שתף קטע נבחר

על המדף: בשר מהשטחים, ושמן זית בלי זית

פשיטות ערב פסח: בחולון נתפסו באטליז 700 ק"ג בשר שהוברח כנראה מהשטחים ללא תנאים ראויים, בצפון התגלה "שמן זית" שכלל לא היה שמן

שימו היטב לב מה אתם לוקחים מהמדף לקראת החג: עיריית חולון הודיעה היום (ג') כי במבצע אכיפה היא תפסה בחנות אטליז כמות גדולה של בשר מוברח מהשטחים שלא נבדק כראוי. היא עיכבה לחקירה שני עובדים מאור יהודה, בשנות ה-30 לחייהם. משרד הבריאות הודיע כי הוא תפס בקבוקי שמן זית שבכלל הכילו חומר אחר - שאינו שמן זית.

 

בחולון הגיעו צוותים של הווטרינר העירוני לאטליז בעיר מלווים בניידת משטרה, ותפסו 700-600 קילוגרם בשר שלפי החשד הגיע מהשטחים ולא נבדק כראוי. הבשר נזרק למכולה גדולה ויועבר להשמדה. "היה לנו חשד שהאטליז הזה מחזיק במקום כלשהו מחסן פרטי ומסתיר בו בשר", סיפר ד"ר ויקטור חדד, מנהל המחלקה הווטרינרית של העירייה, "ואחד הווטרינרים שלנו, ד"ר שי פלד, תצפת על האזור. הבוקר הוא ראה את הבעלים ואת אחד העובדים מוציאים שקיות שחורות מבניין סמוך".

 

אנשי עירייה נוספים הוזעקו למקום ואנשי האטליז הכחישו שיש להם מחסן נוסף, אבל כשהבינו שהם עלולים להסתבך - הסכימו לפתוח אותו ושם נמצאה כמות גדולה של בשר קפוא עם כתוביות בערבית. "אנחנו מניחים שמקורו היה בשטחים או שהוא היה מיועד להגיע לשם", אמר חדד.

 

החוק מחייב את המוכרים להעביר כל מוצר בשר, טרי או קפוא, לעבור בדיקה וטרינרית ולהיות מלווה בתעודות משלוח חתומות. "כאן זה לא קרה", הסביר חדד. "סביר להניח שהבשר הובא ללא קירור סביר, אנחנו לא יודעים היכן נעשתה השחיטה, וזה עלול להיות מסוכן מאוד בריאותית. זה יכול להגיע גם לסכנת חיים". בעירייה מבקשים מתושבים להתקשר מיד למוקד העירוני (106) אם מתעורר אצלם ספק לגבי האיכות של מוצרים כלשהם.

הבשר המוברח שנתפס בחולון (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
הבשר המוברח שנתפס בחולון(צילום: מוטי קמחי)

 (באדיבות עיריית חולון) (באדיבות עיריית חולון)
(באדיבות עיריית חולון)

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

ממשרד החקלאות נמסר בתגובה כי תקופת "לפני החגים" מתאפיינת בדרך כלל בעלייה בניסיונות ההברחה של בשר מהשטחים, עלייה בשחיטה שחורה וניסיונות זיוף והחתמה של ביצים. לפי המשרד, בשבוע האחרון בלבד נתפסו והושמדו בצו רופא וטרינר 488,790 ביצים, 183,233 טונות בשר בקר ועוף ו-676 ק"ג גבינות". 

 

במקביל ערך משרד הבריאות בדיקה של שמני זית ברחבי הארץ, וקיבל תוצאות שאינן משביעות רצון. בין השאר נתפס שמן החשוד כמזויף: מדובר בשמן זית כתית מעולה פרימיום, שיוצר ונארז על ידי סאן אויל בע"מ באזור התעשייה קדמת גליל. זהו בקבוק של 750 מ"ל לשימוש עד 23.10.15. מפקחי שירות המזון של משרד הבריאות דגמו אותו בחנות מוכרת בצפון הארץ, וגילו שכלל לא מדובר בשמן זית. בעבר גרר זיוף שמן זית הרשעות, עונשי מאסר וקנסות גבוהים.

 

עוד התברר בבדיקה כי שני מוצרים המסומנים כ"שמן זית כתית מעולה" הם בעלי רמת חומציות החורגת מהתקן המותר. מוצר אחד הוא שמן זית עינות קדם שהתאריך האחרון לשיווק שלו הוא 28.7.15 ובשמן זית חשן 1 ליטר, לשיווק עד 24.10.15.

זמן הזית המזויף (צילום: שירות המזון במשרד הבריאות) (צילום: שירות המזון במשרד הבריאות)
זמן הזית המזויף(צילום: שירות המזון במשרד הבריאות)

מסאן אויל נמסר בתגובה: "משרד הבריאות מבצע בדיקה של שמן זית מלפני שנתיים, והחברה שלנו כבר אינה מייצרת שמן זית". לא התקבלה תשובה מדוע המוצרים שיוצרו עד הפסקת הייצור אינם שמן זית, או מדוע החברה אינה אוספת את המוצרים המזויפים ממדפי החנויות.

 

מעינות קדם נמסר: "אין לנו שליטה על האחסון במחסנים או על השאלה אם הבקבוק עומד בשמש, ואז רמת החומציות

משתנה. אנחנו מנסים כעת לעקוב אחרי שרשרת האחסון. מצאנו בעיה אחת ופתרנו אותה, ואנחנו מנסים למנוע מקרים כאלו בעתיד".

 

מחשן נמסר: "העניין נמצא בבדיקה עם טכנולוגיית המזון שלנו ונשלחו דגימות למעבדות נוספות".

 

ד"ר עדי נעלי, מנהל ענף הזית במועצת הצמחים, אמר היום: "ענף הזית מנהל מאבק בתופעת השמנים המזויפים בשיתוף פעולה עם משרד הבריאות שפועל רבות בנושא.

המלצתי היא לקנות שמן זית שנושא על הבקבוק את תו האיכות של ענף הזית, כיוון שהוא עובר בדיקות מעבדה מקיפות ויסודיות. הבדיקות מבוצעות גם בצורה מדגמית ובבדיקות פתע לשמנים שכבר קיבלו את התו, כדי לוודא שאכן המוצר עומד בצורה סדורה בדרישות האיכות והטיב של שמני זית. מטרתן של בדיקות קפדניות אלו, כי הצרכן הישראלי יקבל אך ורק שמן זית ישראלי איכותי, המכיל את כל הסגולות הבריאותיות הידועות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
בלי קירור, בלי מידע על השחיטה. הבשר המוברח
צילום: מוטי קמחי
מומלצים