ירושלים: אושרה בניית 2,200 יחידות לציבור הערבי
תוכנית האב "ערב א-סוואחרה" אושרה בוועדה המחוזית במשרד הפנים למרות התנגדותם של פעילי ימין, בהובלת חבר מועצת העיר ירושלים, אריה קינג. במקביל, בוטל ללא נימוק הדיון בבניית 1,500 יחידות דיור בהר חומה
ההחלטה אושרה למרות התנגדות קשה של פעילי ימין. אריה קינג, חבר מועצת עיריית ירושלים המוביל את המחאה, שיגר אמש מכתב דחוף לשר הפנים גלעד ארדן ובו טען כי ישנם כשלים בתכנון התוכנית משום שלהשקפתו, הבנייה בפועל תהיה גדולה בהרבה.
כפי שפורסם לראשונה ב-ynet, במקביל לתוכנית "ערב א-סוואחרה", הייתה אמורה לעלות לדיון במליאת הוועדה המחוזית היום גם תוכנית אב לבניית 1,500 יחידות דיור בהר חומה, אלה שהדיון בוטל ללא נימוק. גורמי תכנון אמרו כי התוכנית הוקפאה מסיבות מדיניות ושההוראה לא לקיים את הדיון ניתנה מדרג גבוה. במשרד הבינוי, היוזם את התוכנית, ציינו כי אין סיבה מקצועית או תכנונית לביטול הדיון. עם זאת, בלשכת ראש הממשלה טענו כי התוכנית כלל לא הוצגה להם.
התוכנית במזרח ירושלים מתייחסת לאזור בהיקף של כ-1500 דונם במתחם שבין ג'בל מוכבר לאבו-דיס. בתוכנית נקבעו מתחמי תכנון, שעל פיהם ניתן יהיה להגיש תוכניות מפורטות בהיקף רחב שיכללו מרכזי מסחר ותעסוקה, מבני ציבור, בתי ספר, כבישים חדשים וגינות חדשות. במסגרת התוכנית יפותח "הכביש האמריקני", ציר התנועה המרכזי של מרכז ודרום מזרח העיר ולאורכו יפותחו מרכזי מסחר ותעסוקה.
"התוכנית מסייעת לחלוקת ירושלים"
נציגי ציבור מסיעות הימין בעיריית ירושלים ניסו למנוע בדרכים שונות את אישור התוכנית. לדברי קינג, "המדינה מאשרת בנייה של אלפי יחידות דיור לערבים ובמקביל מקפיאה בנייה ליהודים במזרח העיר". הוא הגדיר את המדיניות "אפס אכיפה ופרס לעברייני בנייה". קינג הוסיף כי התוכנית יוצרת בפועל "רצף טריטוריאלי" של שכונות ערביות, בין אבו-דיס לג'בל מוכבר, ובכך מסייעת למעשה לחלוקת ירושלים. "אם תהינו אם ראש העיר ירושלים הוא מהימין או מהשמאל, היום קיבלנו את התשובה".
במכתב ששלח לשר ארדן אמש הציג קינג תכתובות בין משרד הפנים לעיריית ירושלים שבהם נטען כי קיימים כשלים תכנוניים מהותיים בתוכנית. לדברי קינג, השטח שאליו מתייחסת התוכנית וצפיפות הבנייה תוביל לכך שבסופו של דבר מספר יחידות הדיור שייבנה יהיה גבוה פי ארבעה. "התוכנית גורעת שטחים ירוקים שלא לצורך. את אותו מספר יחידות דיור ניתן לבנות בכרבע מהשטח בבניינים בגובה המקובל", אמר.
ניסיונות פעילי הימין להוריד את התוכנית מסדר היום של ועדות התכנון לא צלחו. לפני ארבעה חודשים הגיש חבר מועצת עיריית ירושלים משה ליאון בקשה לדיון חוזר בוועדה המקומית אך זו לא התקבלה. קינג ועמותות "בצדק", "ירוק עכשיו", ו"הפורום המשפטי למען ארץ ישראל" גם עתרו לבית המשפט לעניינים מנהליים בדרישה לבטל את החלטת הוועדה המקומית של עיריית ירושלים לאמץ את התוכנית. לפני כשבועיים נדחתה עתירה זו על הסף משום שהייתה מוקדמת מדי.
נציגי עיריית ירושלים דחו בדיון את טענות המתנגדים לתוכנית "ערב א-סוואחרה" והבהירו כי מדובר בתוכנית חיונית לירושלים שמסדירה כשלים מערכתיים בתכנון במשך שנים. "התוכנית אושרה במסגרת מדיניות ראש העיר ניר ברקת לירושלים
מאוחדת באמצעות צמצום הפערים במזרח העיר, שדרוג רמת החיים ולקיחת אחריות על הנעשה בשכונות הערביות בכלל תחומי החיים - תכנון ובנייה, תשתיות, חינוך, רווחה, פעילויות תרבות פנאי קהילה וחברה", אמרו בעירייה בהתייחס לתוכנית.
עוד ציינו בעירייה כי "היעדר תכנון הוביל בשנים האחרונות לתופעה רחבת היקף של בנייה בלתי חוקית הנאמדת כיום בכ-20 אלף מבנים לא חוקיים הבנויים בחלקם על שטחים המיועדים לצרכי ציבור". בנוסף הסבירו בעירייה כי הבנייה הבלתי חוקית הביא לכך שתושבים רבים לא שילמו את ההיטלים המקובלים וכן גרמו לבעיות רישום מקרקעין. "על רקע כשל מערכתי זה החליט ראש העיר שלא לנקוט במדיניות 'בת היענה' שבה נקטו קודמיו ולפעול ליצירת שינוי מהותי בתמונת המצב".