מר מתוק: מבדק הקינוחים הגדול לפסח
עם ובלי קרם, משקדים, אגוזים ומה לא - רפי אהרונוביץ טעם עשרות עוגות כשרות לפסח ושרד כדי להכתיר את המצטיינות בכל קטגוריה
מזה שנים שהעולם נחלק לשניים: אלו שאוהבים עוגיות בוטנים ואלו שמכורים לעוגיות הקוקוס של פסח ומחכים להם כל השנה. מדי חג, העוגיות האלה מככבות בקיוסקים, בסופרים ואפילו בבתי קפה, במקום הקינוחים הרגילים.
עוד מתכונים בערוץ האוכל:
החל מתחילת השבוע, מדפי הקונדיטוריות מוצפות בעוגיות האלו, לצד עוד ועוד עוגות וקינוחים כשרים לחג. עבורי, עוגות פסח היו מאז ומתמיד טעימות ומיוחדות, הודות לשימוש בשקדים ובשאר המרכיבים שמחליפים את הקמח - בעיקר אגוזים טחונים - שמקנים להן טעם ומרקם שונה.
הקדמה השיגה את המסורת, ואם פעם היו רק עוגיות בוטנים וקוקוס, כיום ישנו מבחר מסחרר של קינוחים כשרים לפסח. קונדיטורים יצירתיים מנפקים עוגות - עם או בלי שוקולד, קרם, פרג ומה לא. גם השיפור בתחליפי הקמח עשו את שלהם הגם שממילא העוגות האלו מכילות מעט מאוד קמח אם בכלל.
אחרי טעימה של עשרות עוגות, עוגיות וכל מה שביניהם - הבאתי לפניכם את המנצחים בכל תחום מבחינתי.
1. מקרונים | "בוטיק סנטרל"
השנה, יותר מכל טרנד, מככבים בקונדיטוריות עוגיות מקארון משקדים
וממולאות בקרם קריצה צרפתית. הן סוגרות בכך מעגל, שכן יש מי שטוען שמקורן בכלל במטבח יהודי ספרד, שהכינו אותן כבר לפני מאות שנים בימי חול המועד.
אפשר ואפילו רצוי לשמור אותן לאחר הקנייה במקפיא - הקור העז עושה להם רק טוב ושומר עליהם. יתרה מזאת - בעיני מקרונים אפילו טעימים יותר כאשר הם חצי מופשרים, הישר מהמקרר.
ולעניינינו. את המקרונים הטובים ביותר לפסח ובכלל יצרו בעיני "בוטיק סנטרל". טעמי מוקה ושוקולד ופטל-למון גראס היו ממכרים ממש, כשהציפוי פריך בדיוק במידה ומעודן והמלית מצדה מדויקת, מלאה בטעמים אמיתיים. בקיצור - קונצרט של טעמים ברמה גבוהה. המחיר: 32 שקלים לחבילה של 8 מקארונים.
עוד במצטיינים: מקרונים בטעם פסיפלורה וכן בטעם טונקה של "רביבה וסיליה" ומקרוני השוקולד והווניל של טולי יקותיאל, הקונדיטורית של "יפו תל אביב", מסעדתו חיים כהן (להשיג בתיאום מראש במסעדה)
2. עוגת שוקולד כשרה לפסח | "לחמים"
כאן המצטיינת הייתה "מאפיית לחמים" הוותיקה, שפתאום שמה עולה מחדש שוב ושוב, בשלל הקשרים טעימים - וכמה טוב שכך.
עוגת שוקולד ללא קמח עם ציפוי שוקולד מעל וקישוט אגוזי בודנדוק ופס מוזהב הייתה מעולה, עשירה בטעמי שוקולד מודגשים ואוורירית ביותר. יחד עם מלית נוגט, נוצר שילוב מעולה הן בכמויות והן בטעם. המחיר: 69 שקלים.
עוד במצטיינים: מאפיית רולדין עם עוגת שוקולד בטעם סניקרס - הבסיס הפריך של קרם נוגט בוטנים כתושים וציפוי השוקולד - כל אלו מזכירים ממש את טעם החטיף וקישוט תלתלי קצפת מוסיף הידור נאה.
3. עוגה בחושה וכשרה לפסח | רביבה וסיליה
עוגת השוקולד-פרג הבחושה שמוציאים, כך הסתבר לי, מדי שנה ב"רביבה וסיליה" הייתה לא פחות מאשר יוצאת מן הכלל. עשירה ולא מכבידה, בטעם נהדר ששילב מעולה בין השוקולד לפרג. המחיר: 39-69 שקלים, תלוי בגודל
4. עדתית-מסורתית | דלאל
הקונדיטור של דלאל, ענר צלאל, יצר שילוב מעולה, מעודן ושונה ברוח המטבח האשכנזי: עוגת פרג בחושה עם חתיכות תפוחי עץ, שכל כולה שיר הלל לקונדיטוריה האוסטרו-הונגרית המהוללת. עוגה רעננה שזכתה להצלחה גם בקרב כאלו שלא מחבבים עוגות פרג במיוחד ונטרפה בזריזות מפתיעה על ידי הסוקרים.
5. עוגת מוס כשרה לפסח | בייקרי
עוגה עשירה ביותר על בסיס מוס בטעם קפה, אגוזים המוסיפים פריכות ושכבת קרם מוסלין. למרות העושר הרב היא אינה כבדה אלה אוורירית. השילוב בן הטעמים והמרקמים מעולה .
6. עוגת גבינה | ביסקוטי
עוד אופציה, למי שיגיש ארוחת ליל סדר צמחונית וכן לחובבי הז'אנר, הן עוגות גבינה. זו הקרויה "שווייצריה הקטנה" של ביסקוטי בהחלט ראויה לציון, עם או בלי קשר לחג. על העוגה ציפוי מרנג פריך והיא עצמה אינה מתוקה מדי – לא פחות טעימה ואולי אף יותר מאחיותיה שיעלו ויבואו לבקר אותנו בשבועות.
7. פאי פירות | קונדיטוריה שמו
עוד עוגה ראויה לציון: בצק פאי פריך וכשר לפסח, שכבת קרם פטיסייר ומעל לכל – קרם שקדים ופרוסות קיווי, אנס ותותים. עוגה עשירה שבכל זאת מרעננת בזכות חמצמצות הפירות. אהבתי.
8. קינוחים אישיים קרם | קרם ברולה של התרנגול הכחול
קרם ברולה כהלכתו, של המסעדה התל אביבית שמציעה אותו לחג, מצופה בפיסטוקים מוזהבים, פרחי היביסקוס יבשים בסירופ ורדים עם רוטב יין אדום ורבעי אגס מבושלים ביין . יצירת אמנות טעימה ומבשרת אביב.
עוד במצטיינים: מוס לימון של "הקונדיטוריה של טלי ואלבה" מאתר הבשלנים "יאמי". קינוח אישי ואוורירי עם רוטב פירות אדומים חמוץ מתוק כשמעל לכל קראמבל שקדים וחתיכות מרנג פריכות. מגיע בכוסות קטנות ואישיות ומתאים במיוחד אחרי ארוחת סדר כבדה. מומלץ. המחיר: 9 שקלים ליחידה.