להיות ג'יהאד ג'יין: נשות דאעש הולכות לחזית
לא רק "כלות ג'יהאד": לאחרונה זוהו יותר ויותר נשים מדאעש באזורי לחימה, בתפקידי לוגיסטיקה, רפואה ומודיעין. "שמענו אישה נותנת הוראות לגברים", סיפרה מפקדת במיליציה הכורדית. גנרל בפשמרגה: זה מראה שדאעש בבעיה
הנשים שמצטרפות לדאעש כבר לא מעוניינות להיות רק "כלות ג'יהאד": גורמים צבאיים אמרו כי הנשים שמגיעות לסוריה ולעיראק על מנת להצטרף לארגון הטרור הג'יהאדיסטי לוקחות על עצמן יותר ויותר תפקידים בחזית - מלוגיסטיקה, דרך רפואה ועד מודיעין.
עד לאחרונה הייתה נוכחות נשית דלה מאוד בחזית, אבל ככל שיותר ויותר זרים - הן גברים והן נשים - מצטרפים לדאעש, התפקיד המסורתי של הנשים החל להשתנות. על פי הדיווחים, נשים עובדות בבתי חולים הנשלטים על ידי האיסלאמיסטים, ומסייעות בלוגיסטיקה.
קולונל רפעת סלים רייקוני, ראש יחידת המודיעין הצבאי בכוחות הפשמרגה העיראקיים הנלחמים בדאעש, אמר כי כוחותיו זיהו נשים לוחמות באזור העיירה סינג'אר, ממוקדי הלחימה המרכזיים בצפון עיראק. "הן לא רבות, אבל הן מתחילות להגיע לחזית. כאן בסינג'אר הן פעילות מאוד", אמר רייקוני לסוכנות הידיעות רויטרס. קצין הפשמרגה הבכיר הוא רק אחד מקצינים רבים שזיהו נשים מדאעש באזורי הלחימה, אך עד כה לא דווח על לוחמות הרוגות בשורות הג'יהאדיסטים.
פארין סבגין, מפקדת יחידת המיליציה הנשית הכורדית בעיראק, לחמה צפונית לסינג'אר מוקדם יותר השנה, כשיחידתה זיהתה התקשרויות בין הג'יהאדיסטים. "שמענו אישה נותנת הוראות לגברים. היא אמרה 'זוזו לכאן ולשם, ימינה או שמאלה. זה היה ברור שהיא מפקדת", אמרה סבגין בראיון ממתחם ליד סינג'אר, בעת שהיא לבושה במדי צבא ירוקים.
המיליציה הנשית, שפועלת גם לשוויון בין המינים, כבשה את האזור תוך שעות - ולא שמעה שוב את האישה בקשר. "חיפשנו אותה כי רצינו לדעת יותר", הוסיפה המפקדת. "ידענו שהיא זרה מהדרך שבה היא דיברה ברדיו. ערבית לא הייתה שפת האם שלה. המקורות שלנו בצד השני דיווחו לנו כי היא מהודו".
ארגון המחקר הקנדי למדיניות נגד טרור iBRABO חשף בשלהי השנה שעברה כי זיהה אישה קנדית שהצטרפה לדאעש והגיעה לחזית. היא מסרה את מיקומה בטוויטר, בעת שביקרה ערים נצורות בסוריה ובעיראק. "אותה אישה משקפת טרנד של נשים שפעילות יותר ויותר בתמיכה בג'יהאדיסטים הגברים, במשימות הנוגעות בין היתר לאיסוף מודיעין, ליישום חוקי השריעה ולהוצאה להורג של נשים שהפרו את אותם חוקים", ציין הארגון.
לפי ההערכות, לא פחות מ-20 אלף זרים הצטרפו למלחמה בסוריה ובעיראק - מתוכם 4,000 ממדינות המערב. מתוך כלל הזרים, 80% הצטרפו לדאעש. רובם הגדול של המצטרפים הם כמובן גברים, אך לפי ההערכה גם 550 נשים עשו את הדרך לסוריה ולעיראק.
עד כה דובר בעיקר על "כלות הג'יהאד" - הנשים שהצטרפו למערכה כדי להתחתן עם ג'יהאדיסטים. באחד המקרים המוכרים ביותר, שלוש תיכוניסטיות מלונדון הגיעו לסוריה דרך טורקיה בחודש שעבר, כדי להצטרף לאיסלאמיסטים. משפחותיהן והרשויות בבריטניה הפצירו בהן לשוב לביתן, אבל הקריאות הללו לא הובילו לחזרתן וגם לא מנעו את ההגעה של צעירות בריטיות אחרות לאזורים בשליטת דאעש.
לדברי ג'יין האקרבי מאוניברסיטת דיוק, העדויות על הנשים שמצטרפות למעגלי הלחימה השונים סותרות את הסטריאוטיפ המערבי המדבר בעיקר על "כלות ג'יהאד", ומראה על התפתחות משמעותית בראיית הארגון הג'יהאדיסטי את הנשים. "כמה נשים מערביות שהגיעו לדאעש הביעו את רצונן להילחם ולהיות בחזית. הן רוצות להיות ג'יהאד ג'יין", פירטה האקרבי.
דאעש איבד השבוע את תיכרית שבצפון עיראק, עיר הולדתו של סדאם חוסיין, שנכבשה על ידי המיליציות השיעיות העיראקיות, בסיוע משמעותי של משמרות המהפכה האיראניות. ולגנרל והאיד קובלי מהפשמרגה יש לפיכך הסבר לקולות הנשיים ששמע בקשר: "נשים לוחמות החלו להגיע לחזית. זה אומר שדאעש בבעיה ושהם מתחילים להשתמש בכל מי שרק יכול לעזור להם".