפת - מסרבות לכך. החשש של המדינות הוא כי תחת מעטה מחקר ופיתוח מדעי, האיראנים ימשיכו לעבוד על פיתוח פצצה גרעינית בסתר.

 

מאמץ המעצמות מוקדש לניסיון להבטיח שהפעילות הגרעינית של איראן תהיה לצורכי שלום בלבד. לשם כך הן דורשות פיקוח קפדני על אתרי הגרעין ובסיסי צבא שבהם מתנהלת פעילות בתחום הגרעין.

 

מנגד דורשת איראן הסרה מיידית וגורפת של הסנקציות הדיפלומטיות והכלכליות המופעלות נגדה, בעוד המעצמות מוכנות להסרה הדרגתית בלבד. כרגע מסתמן כי ההסכם יכלול כמה נקודות בזמן, שבכל אחת מהן תהיה חבילה של "הטבות" (הסרת חלק מהסנקציות).

פורסם לראשונה 29/03/2015 19:39

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
המו"מ בלוזאן
צילום: רויטרס
מומלצים