שתף קטע נבחר

 

סדר לפסח: הכללים לבחירת מזון בלי חיידקים

רגע לפני החג מפרסם משרד הבריאות מדריך שיסייע בקניית בשר, עוף, דגים וביצים ראויים למאכל. איך רוכשים בקצביה? ועל מה צריך להקפיד בבית?

כך תדעו אם המזון שאתם עומדים לרכוש עלול לקלקל לכם את הגפילטע פיש או את הצלי המפורסם של אימא: על רקע הנהירה של המוני בית ישראל למרכולים, מפרסם משרד הבריאות מדריך לקניית בשר, עוף ודגים, ומסייע לבחור את המוצרים שישאירו את החיידקים מחוץ לשולחן הסדר.

עכברים ומקקים בפשיטה על אטליז בירושלים ()
עכברים ומקקים בפשיטה על אטליז בירושלים
 

כך תמנעו צרות בקציצות (צילום: index open) (צילום: index open)
כך תמנעו צרות בקציצות(צילום: index open)

בשר, עוף ודגים הם מזונות שעלולים להכיל חיידקים גורמי מחלה ולכן חשוב במיוחד להקפיד על הטיפול בהם בחנויות ובבית. כשהם לא מבושלים, המוצרים האלו חייבים להיות בקירור בטמפרטורה של אפס עד ארבע מעלות או בהקפאה בטמפרטורה של מינוס 18. אין לקנות אותם אם הם לא במקרר או במקפיא. הטמפרטורה המומלצת על היצרן מסומנת על גבי המוצר, והלקוחות יכולים לבדוק אם המוצר נשמר בהתאם. מומלץ גם לא לרכוש מוצר שהופשר והוקפא שנית. ניתן לזהות מוצר שכזה אם בתוך השקית שלו מופיעים גבישי קרח.

 

עוף: תווית "נבדק והותר" 

יש לרכוש מוצרי עוף והודו רק אם מופיע סמל הפיקוח הווטרינרי על תווית המוצר ובתוכו המילים "נבדק והותר", יחד עם מספר הפיקוח הווטרינרי של המשחטה. דגים שאינם ארוזים מראש

צריכים להיות מוצגים במקרר ומכוסים בפתיתי קרח. אסור לגעת בהם עם הידיים לפני הניקוי. עיני הדג צריכות להיות שחורות, שקופות ובולטות, והזימים אדומים ולא לבנים או אפורים וללא ריח קלקול.

 

המלצות נוספות של שירות המזון במשרד הבריאות הן לרכוש רק מוצרים בעלי סימון ברור של תאריך אחרון לשימוש, ברכישת מזון נא שאינו ארוז מראש בקצביה יש לבקש מהקצב לראות את התווית המקורית של המוצר כולל התאריך האחרון לשימוש, יש לרכוש את המוצרים רק במקומות ממוזגים, מוארים ונקיים שבהם לבוש העובדים הוא נקי ומסודר. מומלץ לרכוש רק בשר שנטחן לנגד עיניכם או ארוז ומסומן, מכיוון שהוא רגיש מאוד לחיידקים. לאטליז אסור להקפיא בשר טחון או כל סוג בשר אחר, ולכן יש לבדוק שבשר קפוא מסומן בשם ובכתובת המפעל המייצר.

 

את המוצרים יש להוציא מהמקרר סמוך ככל הניתן למועד התשלום, ויש לארוז אותם בשקית נקייה ובנפרד ממוצרים אחרים. בבית יש להפריד את הבשר, העופות והדגים זה מזה וממזונות אחרים. יש לטפל בהם בסכין ובקרש נפרדים, ולשטוף אותם ואת הידיים לעתים קרובות כדי למנוע מעבר של חיידקים. אחרי הניקוי יש לסלק מיד את החלקים שאינם ראויים לאכילה.

 

תפוח אדמה: זהירות מרעלנים

המלצות נוספות נוגעות לתפוחי אדמה שצבעם ירוק או שיש עליהם כתמים ירוקים. תפוחי אדמה אלו עלולים להכיל רמות גבוהות של רעלנים והם גורמים למחלות במערכת העיכול ומערכת העצבים, ולסימפטומים כמו כאבים חזקים, בחילות, הקאות, שלשולים, סחרחורות, אובדן רגישות, הזיות ובמקרים קיצוניים אף למוות. ניתן לזהות ירקות אלו על ידי טעמם המר. קילוף תפוח האדמה מפחית את כמות הרעלנים ב-30 עד 80 אחוזים, וטיגון או בישול במיקרוגל מורידים במקצת את הכמות. חשוב לזכור שגם במקרה שבו הכתמים הירוקים נעלמים, הרעלנים עדיין נמצאים.

 

ביצים: חשש מהימצאות סלמונלה 

בכל הנוגע לביצים, משרד הבריאות מזכיר שעל הקליפות שלהן ובתוכן עלולים להימצא חיידקים מזיקים כמו סלמונלה המושפעים מטמפרטורה ותנאי האחסון. לכן מומלץ לקנות ביצים רק במקומות ממוזגים, באריזה חד-פעמית סגורה, עם תאריך שיווק בתוקף, סימן תחנת המיון וכתובתה וסוג הביצים. לא מומלץ לקנות ביצים סדוקות, שבורות או שקליפתן מלוכלכת. יש לאחסן אותן במקרר, ורצוי בכלי פלסטיק סגור ולא בקרטון. אין לשטוף את הביצים מחשש להחדרת החיידקים שעל הקליפה לתוך הביצה.

זהירות מחיידקים מזיקים בביצים (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
זהירות מחיידקים מזיקים בביצים(צילום: Shutterstock)

ההמלצות של משרד הבריאות הן לרגל "שבוע הבטיחות במזון" שחל בשבוע הבא. המלצות כלליות נוספות הן רכישת מזון רק בעסק בעל רישיון, לבחון את ניקיון המקום והעובדים בעת הקנייה,

 נוכחות בעלי חיים בעסק, אחסון מוצרים על מדפים תקינים ולא על הרצפה, הפרדה בין מזון גולמי לבין מזון מוכן, לא לרכוש קופסאות שימורים שצורתן נפגעה או התנפחה, לבחון את מרקם המזון וצבעו בקניית מזון טרי, לשים לב לריח לא נעים במקום, ועדיף להתחיל את הקניות ברכישת מוצרים שאינם רגישים לטמפרטורה.

 

משרד הבריאות גם מזהיר לקראת ארוחות החג מפני החיידק vibrio vulnificus שנמצא בדגים אמנון, בורי ודניס. החיידק עלול לגרום לזיהום חמור, ובשנת 2013 דווחו 12 מקרים כאלו וב-2014 שני מקרים. כדי להימנע מהבעיה, משרד הבריאות ממליץ לא לקנות דגים ישירות מבריכות דגים או מדוכנים פתוחים שבהם לא נשמרים תנאי קירור נאותים אלא בוויטרינות קירור במקומות מורשים. לחולים במחלות כרוניות, בעלי מערכת חיסון מוחלשת או פצעים פתוחים בידיים מומלץ להימנע מכל מגע עם דגים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים