שתף קטע נבחר

 

משרד החוץ: הצטרפות הפלסטינים לבית הדין הבינלאומי בהאג - צעד פוליטי, ציני וצבוע

"מי שכונן שותפות עם חמאס הוא האחרון שזכאי להגיש תביעות על פשעי מלחמה להאג", כך הגיב משרד החוץ בירושלים על הצטרפותה הרשמית של הרשות לבית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג. "ההחלטה הפלסטינית להצטרף להאג בניסיון להניע הליכים נגד ישראל היא פוליטית, צינית וצבועה"

"ממשלה שכוננה שותפות עם חמאס, שמבצע פשעי מלחמה כמו אלה שמבצע דאעש, היא האחרונה שיכולה לאיים בהגשת תביעות לבית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג", כך מגיב הערב (יום ד') משרד החוץ על הצטרפותה הרשמית של הרשות הפלסטינית לבית הדין הבינלאומי בהאג.

 

"עמדת ישראל, הדומה לעמדתן של מדינות נוספות, בהן ארצות הברית, קנדה ואחרות, היא שהפלסטינים אינם זכאים להצטרף לבית הדין הפלילי הבינלאומי, ושלביה"ד אין סמכות במקרה זה, בראש ובראשונה משום שאין מדינה פלסטינית בהתאם למשפט הבינלאומי", נמסר מהמשרד. אם כי יש לציין כי הרשות הפלסטינית כן מוגדרת על ידי האו"ם כמדינה.

 

מסמך ההצטרפות הרשמית, חתום על ידי אבו מאזן  ()
מסמך ההצטרפות הרשמית, חתום על ידי אבו מאזן

על סמך טיעון זה משרד החוץ קובע כי משרד התובעת טעה כשקיבל את הפנייה הפלסטינית לצורך פתיחה בבדיקה מקדמית. "ההחלטה הפלסטינית להצטרף להאג בניסיון להניע הליכים נגד ישראל היא פוליטית, צינית וצבועה. ממשלת הרשות הפלסטינית שכוננה שותפות עם ארגון הטרור הרצחני חמאס, שמבצע פשעי מלחמה כמו אלה שמבצע ארגון דאעש, היא האחרונה שיכולה לאיים בהגשת תביעות לבית הדין בהאג".

 

במשרד החוץ הוסיפו: "הכוונה הפלסטינית לנסות ולקדם הליכים בבית הדין נגד ישראל סותרת את המטרות הבסיסיות שלשמן הוא הוקם, ותביא לפוליטיזציה הרסנית ולפגיעה במעמדו. הצעדים הפלסטיניים החד-צדדיים, ובראשם הפנייה לבית הדין הבינלאומי, מפרים באופן בוטה את עקרונות היסוד שסוכמו בין הצדדים בגיבוי הקהילה הבינלאומית לפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני. צעדים אלה מדגישים שוב את סרבנותם של הפלסטינים לקיים מו"מ לשלום עם ישראל".

 

מוקדם יותר היום הצטרפה הרשות הפלסטינית באופן רשמי לבית הדין הבינלאומי בהאג כחלק ממה שהיא מכנה "אינתיפאדה מדינית" - שורת צעדים דיפלומטיים שמבוצעים במטרה להפעיל על ישראל לחץ בינלאומי. בכך היא הפכה לחברה ה-123 בבית הדין. המהלך אמנם נועד לאפשר הגשת תביעות בטענה לביצוע פשעי מלחמה, אך מטרת הפלסטינים היא בעיקר להצית מומנטום מחודש לתנועת החרם על ישראל ולגרום למועצת הביטחון לקבוע מועד לנסיגת כוחות צה"ל מהגדה המערבית.

 

ההצטרפות לוותה בטקס רשמי בהאג בהשתתפות שר החוץ הפלסטיני ריאד אל-מלכי, שבו ניתן תוקף רשמי לחתימה הפלסטינית על האמנה בינואר האחרון. השר אל-מלכי התראיין בבוקר לרדיו "קול פלסטין" והבהיר שהטיפול בתביעות על פשעי מלחמה לא יהיה מיידי. "אני לא רוצה לאכזב את העם שלי, אבל נוהלי בית הדין אטיים וארוכים ואנחנו עלולים להיתקל בקשיים ואתגרים שיימשכו שנים".

 

הרשות הפלסטינית, שמוגדרת על ידי האו"ם כמדינה, יכולה להגיש כעת תלונות על פשעי מלחמה – למשל על הבנייה בהתנחלויות שמוגדרות שטח כבוש, או על מבצע צוק איתן. ישראל אינה חברה

בבית הדין, אך הצבא וההנהגה האזרחית עדיין חשופים לתביעות – אם יוגשו. אולם בהצטרפותם חושפים הפלסטינים את עצמם לתביעות-נגד בגין פשעי מלחמה, אף שישראל עצמה אינה חברה בבית הדין. תביעות כאלה יכולות להתייחס לירי רקטות מעזה לעבר אוכלוסייה אזרחית, אף שרצועת עזה אינה נשלטת בפועל על ידי הרשות.

 

בית הדין הבינלאומי הודיע כבר בינואר על פתיחה של "בדיקה מקדמית" של האפשרות לפשעי מלחמה בפלסטין. התובעת, פאטו בנסודה, אמרה אז כי מדובר בצעד ראשון בדרך להגשת אישומים אפשריים נגד גורמים פלסטיניים וישראליים בגין פשעים שכאלה. החוקרים יצטרכו לקבוע בתום החקירה אם הממצאים הראשוניים מצדיקים פתיחה של חקירה מלאה בנוגע לטענות על פשעי מלחמה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אמיל סלמן
שר החוץ ליברמן
צילום: אמיל סלמן
מומלצים