אוזבקיסטן: רק 10% לא הצביעו לרודן המכהן
איסלאם קרימוב, ששולט באוזבקיסטן מאז 1989, התעלם מהחוקה שמגבילה נשיא לשתי כהונות בלבד, ונבחר לכהונה רביעית לאחר שקיבל 90.4 אחוזים מקולות הבוחרים. נשיא רוסיה שלח לו ברכות עוד לפני סיום ספירת הקולות
המשענת של המעצמות נגד האיסלאם הקיצוני
עוד חדשות בעולם :
"הטייס שריסק המטוס סבל מנטיות אובדניות"
רגע האמת: "איראן צריכה להגיד - כן או לא"
תוכנה חישבה: אלו הפרצופים היפים בעולם
עוד לפני שכל פתקי ההצבעה נספרו, שלח נשיא רוסיה ולדימיר פוטין את ברכותיו לקרימוב בן ה-77. הנשיא האוזבקי שולט במדינה הסובייטית לשעבר מאז 1989, אז מונה לעמוד בראש המפלגה הקומוניסטית ומחץ ללא רחמים כל התנגדות לשלטונו.
אוזבקיסטן נשענת רבות על סיוע מרוסיה, שבה חיים ועובדים שלושה מיליון אוזבקים שנמלטו משיעור האבטלה הגבוה והעוני הקיצוני בארצם.
ביקורת במערב על היעדר חלופות אמיתיות
"הארגון לביטחון ולשיתוף פעולה באירופה" (OSCE) פרסם היום הודעה שבה מתח ביקורת על כך שבאוזבקיסטן לא קיימות שום "חלופות פוליטיות אמיתיות". ה- OSCE גם ציין שקרימוב, שנבחר לראשונה לנשיא ב-1990, הורשה לרוץ לכהונה רביעית אף שחוקת המדינה מגבילה את כהונת הנשיא לשתיים בלבד.
אוזבקיסטן אמנם לא מוטרדת מסימני תסיסה מיידיים, אולם עתידה של המדינה בת 30 מיליון התושבים סובל מחוסר ודאות בגלל המצב הביטחוני הרעוע באפגניסטן השכנה והיעדר תוכנית ברורה להעברת השלטון מקרימוב ליורש עתידי.
כלי תקשורת מערביים לא מורשים לסקר מתוך אוזבקיסטן מאז שהממשלה דיכאה ב-2005 בברוטליות מפגינים בעיר אנדיג'אן שבעמק פרגנה, והרגה על פי הדיווחים קרוב ל-500 מפגינים ופצעה כ-2,000.
ארצות הברית הקימה בסיס צבאי באוזבקיסטן לאחר פיגועי הטרור ב-11 בספטמבר 2001, אולם אולצה לעזוב את המקום ב-2005 בעקבות הידרדרות היחסים בין המדינות.
אוזבקיסטן היא המדינה המאוכלסת ביותר במרכז אסיה והייתה השחקן הדומיננטי באזור בזמן העידן הסובייטי. היא שיחקה תפקיד קריטי בהתנגדות לשליטת הטליבאן באפגניסטן, בעיקר דרך תמיכתה במיעוט האוזבקי באפגניסטן ובפרט במנהיגו - עבדול ראשיד דוסטום. נשיא אוזבקיסטן קרימוב זכה מצד אחד לשבחים על הדיכוי המוצלח של קיצוניות איסלאמית בארצו, אך גם לביקורת על שלטונו הרודני וההגבלות שהחיל על זכויות דמוקרטיות.