מדריך לסופר: כך תדעו שהבשר והדגים טריים וללא חיידקים
רגע לפני שאתם ממלאים את העגלות בהררי מזון לפסח, "ידיעות אחרונות" מביא את המלצות של משרד הבריאות שיעזרו לכם לבחור נכון בשר, עוף, דגים וביצים
פסח זה הזמן שבו חנויות המזון מלאות לעייפה, התורים גדולים, והלחץ גדול. זה בדיוק הזמן שבו המוכרים יכולים לנצל את ההמולה ולתת לכם מזון לא טרי, לא נקי, שעלול להרוס את הגפילטע פיש או את הצלי המפורסם של אמא ולשלוח אתכם לחדר מיון במוצאי החג.
כדי למנוע את הצרות מפרסם משרד הבריאות לראשונה מדריך לקניית בשר, עוף ודגים ומסייע לבחור מוצרים שישאירו את החיידקים מחוץ לשולחן הסדר.
כללי הקנייה הבריאה
בשר, עוף ודגים
הם מזונות שעלולים להכיל חיידקים גורמי מחלה, ולכן חשוב במיוחד להקפיד על הטיפול בהם — בחנויות ובבית. כשהם לא מבושלים, המוצרים האלו חייבים להיות בקירור, בטמפרטורה של אפס עד ארבע מעלות, או בהקפאה, בטמפרטורה של מינוס .18
הטמפרטורה המומלצת של היצרן מסומנת על גבי המוצר, והלקוחות יכולים לבדוק אם המוצר נשמר בה- תאם. בכל מקרה אין לקנות אותם אם הם לא במקרר או במקפיא. שימו לב כי אסור גם לרכוש מוצר שהופשר והוקפא שנית. ניתן לזהות מוצר שכזה אם בתוך השקית שלו מופיעים גבישי קרח.
יש לרכוש מוצרי עוף והודו רק אם על תווית המוצר מופיע סמל הפיקוח הווטרינרי ובתוכו המילים "נבדק והותר," יחד עם מספר הפיקוח הווטרינרי של המשחטה.
דגים שאינם ארוזים מראש צריכים להיות מוצגים במקרר ומ - כוסים בפתיתי קרח. אסור לגעת בהם בידיים לפני הניקוי. עיני הדג צריכות להיות שחורות, שקופות ובולטות, והזימים אדומים ולא לבנים או אפורים וללא ריח קלקול.
משרד הבריאות מזהיר מהחיידק ,vibrio vulnificus שנמ צא בדגים אמנון, בורי ודניס. החיידק עלול לגרום לזיהום חמור. בשנת 2013 דווחו 12 מקרים כאלו 2014-וב שני מקרים.
כדי להימנע מהבעיה ממליץ משרד הבריאות לא לקנות דגים ישירות מבריכות דגים או מדוכנים פתוחים, שבהם לא נשמרים תנאי קירור נאותים, אלא במקומות מורשים עם ויטרינות קירור. לחו - לים במחלות כרוניות, בעלי מערכת חיסון מוחלשת או פצעים פתוחים בידיים מומלץ להימנע מכל מגע עם דגים.
סימון של תאריך מותר לשימוש
המלצות נוספות של שירות המזון במשרד הבריאות, המתפרסמות לרגל שבוע הבטיחות במזון שחל בשבוע הבא, הן לרכוש רק מוצרים בעלי סימון ברור של תאריך אחרון לשימוש. ברכישת מזון נא בקצבייה, שאינו ארוז מראש, יש לבקש מהקצב לראות את התווית המקורית של המוצר כולל התאריך האחרון לשימוש.
מומלץ לרכוש רק בשר ועוף שנטחנו לנגד עיניכם או שהם ארוזים ומסומנים. לאטליז אסור להקפיא בשר טחון או כל סוג בשר אחר, ולכן יש לבדוק שבשר קפוא מסומן בשם ובכתובת המפעל המייצר.
איפה מומלץ לקנות?
יש לרכוש את המוצרים רק במקומות ממוזגים, מוארים ונקיים שלבוש העובדים בהם נקי ומסודר. את המוצרים יש להוציא מהמקרר סמוך ככל הניתן למועד התשלום, ויש לארוז אותם בשקית נקייה ובנפרד ממוצרים אחרים.
בבית יש להפריד את הבשר, העופות והדגים זה מזה וממזונות אחרים. יש לטפל בהם בסכין ובקרש נפרדים ולשטוף אותם ואת הידיים לעיתים קרובות כדי למנוע מעבר של חיידקים.
המלצות נוספות נוגעות לתפוחי אדמה שצבעם ירוק או שיש עליהם כתמים ירוקים. תפוחי אדמה אלו עלולים להכיל רמות גבוהות של רעלנים ויכולים לגרום למוות. ניתן לזהות ירקות אלו על ידי טעמם המר. חשוב לזכור שגם במקרה שבו הכתמים הירוקים נעלמים לאחר הקילוף, הרעלנים עדיין נמצאים.
להקפיד על רכישת ביצים שלמות
בכל הנוגע לביצים, משרד הבריאות מזכיר שעל הקליפות שלהן ובתוכן עלולים להימצא חיידקים מזיקים כמו סלמונלה, המושפעים מטמפרטורה ומתנאי האחסון. מומלץ לקנות ביצים רק במקומות ממוזגים, באריזה חד-פעמית סגורה, עם תאריך שיווק בתוקף, סימן תחנת המיון וכתובתה וסוג הביצים.
לא מומלץ לקנות ביצים סדוקות, שבורות או שקליפתן מלוכלכת. יש לאחסן אותן במקרר, ורצוי בכלי פלסטיק סגור ולא בקרטון. אין לשטוף את הביצים מחשש להחדרת החיידקים שעל הקליפה לתוך הביצה.
המלצות כלליות נוספות הן רכישת מזון רק בעסק בעל רישיון, נקי, שבו הפרדה בין מזון גולמי למזון מוכן, שהמוצרים בו מונחים על מדפים ולא על הרצפה ואין שם בעלי חיים.