השופט: שוויון בין גבר לאישה במשמורת משותפת
אב לשני ילדים חלק משמורת משותפת על שני ילדיו אבל נדרש לשלם לאם 3,000 שקל בחודש. הוא ערער למחוזי ושם התקבלה החלטה שוויונית. השופט: "למה פנקסנות צריכה להיות מוטית באופן מובנה לטובת האם?"
החלטה משמעותית בנוגע לשוויוניות בין הורים החולקים משמורת
משותפת: בית המשפט המחוזי בתל אביב קיבל ערעור שהגיש אב לשני ילדים והפחית את המזונות שהוא משלם מ-3,000 שקל בחודש ל-1,120, בתוספת מחצית מהוצאות החיוניות כגון חינוך ובריאות. השופט שאול שוחט קבע בפסק הדין שבמקרה שבו לאישה יש הכנסה פנויה גבוהה יותר מזו של הבעל, היא תישא בעלות צרכים כגון חוגים ובילויים, גם בתקופה שבה הילדים שוהים עם האב.
כתבות נוספות בנושא:
- מהפך? זוג גרוש, 3 ילדים ושופטת אחת אמיצה
- בית משפט מתקדם: כבר אין מזונות על אוטומט
- אבא אינו כספומט: אקטיביזם משפטי במשפחה
- משפט המזונות: הדין היהודי לא עוסק בצדק
שאלת חיוב מזונות של גבר שילדיו נמצאים אצלו במשמורת משותפת חוזרת ועולה חדשות לבקרים בבתי המשפט לענייני משפחה. התיק המדובר נסוב על קביעה של בית משפט שלפיה נדרש האב לשלם מזונות של 3,000 שקל בחודש עבור שני ילדיו, בתוספת חצי מהוצאות החינוך והבריאות.
האב ערער למחוזי באמצעות עו"ד חנה כהן, והשופט שוחט הציע שיטת חישוב מזונות שעשויה להיות בעלת השפעה דרמטית על התחום. לדבריו, כשמדובר במשמורת משותפת אמיתית יש לבדוק את ההכנסות של ההורים ואת הצרכים של הילדים, תוך הבחנה בין צרכים הכרחיים (אוכל, לינה, ביגוד וכדומה), לבין הוצאות אחרות כגון חוגים, מסעדות, בילויים, שיעורים פרטים ודברים אחרים שאפשר להתקיים בלעדיהם.
השופט חישב את מה שהוא הגדיר "הכנסה פנויה" שנותרת לכל אחד משני ההורים אחרי תשלום ההוצאות ההכרחיות. הוא חישב את היחס בין ההכנסות הפנויות, חילק לשניים - ועל פי זה קבע את המזונות. לפיכך נקבע שהאב ישלם 1,120 שקל לחודש לשני ילדיו בתוספת מחצית הוצאות חינוך ובריאות.
"מדוע פנקסנות והנהלת חשבונות צריכה להיות מוטית באופן מובנה לטובת האם? הרי במשמורת משותפת מדובר", כתב השופט שוחט, שהגדיר את האימא "אמידה". "האם לא ייתכן שהילד יסעד יותר דווקא אצל האב? ואם כן, האב יחזור בדרישה/תביעה לאם להשיב לו את העלות העודפת שנשא בה? כשם שהאם לא קונה חצי קופסת גבינה לילד, כך גם האב שהילד נמצא אצלו בדיוק אותו זמן לא קונה חצי קופסת גבינה".
עו"ד כהן מסרה בתגובה: "פסק הדין הוא חידוש לנוכח התופעה החברתית המבורכת שבה הורים מחלקים ביניהם את זמן שהיית הילדים באופן שנותן לאב הורות משמעותית יותר מאשר הסדר ביקור של כמה שעות שבדרך כלל מבוזבזות בקניונים".
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
עו"ד חנה כהן
צילום: שי יוסף ארגמן
מומלצים