שתף קטע נבחר

בצל הגירושים: אצל מי הילדים בחג?

הורים גרושים לילדים, עלולים למצוא עצמם בליל הסדר בלי ילדיהם, או לחילופין, מנסים להתמודד לבד עם הילדים בחופשת חול המועד. הסכם טוב וגמישות, יכולים להקל על הקשר בין הזוג הגרוש, ובעיקר לעזור לילדים ליהנות מהחג

חג פסח הבא עלינו לטובה, עלול להוות מקור למתיחות וסכסוכים בין זוגות גרושים והורים לילדים. המחשבה שהילדים לא יהיו בליל הסדר איתך, היא קשה ביותר, אבל היא חלק בלתי נפרד מההחלטה להתגרש.

 

הסכם גירושין כולל יכול לתת מענה לבעיות רבות העלולות לצוץ בהמשך הדרך, ובכך לאפשר לזוגות המתגרשים זה מזה להישאר הורים בצוותא לילדיהם ולתפקד כמשפחה בפורמט נפרד.

 

<<כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים >> 

 

לפניכם עצות שיעזרו לכם לעבור את החג בשלום, בלי לפגוע בילדים:

 

הסכם מראש

ניתן ומומלץ להסכים על נושא החגים, במסגרת הסכם גירושין, במידה נערך כזה בין הצדדים, אם במסגרת הליך גישור ואם במסגרת הסכם אליו הגיעו הצדדים לאחר משא ומתן בסיוע עורכי דינם.

 

הכנת טבלת חגים

על פי רוב, שהות הילדים עם כל הורה בחגים, נקבעת באמצעות טבלת חגים הפועלת לסירוגין כל שנה, בהתאם ללוח השנה העברי בו מצויינים ימי החג. ילד שהיה עם אמו בערב ראש השנה, יהיה עם אביו בליל הסדר ובשנה שאחריה ההיפך.

 

חשוב לשלב בטבלה גם ימי חול המועד ולא רק את ימי החג. בחול המועד, על פי רוב הילדים בחופשה אך ההורים עובדים. כתוצאה מכך ישנן הוצאות נוספות של בילויים, טיולים, תשלום לשמרטפות ועוד.

 

 

האפשרויות העומדות בפני בני הזוג, שעה שהם מנהלים משא ומתן לקראת חתימה על הסכם גירושין הן מגוונות: התייחסות לימי החופשה כימי שגרה בהם יתקיימו הסדרי הראיה הקבועים, חלוקת ימים בהתאם לאפשרויות העומדות בפני כל אחד מההורים לקבל חופש ממקום העבודה, התחשבנות כספית לגבי עלויות המושתות על ההורה עמו יבלו הילדים מרבית הזמן, ועוד...

 

לדוגמה: אם, שמקום עבודתה במהלך הפסח היה סגור, וילדיה היו אמורים על פי הטבלה לשהות אצל אביהם במהלך החג בהשגחת מטפלת, ביקשה לשנות את החלוקה. האב לא הסכים בתחילה, אך בעצת המגשרת הבין שהתנהגותו קטנונית וילדיו נפגעים מכך, וויתר.

 

ערכו שיחת ציפיות לפני החג

תכננו את כל ימי החג מבעוד מועד ואל תשאירו הפתעות אחד לשני לרגע האחרון, שעלולות להוביל למחלוקות ומתיחות מיותרת.שיחת ציפיות מבעוד מועד, תחסוך כעסים.

 

שמרו על גמישות, וותרו על יצר הנקמה

חשוב שלהסכם הגירושין יהיו סעיפים של מצבים יוצאי דופן, היות שההסכם הזה ילווה אתכם לאורך שנים. עם זאת, במידה ומתרחש מצב החורג מההסכם, נסו להיות גמישים. גם אם לא בא לכם להתחשב בבן הזוג לשעבר, זכרו שבפעם הבאה תצטרכו שהוא יתחשב בכם.

 

חופשות בארץ או בחו"ל 

באם אחד ההורים מעוניין לבלות את החג בחופשה בחו"ל או בארץ עם הילדים, עליו להודיע מראש להורה השני. גם במקרה הזה, עדיף לשמור על פתיחות והתחשבות, לטובת כולם.

 

זכור לנו מקרה, בו האם רצתה לקחת את בנה במהלך הפסח לטיול בר מצווה בחו"ל. האב, שתורו היה לבלות עימם את ליל הסדר, לא הסכים לכך והוציא צו עיכוב יציאה מן הארץ לילד.

 

במקרה אחר, למרות שהאב לא אישר יציאת הילד לחופשה בחו"ל, ולא חתם על מסמך המאפשר הנפקת דרכון לבן (דרכון לילד שהוריו גרושים, צריך להיות מאושר ע"י נוכחות שני הוריו במשרד הפנים) בית המשפט נתן צו עשה וקבע שמשרד הפנים ינפיק לילד דרכון, ללא התייצבות האב, היות ובהסכם לא צויינו הסדרים בנוגע ליציאה לחו"ל לחופשה.

 

שמרו על ערוץ תקשורת פתוח

במקרה של חוסר הסכמה בין שני ההורים, ההחלטה תינתן על ידי בית המשפט. לצערנו, בקצב של בית המשפט, עלולים לעבור כמה חגים עד שתינתן תשובה. חשוב לזכור שאף הסכם לא יכול לפצות על היעדר תקשורת.

 

שרית אטינגר גרינברג היא עורכת דין, נוטריון ומגשרת מוסמכת

ענת זרסקי אביסידריס היא עורכת דין, נוטריון ומגשרת מוסמכת

 







 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
המחשבה שהילדים לא יהיו איתך בליל הסדר, קשה מאד
צילום: shutterstock
מומלצים