שתף קטע נבחר

איך למנוע קיסרי בגלל מנח עכוז

אישה בהריון במצג עכוז נשלחת באופן אוטומטי לניתוח קיסרי. לאלו המעדיפות להימנע מההליך ולעבור לידה רגילה, אפשר לנסות את הפתרונות של הרפואה הסינית, הכוללים טיפולים אחדים לנשים בשבוע 35 עד 37

לא תמיד הכול עובר חלק בלידה. מצג עכוז (Frank Breech) הוא מצב שבו מיקומו של התינוק ברחם לקראת הלידה אינו תקין: עכוזו או רגליו של התינוק מופנים כלפי פתח האגן, במקום המצב הנורמלי שבו ראש התינוק מופנה כלפי פתח האגן.

 

במהלך כל ההריון התינוק חופשי לנוע ברחם אמו, עד לשבוע ה-32 של ההריון. בשלב זה מתמקמים למצג ראש. 4% מהעוברים אינם מצליחים לעשות זאת ונשארים ב"מצג עכוז".

 

עוד בנושא:

מצג עכוז? את לא חייבת ניתוח קיסרי

האם לידות בית בטוחות? "הדולה הצילה חיים"

רוצה לרזות אחרי לידה? תתחילי לאכול

 

ברוב המקרים הסיבות להתהפכות העובר למצג עכוז אינן ידועות, ישנן סיבות פיזיולוגיות, שעלולות לגרום למצב: ריבוי מי שפיר, מום או עיוות של הרחם, צורת אגן לא תקינה של האם, גידולים ברחם, הריון עם יותר מעובר אחד, שרירים רפויים של הבטן או של הרחם, שליה נמוכה ומומים שונים בעובר.

 

כמובן שגם מצבה הרגשי של האם יכול להיות גורם למצג זה: החרדות, המתיחות והפחד המלווים את האישה במהלך ההריון גורמים לכיווץ שריר הרחם, וייתכן כי זוהי הסיבה שהעובר לא יכול להסתובב. יש הטוענים שסיבה נוספת להתהפכות העובר למצג עכוז קשורה לכך שהעובר מנסה להתקרב ולהצמיד את ראשו ללבה של האם כדי להאזין לפעימות לבה.

 

חוסר ניסיון בלידות עכוז

עד לשנת 2000 יילדו בארץ נשים במצג עכוז ללא בעיה ורק אחוז קטן היה מופנה מראש לניתוח קיסרי (לרוב בגלל משקל עובר גדול או בעיה פיזיולוגית שאובחנה). באותה שנה יצא מאמר רפואי שהפך ברגע לאבן דרך במיילדות וטען כי במצג זה הדרך הבטוחה יותר ללדת היא בניתוח קיסרי. מאז פרסום המאמר, כמעט שהפסיקו ליילד לידות עכוז בעולם כולו, ולכן נוצר מצב בו הושם דגש מועט לילדות עכוז וכיום יש מעט מאוד רופאים בעולם ובטח בארץ המנוסים ביילוד לידות עכוז.

 

למעשה זמן קצר אחרי פרסום המאמר המדובר, כבר ב-2005 פורסמו מאמרים חדשים שביקרו את המאמר וטענו כי המסקנה להפסיק לאלתר את לידות העכוז הייתה פזיזה. בעולם כיום ישנה מגמה מחודשת לתמוך בלידות עכוז ולחזור ללמד אותן בבתי ספר למיילדות ולרפואה (יצוין כי בישראל כיום ניתן ללדת לידת עכוז רק בלידה שניה תחת תנאים מסוימים ובלידות פרטיות).

 

בפייסבוק הורים כבר ביקרתם? היכנסו

דילמה לא פתורה סביב לידות עכוז (צילום: שאטרסטוק) (צילום: שאטרסטוק)
דילמה לא פתורה סביב לידות עכוז(צילום: שאטרסטוק)

מה הרפואה הסינית יכולה להציע?

כבר בכתבים הסינים העתיקים ישנן עדויות לטיפול במצג עכוז, וכיום ישנן נשים רבות הנעזרות בטיפול ברפואה סינית על מנת לנסות לפתור את הבעיה ולהימנע בניתוח קיסרי. הטיפול נעשה על ידי מטפל/ת ברפואה סינית, המתמחה בעבודה עם נשים בהריון. הטיפול נחשב כטיפול בטוח, קצר ויעיל, ולרוב מסתיים לאחר שניים או שלושה טיפולים.

 

תשאול מעמיק ויסודי ואבחנת דופק ולשון יאפשרו למטפלת תמונה כללית על מצב האישה, בכדי להבין מה הרקע שבגללו העובר לא הצליח "לסיים את משימתו".

 

הרפואה הסינית מבדילה בין מצג עכוז כתוצאה מחוסר אנרגיה (צ`י) ובין מצב של תקיעות אנרגיה שאינו מאפשר תנועה וטרנספורמציה בגוף. כמובן בשני המקרים הסיבה עלולה להיות פיזית או רגשית.

 

בחירת נקודות הדיקור תיעשה בהקשר לאבחנה הסינית ולעיתים יתווסף לטיפול שימוש במוקסה (סיגר המכיל צמחים יבשים אשר בעזרתו מחממים נקודה בקצה הזרת ברגל למשך שבוע).

 

ישנה תיאוריה שנבדקה והוכחה כי במהלך הדיקור ישנה הפרשה של פרוסטגלנדינים, הורמונים הגורמים לכיווץ הרחם ולהטיית העובר כלפי מטה. ואכן ברוב הפעמים נשים חשות בתנועתיות אקטיבית של העובר תוך כדי הטיפול. לעיתים תקבל האישה "שיעורי בית" ותצטרך להשלים את הטיפול בבית עם השימוש במוקסה למשך שבוע.

 

באיזה שלב הטיפול יעיל?

הזמן האידיאלי להגיע לטיפול הוא בין שבוע 35 ל-37, למרות שביכולתנו להגיע לתוצאות טובות גם בשבועות מתקדמים יותר.

 

כיום גם היפוכי עובר חיצוניים הנעשים בבתי החולים נקבעים לשבועות 37 ומעלה, ואף ניתוחים קיסריים אלקטיביים שבעבר נקבעו סביב שבוע 37 נדחים ולא ממהרים לקיים אותם.

 

לאור המצב הקיים היום בו אישה נשלחת באופן גורף לניתוח קיסרי עקב מצג עכוז, אין ספק שכדאי ואף מומלץ להגיע לטיפול ברפואה סינית. הרפואה הסינית מאפשרת אבחנה עמוקה וטיפול מדויק המביא תוצאות ומניב פרי.

 

הכותבת היא מטפלת מוסמכת, בוגרת מכללת מדיסין, בוגרת לימודי רפואה סינית עתיקה עם התמחות בבריאות האישה, בוגרת קורס ליווי וטיפול בנשים בהיריון מטעם בית החולים "איכילוב" בתל אביב ומעבירה הרצאות בסטודיו fly.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאטרסטוק
לנסות להבין למה העובר לא הצליח להתהפך
צילום: שאטרסטוק
מומלצים