מהי איכות המים שאתם שותים? תלוי איפה אתם גרים
מי שחשב שהמים שזורמים בצינורות ביתו מקורם בכנרת – טעה. חברת מקורות חושפת כי החל מאזור מחדרה ודרומה – כל אזרחי ישראל שותים בעיקר מים מותפלים. הסיבה: הרס המאגר הטבעי של מי התהום. הבשורות הטובות: בסוף השנה מתקני ההתפלה יספקו 75% מהתצרוכת הביתית, ואם חמש השנים הבאות יהיו שנות גשם ממוצעות – מי הכנרת יזרמו בעוד ברזים
בעוד 5 שנים, אם יירד גשם בצורה ממוצעת, ניתן יהיה לשקם את האקוויפרים. חברת מקורות מפרסמת שורה של נתונים מעניינים על המים שכולנו צורכים, ובכלל זה, לאן מגיעים היום מי הכנרת?
כתבות נוספות בערוץ כלכלה ירוקה :
- 42 אלף שקל קנס על זיהום הכנרת בשמן מדחפור
- חדשנות ישראלית: הפיתוחים שיחסכו אנרגיה
- הישראלים שמטהרים את נהר הגנגס
כיום מי הכנרת מגיעים לאזור הצפון בלבד. מחדרה ודרומה כמעט כל המים שאזרחי ישראל שותים הם מים מותפלים. בסוף השנה מתקני ההתפלה בארץ יספקו 600 מיליון מטר קוב מים, המהווים 75 אחוז מהצריכה הביתית. "אם 5 השנים הבאות יהיו שנות גשם ממוצעות, תוך 5 שנים ניתן יהיה לשקם את האוגר הטבעי", מסביר בן יוסף. "כיום באקוויפרים יש חוסר של 600 מיליון קוב מים בעקבות שאיבת יתר, עוד משנות הבצורת שלפני הקמת מתקני ההתפלה. כעת, בראייה ארוכת טווח, תהיה שאיבה פחותה ממי הכנרת והמפלס יעלה. לא נגיע למפלסים שהיינו בהם בעבר בגלל שאיבות".
בזכות מתקני ההתפלה ישראל יכולה לשאת גם 5 שנות יובש מבלי להרגיש את הבעיה, אומרים במקורות. "יש לנו את האקוויפרים, אוגר תת קרקעי. יש לנו אוגר להרבה שנים, תלוי בכמות השאיבה. אם נשאב בלי הכרה כמובן שהם ייהרסו. אנחנו שואבים כמה שאפשר תוך כדי בקרה על הכמויות כדי שלא נהרוס אותם ונוכל לשקמם בעתיד".
בצפון הצריכה השנתית לשנת 2014 לחקלאות עמדה על 257.5 מלמ"ק. בתעשייה השתמשו ב- 23.7 מלמ"ק. מדובר בגידול של 4.8 אחוזים ו- 8.2 אחוזים בהתאמה. בעוד בצריכה הביתית בצפון חל פיחות של 0.3% והוא עומד על 217.9 מלמ"ק. במרכז הצריכה הביתית עמדה על 393.9 מלמ"ק, גידול של 1.7%. החקלאות במרכז צרכה 135.1 מלמ"ק ואילו התעשייה 24 מלמ"ק. בדרום החקלאות היא צרכן המים מספר אחת עם 276.6 מלמ"ק, אך שם הצליחו להפחית ב- 3.7% את הצריכה. בתעשייה הפחיתו ב- % את הצריכה והיא עמדה על 38.9 מלמ"ק ואילו הצריכה הביתית עמדה על 89.7 מלמ"ק בלבד.
מנתוני חברת מקורות עולה כי בכל הנוגע להשבה של מי הקולחין מצבנו, בהשוואה למדינות מפותחות אחרות, טוב בהרבה. בישראל ישנה השבה של 80% מכלל הקולחים בארץ לתעשייה, חקלאות והשקייה, בעוד שבארצות הברית הנתון הוא רק 14% השבה. כך, בספרד יש 11%, בסין 14%, באוסטרליה 15% השבה ורק סינגפור מצליחה לזנב בישראל עם 35% השבה.
מדינת ישראל משיבה 85% מהקולחין המושבים לחקלאות. "זה שיא עולם", מסבירים במקורות. רק ספרד שנייה לישראל, כאשר היא משיבה 25% ממי הקולחין המושבים לחקלאות. "הרגולציה בארץ בנושא השבה מאוד מתקדמת", מסביר אברום בן יוסף, סמנכ"ל הנדסה בחברת מקורות. "כל גוף שמייצר שפכים חייב לדאוג לסילוקם ולטפל בהם. וכתוצאה ממחסור מים בארץ החקלאים הבינו שכדאי להם להשתמש במים האלה".