רוסיה ואיראן: "יש הסכם". המערב: "עדיין לא"
בתום יום סוער שבו הוארך הדד-ליין להסכם ביניים, הדיווחים מלוזאן מקוטבים. לברוב: "יש הסכמות על כל הנושאים המרכזיים". גורם דיפלומטי: "אין הבנות". זריף: "הטיוטה תנוסח בבוקר". ארה"ב: "הסוגיות לא פתורות"
"אפשר להגיד עם מספיק ביטחון שהשרים הזרים הגיעו להסכם כללי על כל הנושאים המרכזיים לקראת הסכם סופי בנושא הזה", אמר לברוב. "ההסכמות ייכתבו בטיוטה בשעות הקרובות, או אולי במהלך היום". השר הרוסי הוסיף שההסכם האפשרי יכלול הענקת שליטה לסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית של האו"ם (סבא"א) על תוכנית הגרעין של טהרן, כמו גם צעדים להסרת הסנקציות נגד איראן. הוא אמר כי מומחים יפעלו לפתור את כל הפרטים הטכניים עד לתאריך היעד להסכם סופי בין הצדדים – סוף יוני.
לברוב אף ציין כי שרת החוץ של האיחוד האירופי, פדריקה מוגריני, תודיע רשמית על ההסכם שהתגבש יחד עם שר החוץ האיראני, מוחמד ג'וואד זריף, שגם בעצמו אמר כי הוא מקווה שהצדדים כבר יכולים להתחיל לנסח טיוטה להסכם ראשוני על הבוקר. "היו לנו שיחות טובות מאוד עם הצד השני. אנחנו מקווים להתחיל לנסח טיוטה כבר ברביעי בבוקר", אמר זריף לעיתונאים בלוזאן.
אך במקביל מיהר גורם דיפלומטי המקורב לשיחות לצנן את הדיווחים, ואמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי "אין זה נכון" לומר שהושג הסכם על נושאים מרכזיים בין הצדדים, כפי שאמר לברוב. הגורם ביקש שלא להזדהות. גם גורם אמריקני בשיחות הכחיש את הדיווחים על אודות הסכם שהתגבש ואמר לסוכנות הידיעות הצרפתית: "עדיין לא פתרנו את כל הסוגיות".
כמו כן הודיע שר החוץ הצרפתי לורן פביוס כי יעזוב את לוזאן וישוב "רק כאשר יוכל להועיל לשיחות". כך על פי גורם בצוות הצרפתי לשיחות. "השר ישוב לפריז כדי להשתתף בישיבת הקבינט הצרפתי. הוא יחזור ללוזאן כשזה יועיל לשיחות", אמר הגורם.
הנשיא האמריקני ברק אובמה כינס הלילה את בכירי המועצה לביטחון לאומי לישיבה מיוחדת ודרמטית בבית הלבן שבה מזכיר המדינה ג'ון קרי, שר האנרגיה ג'פרי מוניץ, וראש המשלחת האמריקנית לשיחות בשווייץ ונדי שרמן דיווחו מלוזאן על מצב השיחות. בישיבה נדרש מהנשיא להחליט על הקו האדום שתעמיד ארה"ב אל מול הדרישות האיראניות. בשיחת הוועידה השתתפו גם סגן הנשיא ג'ו ביידן, שר ההגנה אשטון קרטר, ראש מטה הבית הלבן דניס מקדונה, היועצת לביטחון לאומי סוזן רייס וסגניה. קודם לכן אמרה הדוברת בפועל של מחלקת המדינה, מרי הארף, כי "הושגה התקדמות מספקת בימים האחרונים המצדיקה את הישארותנו עד יום רביעי. נותרו עדיין כמה נושאים קשים".
האלוף (מיל') גיורא איילנד, שכיהן בעבר כראש המועצה לביטחון לאומי, התייחס הבוקר באולפן ynet לשיחות בלוזאן: "יש שם ויכוח אמיתי וניגודי אינטרסים לא רק בין איראן לארה"ב, אלא גם בין השחקנים האחרים כמו רוסיה, שמייצרת עמדות עצמאיות. ההסכם כהסכם לא מקרב את איראן לגרעין, להיפך. זה עדיף מאין הסכם, שיוביל לכך שאיראן תוכל לעשות מה שהיא רוצה. אבל יש אמת בטענה הישראלית שההסכם רע, כי הוא משאיר לאיראן אופצייה להפוך לגרענית תוך חצי שנה או תשעה חודשים. לצערי ישראל לא התנהגה בחוכמה. לא הגענו עם האמריקנים להבנה מה הוא הסכם רע ומהו הסכם טוב".
אמש דווח כי הדד-ליין של שיחות הגרעין, שהיה אמור לפוג ב-1:00 הלילה (שעון ישראל), יתארך ביממה. בהודעה רשמית שפרסם הבית הלבן שעתיים לפני תום השיחות בין איראן למעצמות נמסר על דחיית תאריך היעד. "התקדמנו מספיק בימים האחרונים כדי להמשיך ולדבר גם ביום רביעי. עם זאת, יש עדיין כמה נושאים בעייתיים", אמרה הדוברת מארי הארף. דיפלומטים מערביים בלוזאן אמרו שהמעצמות דרשו מהאיראנים לקבל החלטה כעת, ולא לדחות שוב את הדד-ליין להגעה להסכם. גורמים אחרים מיהרו להכחיש כי הציבו אולטימטום בפני הצוות האיראני.
עוד לפני כן רמזו האמריקנים על הארכה ביממה - ואולי גם על המשך השיחות עד 30 ביוני. עם זאת, דובר הבית הלבן ג'וש ארנסט אמר שארה"ב תפרוש מהמשא ומתן עם איראן אם תמצא את השיחות לא מועילות, ולא תמתין לפקיעת המועד החדש להגעה להסכם, אם אכן הצדדים יודיעו על המשך השיחות לחודשיים נוספים. במקביל אמר ראש המשא ומתן האיראני בשיחות בלוזאן כי יש אמנם מחלוקות, אבל בטהרן מוכנים להמשיך ולדבר עד ההגעה להסכם.
ועדות העבודה ינסו להגיע להסכמות עד ל-30 ביוני - המועד שהוגדר כיום החתימה על הסכם גרעין סופי ומקיף בין שני הצדדים. מקור במשלחת האמריקנית אמר ל-ynet כי הנושא שסביבו ניטש הוויכוח הגדול ביותר בין הצדדים הוא הסנקציות. האיראנים דורשים, כחלק מההסכם הסופי, התחייבות לביטול מיידי של כל הסנקציות נגדם. לעומת זאת, המעצמות בראשות ארה"ב דורשות הסרה הדרגתית של הסנקציות לאורך תקופה ארוכה ורק לאחר שטהרן תוכיח שהיא עומדת בהתחייבויות שלה להסכם.
הצדדים קיוו להכרעה מסוימת בנושא הסנקציות והניחו שאיראן תקבל הקלה חלקית אך מיידית בעיצומים הכלכליים שתאפשר למשטר האיסלאמי להשיג את הסכם הביניים כניצחון איראני.
האיראנים ונציגי שש המעצמות דנו בכמה סעיפים מכריעים: הדרישה האיראנית להמשיך לעסוק במחקר ובפיתוח גרעין "לצורכי שלום", לטענתם. סעיף נוסף במחלוקת נוגע לאפשרות של המעצמות לשגר פקחים לבצע ביקורי פתח במתקני הגרעין האיראניים. האיראנים מתנגדים לסעיף זה. מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי אף דורש, כחלק מההסכם, מידע מפורט על כל הפעילות הגרעינית שביצעו האיראנים עד כה.