אחרי הגירושין: למה לא כדאי להישאר לבד בחגים
אחרי הגירושין, הבחירה בין לבלות עם חברות בתאילנד או עם הדודות שלא מפסיקות לשאול "מה יהיה", היא די גרועה. אבל לא פחות גרוע זה לבלות את החג בבית לבד מול הררי כביסה וסרטים גרועים בטלוויזיה, כשהילדים נהנים מהחג עם הצד השני. מה שאת צריכה לעשות הוא למצוא את דרך המלך - ולהקפיד שהילדים יהיו חלק ממנה
כשתינוק נולד, מגיעה עימו מתנת לידה בדמות שק של רגשות אשם. גם אם השק הזה יישאר קשור, יהיו כמה ייסורי מצפון שיצליחו לחמוק החוצה, וכשתתגרשי תרגישי את המשא הכבד שלהם. רגעי הלבד הקשים ביותר, אלה שינחתו עלייך כמו אסטרואיד במגמת התנגשות, יתרחשו במועדים ובחופשות.
החג הראשון בלי הילדים, החופשה הראשונה אצל אבא שלהם – שם תפגשי תחושות חדשות, לא נעימות, שמעליהן תרחף שאלה אחת שותקת: "איך עשיתי להם את זה"? ובכן, יקירתי, לא עשית להם שום דבר רע.
גירושין מגיעים כמעט תמיד אחרי ניסיונות כושלים לגשר על פערים, והדבר היחיד שעשית לילדים זה ללמד אותם שיש מציאות חדשה וצריך להסתגל אליה.
ללמוד מטעויות
גירושין: איך לעשות את זה מבלי להזיק לילדים
אל תעלמו מהשטח - גם אם קשה: אבהות אחרי גירושים
גירושים: ילדים שנחשפים לבגידה סובלים יותר
ארוחות משותפות וריבים קולניים
החגים היהודיים הם חגים משפחתיים, המתבססים על ארוחות משותפות וריבים קולניים באוטו בדרך לסעודת החג. עבור הורים גרושים שנאלצים לחלק ביניהם את החגים עם הילדים, זו עלולה להיות תקופה כואבת.
כשאת מגיעה לערב החג בפעם הראשונה בלי הילדים, קחי בחשבון שהקושיות של פסח יהיו מופנות כלפייך וייתכן שארבע הכוסות שלך ייגמרו עוד לפני שתתחילו לקרוא את ההגדה.
אני מכירה נשים גרושות שהעדיפו להישאר לבד בבית, אחרות קבעו עם חברות אחרות במצבן, ויש כאלו שהטיסו את עצמן לתאילנד, כי אין כמו שייק אננס ושמש חמימה להפיג את הבדידות.
לכשעצמי, ניסיתי פעם אחת את האופציה של להישאר לבד בבית – והיא היתה מאוד לא מוצלחת. ריחמתי על הילדים, ריחמתי על עצמי, שקעתי במרמרת, בכיתי על המשפחה שהתפרקה ועל הסרטים הגרועים ששידרו בטלוויזיה ועל זה שנשארתי עם ערימת כביסה לבד בסלון.
בכל אותו זמן הילדים שלי חיפשו את האפיקומן אצל סבא וסבתא שלהם מצד בעלי לשעבר ובכלל לא הרגישו בחסרוני כשקיבלו מתנות חג שוות.
אי לכך, אם הזמינו אותך לערב פסח, לכי גם כשלא בא לך. זה אולי לא תענוג גדול להופיע בגפך, בטח כשיש דודות מעיקות שמתעקשות לדבר איתך על מצבך, ובטח כשיש מלא ילדים (של אחרים) שמתרוצצים לך בין הרגליים, אבל זה תענוג מפוקפק עוד יותר להיות לבד בערב החג.
תחשבי על זה שלילדים שלך זה אולי מוזר, אבל הם חוגגים עם אבא שלהם, וסביר להניח שהם נהנים מתשומת לב מופרזת.
תני לילדים את התחושה שהכל בסדר - גם בחג
תני לילדים שלך את התחושה שהכל בסדר, שהם יעשו חיים עם אבא שלהם ושאין לך בעיה עם זה. אל תפילי עליהם את רגשי האשמה והעצב שלך. הם ילדים, הם מסתגלים לשינויים הרבה יותר ממה שנדמה לך.
דברי איתם על זה בצורה אובייקטיבית, הסבירי שזה המצב החדש ואמרי להם שאת יודעת שזה יכול להיות מוזר ואולי קצת קשה אבל יהיה להם כיף והם יקבלו מתנת חג כפולה, גם ממך וגם מאבא. זה לא שוחד ולא פיצוי, זה היתרון שבשני בתים.
גם ככה אנחנו כל היום משחדות (אם תסדר את החדר שלך אז...) – אז דווקא עכשיו זה לא מוסרי? אל תתחסדו, זה חג.
ילדים צריכים סדר, לא רק בליל הסדר. הגדירי מראש מתי הם אצלך ומתי אצל הגרוש שלך, ותזכירי גם להם וגם לו. חלקו ביניכם את החגים, שנה אצלו שנה אצלך, אבל כשהחופשות ארוכות חלקו אותן ביניכם, כדי שהפרידה לא תהיה ארוכה מדי.
פסח נמשך שלושה שבועות, כך שבדרך כלל הילדים נמצאים מחצית מהזמן אצל אבא ומחצית אצל אמא.
אם את ביחסים טובים עם האקס ועם חמותו, כדאי שתשקלו לעשות את החג ביחד, זה ישמח את הילדים מאוד. בכל מקרה, אל תפרידו בין הילדים. מישהי סיפרה לי שהיא והגרוש שלה הפרידו בין הילדים וכל אחד נטל אליו מישהו אחר בחג.
אנא, אל תעשו זאת בשום פנים ואופן. אחים צריכים להיות אחד עם השני, לחזק זה את זה, להרגיש שייכות ומשפחתיות ככל האפשר.
להיות בלי הילדים בחג זה לא קל, אבל פסח זה חג לא קל לעיכול גם ככה. נסי לחשוב על מחצית כוס היין המלאה – ערב החג זה רק כמה שעות שאחריהן יש לך זמן ליהנות משקט.
נסי להיזכר מתי היה לך זמן לעצמך, ככה בלי שאף אחד יכתיב לך מתי להסיע, מה לראות בטלוויזיה, לאן להקפיץ ומתי כבר תיכנסו למקלחת?!
ימי החופש האלה יכולים להיות נהדרים אם את יודעת לנצל אותם נכון והם ממלאים את הנפש באנרגיות. כשהילדים אצלו את פנויה לעצמך, את לא נהגת בוס, את לא מזכירה אישית - יש לך חופש שבו את יכולה לעשות מה שבא לך. מותר לך להודות שזה כיף. את אמא, אבל אל תשכחי את עצמך לפני הכל.
חג שמח.
שלך,
גאיה קורן
גאיה קורן היא עתונאית בידיעות אחרונות, יועצת בשיטת NLP, הפועלת על שינוי התודעה במוח באמצעות חשיבה חיובית. גרושה באושר, אם לשני מתבגרים. מלווה נשים לפני, אחרי ותוך כדי הליך גירושין, כולל המתלבטות שבדרך. בנוסף, מרצה להערכה עצמית "אני מלכה!" ומנחת סדנאות של העצמה נשית