שתף קטע נבחר
 

פריצת דרך: נמצא הגורם למחלת האלצהיימר

חוקרי ה"מאיו קליניק" בארה"ב שניתחו אלפי מוחות של גופות, מצאו את החלבון המצטבר במוח וגורם לדבריהם למחלת האלצהיימר. התקווה: המחקר יביא לפיתוח תרופה למחלה חשוכת המרפא

תקווה נוספת בדרך לחיפוש התרופה לאלצהיימר: חוקרים בארה"ב מצאו את החלבון הגורם לטענתם למחלה. על הממצאים החדשים מדווח כתב העת Brain בגליונו החדש.

 

בעבר כבר נמצא כי חלבון אמר בשם "עמילואיד" מצטבר במוח ככל שמחלת האלצהיימר מתקדמת, אולם ידוע כי הוא אינו הגורם היחיד לאיבוד הזיכרון הקטסטרופלי האופייני למחלה.

 

"מרבית המחקר באלצהיימר התמקד בעמילואיד הזה ב-25 השנים האחרונות", אמרה ראש צוות החוקרים, ד"ר מליסה מוריי, "עם זאת, לא חלה כל התקדמות בנסיונות למצוא תרופה".

 

קראו עוד על אלצהיימר:

כל שכחה היא אלצהיימר? 10 סימנים לדמנציה

מבחן הרחה ביתי יקבע: האם יש לכם אלצהיימר?

שתייה טובה למוח? אלכוהול למניעת אלצהיימר

 

הבנה של מנגנוני המחלה

החוקרים ניתחו 1,375 מוחות מגופותיהם של חולי אלצהיימר. הנבדקים כולם מתו בגילאי שונים ובשלבים שונים של המחלה. מוחות אלו הושוו ל- 2,200 מוחות מגופותיהם של אנשים שלא לקו במחלה. החוקרים מצאו כי חלבון בשם tau התפשט בתאי העצבים במוחם של החולים, וכשהוא מתחיל באיזור ההיפוקמפוס הקשור בזיכרון, ומשם מתפשט לעבר קליפת המוח האחראית על התנהגות וריכוז.

 

בניגוד לחלבון ה-tau, מצאו החוקרים כי החלבון עמילואיד מתחיל להצטבר בשכבות החיצוניות של קליפת המוח, ואז מתפשט פנימה לעבר ההיפוקמפוס האחראי על הזיכרון. מסיבה זו, סבורים החוקרים, החלבון tau הוא שמתחיל את מחלת האלצהיימר ומניע אותה.

 

"בשנים האחרונות המחקר אכן לא נתן מספיק דגש על חלבון ה-tau", מסבירה ד"ר אליסה אש, מנהלת מרפאת הזכרון בבית החולים איכילוב, "מנגנון האלצהיימר מורכב ביותר, ולצערי עדיין לא הגענו להתקדמות ממשית בחקר המחלה שהמנגנון שלה נותר עדיין בגדר תעלומה".

 

"אנחנו אכן יודעים שקיימת שקיעה של חלבונים במוח החולה באלצהיימר", מוסיפה ד"ר אש, "על פי המחקר הזה, ה-tau הוא הראשון שמתפשט, וייתכן שהוא הגורם למחלה. אין ספק שמדובר בעוד מחקר מעניין וחשוב שמחזק את מקומו של החלבון tau במנגנון המחלה. זה עוזר לנו להבין מעט יותר על מנגנוני המחלה, ונותן גם תקווה שנצליח אולי לפתח תרופה שתגרום לעיכוב הצטברות החלבון, ולריפוי המחלה".

 

מתחיל בשכחה ומסתיים במוות

אלצהיימר היא מחלה ניוונית מתקדמת של המוח, שהורסת בהדרגה את תאי המוח וגורמת להידרדרות ביכולת השכלית, לאובדן זיכרון ולפגיעה ביכולת החשיבה, הריכוז, הלמידה והתקשורת. לעיתים סובלים החולים גם מערנות יתר, מהזיות ומנדודי שינה. רוב החולים מתים בתוך 15-10 שנים מפרוץ המחלה.

 

השלב הראשון של המחלה, שנמשך שנתיים עד ארבע שנים, כולל שיכחה של שמות מוכרים מהיומיום, שיכחה של שמות חפצים פשוטים ושיכחה של שמות חברי משפחה וחברים קרובים. בהמשך מופיעים איבוד עניין בפעילויות חברתיות ובתחביבים ופגיעה ביכולת השיפוט.

 

בשלב השני, שנמשך שנתיים עד שמונה שנים, מתקשה החולה לזהות אנשים שהוא מכיר כמו חברים וקרובי משפחה, הוא לא מצליח לזכור כיצד לסיים מטלות יומיות פשוטות כמו מקלחת וצחצוח שיניים, הוא מגלה בלבול ודאגה גוברים וסובל מהזיות ומנדודי שינה.

 

בשלב השלישי והמתקדם של המחלה, שנמשך שנה עד שלוש שנים, החולה כבר לא מזהה את בני משפחתו הקרובים, מתקשה באכילה, לא מבין משמעות של מילים ולא מסוגל להתלבש, להתרחץ או לשלוט על סוגריו.

 

אבחון המחלה נעשה במרפאת זיכרון על ידי רופא נוירולוג שבוחן את התגובות לפעילויות היומיום, כמו איבוד היכולת לנהל את ענייני הכלכלה השוטפים (חשבון בנק, תשלום חשבונות), איבוד ההחלטות והסתמכות מוחלטת על אחרים ("תבחר אתה בשבילי"), חזרה על אותה שאלה שוב ושוב במהלך שיחה, איבוד עניין בתחביבים ובעיסוקים שהביאו להנאה בעבר ומידת הפגיעה בזיכרון.

 

הטיפול המקובל באלצהיימר הוא בתרופות שמעכבות את פירוק המעביר העצבי אצטיל כולין במוח. התרופות מעלות את הריכוז והקשב של החולה, שהופך ליותר מחובר לסביבה, אבל משפיעות פחות על הזיכרון. הן עוצרות את תהליך ההידרדרות, אך לא מונעות את המחלה.

 

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
האם נמצאה התרופה לאלצהיימר?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים