7 טעויות בהכנת מזון במטבח - שמסוכנות לבריאות
מפשירים בשר על השיש? אסון. רוחצים ביצים לפני שמכניסים למקרר? בעיה. משאירים מזון בתוך קופסאות שימורים? סיכון להרעלה. מהנדסת מזון על הטעויות במטבח שעלולות להזיק לבריאות שלנו
רבים מאתנו מקדישים תשומת לב רבה לסוגי המזונות אותם אנו צורכים, כחלק מההקפדה על תפריט מאוזן ובריא. יחד עם זאת, רבים חוטאים לחשוב שבטיחות מזון היא לא הרבה מעבר לניקיון המטבח.
לפי נתוני ארגון הבריאות העולמי, מדי שנה מתים ברחבי העולם כ-2 מיליון בני אדם מהרעלות מזון או מים. אותן הרעלות עלולות לגרום ליותר מ-200 סוגים שונים של מחלות. אז מהן השגיאות הנפוצות ביותר בבטיחות מזון במטבח הביתי - ואיך לתקנן?
עוד כתבות
לא תאמינו איפה מסתתרים חיידקים במטבח שלכם
לא להאמין: איך מגיעים חיידקים צואתיים למטבח
חיידקים בבית: דירוג 30 המקומות הכי מזוהמים1. ממתינים שהאוכל יתקרר לפני הכנסה למקרר
השיקול של מרביתנו הוא שהסיר החם יפגע בתפקוד המקרר או יחמם את המוצרים שלידו. עם זאת, טמפרטורת החדר היא הטמפרטורה המיטבית להתרבות חיידקים בכל המזונות המבושלים והטריים.
כשהאוכל רותח חיידקים לא יכולים להתפתח, וכאשר הוא מקורר ל-4 מעלות במקרר התפתחות החיידקים אטית. לכן, מומלץ להכניס תבשילים חמים ישירות למקרר, כמו גם את כל מוצרי המזון הטריים.
במקרר עצמו מומלץ להרחיק מזון חם ממוצרים רגישים במיוחד כמו מוצרי חלב. המקרר עצמו לא ייפגע מהכנסת מזון חם, החיישנים מזהים את עליית הטמפרטורה ונותנים הוראה למנוע לעבוד במאמץ גדול יותר ולצרוך יותר חשמל, אך לא נגרם נזק למערכת הקירור (מה שאולי אפיין מקררים מיושנים של פעם).
2. מסדרים את הביצים בתבנית הייעודית להם במקרר
נכון, לכולנו במקרר יש מדף ייעודי לסידור ביצים – אבל זהו למעשה מתקן מיותר, שאפשר להוציאו ובמקומו להניח את הקרטון המקורי עם הביצים.
זאת, משום שהאריזה מגינה על הביצים מפני אובדן נוזלים דרך נקבוביות זעירות בקליפתן או מספיחת ריחות זרים. כמו כן, ביצים לעתים הן מלוכלכות – גם אם הלכלוך אינו נראה לעין – ולא כדאי שיבואו במגע עם פרטי מזון אחרים במקרר.
3. רוחצים ביצים טרם הכנסתם למקרר
הקליפה של הביצה נושמת ובעת השטיפה, תכולת הביצה עלולה להזדהם. יחד עם זאת, לפני שבירת הביצים לצורך הכנת מזון, אפשר, אם כי לא נדרש, לרחוץ אותן במים זורמים ולנגב בנייר לפני הכנתן.
לאחר שבירת הביצים ולפני המשך הבישול יש לשטוף ידיים עם סבון. כמו כן, אין להשתמש בכלי לערבול או טריפת הביצה גם בתבשיל, שכן הוא נושא חיידקים – למשל, המזלג לטריפת הביצה לפני הכנת חביתה אינו יכול לשמש לאכילת החביתה.
4. מפשירים בשר ודגים על השיש או על אדן החלון
כדאי לתכנן מראש בישול בשר, כדי להתחיל את תהליך ההפשרה מספיק זמן מראש. הפשרה בטוחה של בשר צריכה להתבצע במקרר כדי למנוע התפתחות מהירה של חיידקים על פני המוצר בזמן שבפנים הוא קפוא ורק לפני הבישול להוציאו מחוץ למקרר.
הפשרה מחוץ למקרר או במים עלולה לגרום להתפתחות חיידקים מהירה וגם לזיהום של אזור העבודה במטבח כיור, משטח עבודה וכו'.
בעת ההפשרה, רצוי להניח את נתח הבשר מחוץ לאריזתו המקורית ועל רשת המונחת בתוך כלי, שתאפשר טפטוף נוזלים, כך שהבשר לא יתבוסס במיץ של עצמו, משום שלמעשה מדובר בדם שקצב התרבות החיידקים בו מהיר יותר. יש לכסות את הכלי בניילון ניצמד, כדי להמנע ממגע של הבשר עם מזונות אחרים.
5. לא מקפידים על הפרדה מלאה וכלים נפרדים לטיפול בבשר ודגים ובמזון טרי ומבושל
חשוב להפריד בשר ודגים נאים ממזונות אחרים, יבשים ומבושלים כאחד. בשר ודגים נאים עלולים להכיל חיידקים שונים שמתים בבישול בלבד ולכן חשוב ליצור חיץ באמצעות קופסאות סגורות בעת אחסון במקרר, ושימוש בכלים שונים לטיפול בבשר נא ומבושל, כולל משטחי חיתוך ועבודה.
ברמת המטבח הביתי מומלץ לייחד לפחות קרש חיתוך לעבודה עם מזון נא מפני שקרש חיתוך צובר חריצים שלעיתים נתקשה לנקותם באופן אפקטיבי.
6. מוותרים על שטיפת פירות וירקות שמתכננים לקלף
רובנו מקפידים על שטיפת פירות וירקות, אולם יש לעשות זאת גם לפני קילופם, כדי למנוע כניסת לכלוך לתבשיל או לסלט תוך כדי הקילוף. השטיפה צריכה להתבצע מיד לפני האכילה, ביסודיות ובמים זורמים.
שימוש בסבון כלים לחיטוי אינו מתאים היות וזה לא ייעודו, ניתן להשתמש בנוזלים ייעודיים לשטיפת פירות וירקות. אם בכל זאת רוצים לחטא באמצעים זמינים אז ניתן להשתמש בחומץ ביתי ולשטוף היטב או במי מלח.
7. משאירים מזון משומר בתוך קופסת השימורים, לאחר הפתיחה
אמנם כיום יש ציפוי בתוך קופסאות השימורים המגן מסכנה של ריאקציה כימית בין המתכת למזון בעת החשיפה לאוויר. יחד עם זאת, במקרה של שריטה או מכה בקופסת השימורים המקורית – בכל זאת עדיף להוציא את המזון ולשמור במקרר בקופסא או במיכל סגור.
הכותבת היא טכנולוגית מזון ומהנדסת אבטחת איכות בSodexo On-Site, המספקת שירותי הסעדה לארגונים
ארגון הבריאות העולמי יציין ב-7 באפריל את יום הבריאות העולמי - הנושא הנבחר הוא בטיחות מזון