שתף קטע נבחר
 

יתרות המט"ח במשק גדלו ל-86 מיליארד ד'

בנק ישראל רוכש דולרים במטרה להחליש את השקל וכך לשמור על היתרון התחרותי של הייצוא הישראלי. ב-2014 רכש הבנק מטבעות זרים ב-7 מיליארד דולר - אבל השווי של יתרות המט"ח בדולרים ירד ב-3 מיליארד דולר

בנק ישראל דיווח היום (ב') כי יתרות מטבעות החוץ שלו גדלו בשנת 2014 ב-4 מיליארד דולר, לעומת גידול של 6 מיליארד דולר בשנת 2013. נכון לתחילת שנה זו עומדות יתרות המט"ח על סכום השווה ל-86.1 מיליארד דולר.

 

כתבות נוספות בנושא בנק ישראל :

 

יתרות המט"ח של בנק ישראל מורכבות מכסף זר שרוכש הבנק באמצעות שקלים שהוא מייצר. מטרת הרכישות היא לייצר ביקוש מלאכותי במטרה להחליש את השקל מול אותם מטבעות וכך לשמור על היתרון התחרותי של הייצוא הישראלי. היצוא נפגע מהתחזקות של המטבע המקומי מכיוון שהוצאות היצואנים נספרות במטבע מקומי ורווחיהם במטבעות זרים.

 

בשנים האחרונות מתמודד הבנק הן עם התחזקות כללית של השקל הנובעת מהריביות הנמוכות בעולם והן מהתחזקות הנובעת מגילוי מאגרי הגז הטבעי מול חופי ישראל ותחילת ההפקה בהם.

 

במהלך שנת 2014 רכש בנק ישראל מטבעות זרים בשווי של 7 מיליארד דולר. 3.5 מיליארד דולר נרכשו כחלק מהתכנית הסדורה לרכישת מטבעות חוץ שמטרתה לאזן את השפעת הפקת הגז הטבעי על שער החליפין של השקל. המחצית השנייה של הרכישות נבעה מרכישות שיזם הבנק מעת לעת במטרה להחליש את השקל. אולם השווי של יתרות מטבעות החוץ בדולרים ירד ב-3 מיליארד דולר, עקב התחזקות עקבית של הדולר מול שאר המטבעות בעולם לאורך השנה.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

ירידה בהפסדי הבנק ב-2014

במקביל פרסם היום בנק ישראל את הדו"חות הכספיים שלו לשנת 2014. מהדו"חות עולה כי בשנת 2014 הפסיד הבנק 1.1 מיליארד שקל, לעומת הפסד של 8.6 מיליארד שקל בשנת 2013. עיקר ההפסד נובע מהוצאות הנהלה והוצאות כלליות בהיקף של 684 מיליון שקל, לעומת כ-1.1 מיליארד שקל בשנת 2013.

 

הקיטון בהוצאות ההנהלה וההוצאות הכלליות נובע מקיטון בהוצאות על פנסיה וגמלת פרישה שהסתכמו בשנה שעברה בכ-256 מיליון שקל, לעומת כ-676 מיליון שקל בשנת 2013. ההוצאות על פנסיה ופרישה היו גבוהות במיוחד בשנת 2013 בשל כניסתו לתוקף של הסכם הצמדת הגמלאות למדד המחירים לצרכן.

 

יש לציין כי ההפסד שרשם בנק ישראל הינו "על הנייר" מכיוון שכללי החשבונאות שחלים על בנק מרכזי שונים מאלו שחלים על בנקים מסחריים ואינם מאפשרים לרשום רווחים מפעולות מסוימות בדו"ח הרווח וההפסד. אל מול הפסד של 1.1 מיליארד שקל שנרשם בדו"ח רשם השנה בנק ישראל רווח של 1.9 מיליארד שקל מהשקעה של חלק מיתרות המט"ח במניות. כמו כן, השווי השקלים של יתרות המט"ח גדל בכ-22 מיליארד שקל בגלל הפיחות בשקל. אולם יש לזכור כי רווחים אלה אינם מתבטאים בהכנסות עהור הבנק כל עוד הם אינם ממומשיים בנקודת הזמן הרלוונטית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים