מניסיון חייהם: מה עושה אותנו למאושרים באמת?
כסף, אהבה ואולי רק משפחה מאוחדת - מה הכי חשוב לחיים טובים ומאושרים? 20 איש עם ניסיון חיים מפואר מעניקים מחוכמת חייהם בתערוכת רחוב המשלבת דיוקנאות וסודות לחיים
בימים אלה מוצגת ברחוב הראשי של העיר עפולה תערוכת רחוב המנסה לגלות את הסוד לחיים טובים. התערוכה תחת השם "חוכמת חיים" היא פרי תוצר תלמידי המסלול לטיפול קהילתי בבני הגיל השלישי במכללה למנהיגות מקצועית.
בתערוכה מוצגים דיוקנאותיהם האישיים של בני הגיל השלישי בעיר עפולה, לצד תצלומים של אובייקטים בעלי משמעות רגשית והיסטורית. הצילומים הגדולים מודפסים ותלויים בשדרה המרכזית בעיר.
כתבות נוספות במדור 60 פלוס:
5 הדרכים שיעזרו לכם לחזק את המשפחתיות
למה מגיל 40 רובנו משמינים - ואיך נמנעים מכך?
אל תתעצלו: כך תמנעו מחלות עיניים
אוסף של המלצות מאלה שכבר יודעים
בני הגיל השלישי נושאים על כתפיהם חכמת חיים וניסיון רב שנים. לא אחת מדובר על "חוכמת החיים" והעצות שאנשים מבוגרים יכולים להשיא ממרום גילם דרך ניסיונם והחויות שצברו לאורך השנים.
התערוכה החדשה מנסה בפעם הראשונה לרכז מבחר מהעצות לחיים שיש לבני הגיל השלישי להציע לדור הצעיר.
קחו את החיים בקלות
בין התמונות בתערוכה אפשר לפגוש את פירחה אליהו, בת ה-83. פירחה נשואה כבר 65 שנה לג'ורג'י, אמא ל-12 ילדים, וסבתא ל-35 נכדים ו-22 נינים. העצה שהיא מעניקה לדור הצעיר היא, "תמיד לשמור על מצב רוח טוב, לראות את הדברים הטובים ולקחת את החיים בקלות".
כאשר פירחה שמאחוריה סיפור חיים עמוס אומרת את דברים עצתה לחיים מקבלת משנה תוקף, "כשהייתי ילדה בעירק זו הייתה תקופה מאוד קשה ליהודים שם. השנאה נגדנו השתוללה ברחובות והגיעה עד אלימות והטרדות מיניות", מספרת פירחה.
הקשיים לא פסקו גם כמשפחתה עלה לישראל. "כשהגענו, בעודי בהריון, ריססו אותנו כמו בעלי חיים מחשש למחלות", היא מספרת, "את הלידה עברתי לבדי. בעלי הגיע רק שבוע לאחר הלידה ואפילו בגדים לתינוק לא היו לנו".
אולם דווקא מתוך החיים הקשים למדה פירחה את החשיבות של מצב רוח טוב ושמחת חיים. מה שהוביל אותה לצאת ללימודי העשרה בגיל 65. שם למדה היסטוריה, מתמטיקה ועוד. "אני תמיד מסתכלת על הדברים הטובים ולכן אני בכלל לא מרגישה זקנה. אני מרגישה שעוד יש לה מה לתרום ולתת לאחרים", היא אומרת.
לא לפחד מהקשיים
יוסף שלייזינגר בן 79, מייעץ לצעירים, "לא להיכנע ולהיות חזקים מול המכשולים".
יוסף אומר זאת לאחר שבמסע חייו למד להתמודד עם לא מעט מכשולים. בתור ילד שגדל בפולין נאלץ להיפרד מהוריו לשש שנים בהן למד להיות עצמאי ולהשלים לבדו את מסע העלייה לארץ ישראל.
המסע היה קשה וארך שנים רבות. הדרך הקשה פגעה בבריאותו ויוסף נזקק לניתוחים וטיפולים עוד במהלך הדרך. "למרות הכל, הקמתי משפחה יפה מאוד", מתגאה יוסף בשלושת ילדיו, "אני מאחל גם לצעירים של היום שילמדו מהדור הישן איך להיות עצמאיים ולהתמודד עם נקודות קשות בחיים", הוא אומר.
אל תפריזו בחלומות
"לחלום ולחשוב רחוק, אבל צריך תמיד גם לדעת להישאר עם רגליים על הקרקע ולהיות מעשיים", אומר רחמים נפתלי.
רחמים, חקלאי, בן 73, עלה מעירק ב1951, נשוי לאסתר, אב לשלושה וסב לשבעה נכדים. את הצעתו זאת למד רחמים במסע חייו,"לאורך השנים תמיד ידעתי לחלום בגדול, מה שהוביל אותי להתקדם בתחום החקלאות עד תפקיד מפקח מחוזי על הגינון באזור הצפון. עם זאת תמיד הבנתי כמה חשוב להישאר מציאותי ולא להפריז בחלומות אלא לחשוב בצורה מעשית על המחר", הוא מספר.
משפחה היא הדבר הכי חשוב
צבי רוט בן 79 מציע לכולנו לא לשכוח ש"משפחה היא הדבר החשוב ביותר לאדם והמשכיות הדורות נותנת כוח לבחור בחיים".
המוטו הזה מלווה את צבי כל חייו, עוד מילדותו בהונגריה בימי המלחמה. "לא אשכח את הרגע בו אימי גוננה עליי כאשר ראו מחלון בית המסתור שלנו שיירת יהודים מובלים אל כיכר השילוחים", מספר צבי, "במיוחד לא אשכח כיצד נשמטה ידה של אימי שהתעלפה כאשר ראתה את אמה ואחותה מובלות גם הן בשיירה".
לאחר תלאות רבות בהן עבר ממשפחה למשפחה עלה צבי בגיל 13 לישראל. בקיבוץ נגבה הכיר את אשתו ולהם נולדו ארבעה בנים. אלה הם מקור גאוותו הגדולה של צבי כאשר בנו הבכור פרופסור לפסיכולוגיה, השני דוקטור לפסיכולוגיה, השלישי מהנדס בכיר בקליפורניה והרביעי סיים דוקטורט.
תהיו מאושרים בכל בוקר
שושנה מרום מייעצת "לשמוח בכל בוקר על היום החדש שניתן לנו". זו הסיבה שגם ממרום גילה, 72, שושנה החליטה להקדיש את זמנה הפנוי להתנדבות עם גמלאים. "בכך אני מעבירה להם קצת משמחת החיים שלי", היא מספרת.
שושנה מתנדבת בעמותת "ידיד לחינוך". במסגרת העמותה מסייעת שונה לתיאום והפקת מפגשים בין גמלאים לילדים בבתי ספר יסודיים. בכך שושנה מאמינה שהיא מסייעת גם לאוכלוסיית הגמלאים וגם לצעירים שזוכים לטעום מחוכמת החיים של המבוגרים.
פנים יפות לזקנה
בזמן התערוכה יעבירו תלמידי המסלול לטיפול קהילתי סיורים והדרכות לילדים ומבוגרים כל זאת במטרה לפגוש בעצמם את הגיל השלישי ולהפגיש קהלים הולכים ומתרחבים עם הפוטנציאל העצום הטמון במפגש עם הקשיש.
מארגני התערוכה מקווים שבעזרת הפרויקט המיוחד יוכלו לחשוף את הפנים היפות של הזקנה ולתווך בין הגיל השלישי לדור הצעיר, דבר שכיום אינו מובן מאליו.
"בלתי אפשרי לצבוע את הזקנה בצבע אחד. אני מתרשם שהתערוכה מוכיחה את מה שכולנו כבר יודעים, פנים רבות ויפות יש לזקנה והן לא לקוחות רק מעולמות של קושי, רווחה וחולי", אמר מנכ"ל המשרד לאזרחים ותיקים גלעד סממה.
"קיימת חשיבות גדולה לחבר בין הוותיקים לצעירים ולחזק את הקשר ביניהם ובכך כל צד מרוויח מיתרונות השני", הוסיף סממה, "דרך המסלול החדש של תפקיד "המטפל הקהילתי" נוצר קשר רב דורי שאינו מבוסס רק על נתמכות אלא גם על הפרייה הדדית של עולמות רוח, תרבות ותוכן".
מסלול מטפל קהילתי הוא פרי שיתוף פעולה של רשת דרור בתי חינוך, גוינט- אשל, משרד הכלכלה, ביטוח לאומי והמשרד לאזרחים ותיקים.
התערוכה "חוכמת חיים" תוצג בחודש הקרוב ברחוב הראשי של העיר עפולה, ללא עלות