האם גוגל ופייסבוק ישלמו מע"מ למדינת ישראל?
רשות המסים פרסמה חוזר לפיו חברות זרות שאין להן נוכחות פיסית קבועה בארץ יידרשו לשלם מסים על הכנסותיהן בתנאים מסוימים. עוד קובע החוזר כי חברות ענק שכן מחזיקות במשרדים בארץ ישלמו מע"מ
האם רשות המסים תחייב את גוגל ופייסבוק להירשם במשרדי מע"מ? הרשות פרסמה היום להערות הציבור טיוטה של חוזר שמגדיר מחדש אילו חברות זרות יידרשו לשלם מסים על הכנסותיהן בארץ. החוזר נועד להתמודד עם המציאות בעידן האינטרנט שבה חברות שאין להן נוכחות פיסית קבועה בארץ מרוויחות ממכירת שירותים ללקוחות בישראל מבלי לשלם מס.
כתבות נוספות בנושא בערוץ הכלכלה :
- תכנוני מס של 21 מיליארד ש' התגלו מ-2008
- דרישה מהאוצר: להשהות ההסכם עם גוגל
- גוגל: ההכנסות עלו ב-7% - מתחת לציפיות
המצב כיום הוא שעל מנת לגבות מס מחברה שפועלת בארץ ומקורה במדינה שעימה יש לישראל הסכם למניעת כפל מס, יש לבסס כי לחברה יש משרדים קבועים בארץ או סוכנים שמורשים לחתום על הסכמים בשמה. כתוצאה מכך, חברות רבות שפועלות דרך אינטרנט נמנעות מלשלם מס חברות ומע"מ, למרות שהן מרוויחות ממתן שירותים בארץ.
כעת מעוניינים ברשות לעדכן את הנוהל כך שגם חברות שפעילות בעיקר דרך האינטרנט יחויבו במס חברות על הכנסותיהן בארץ, בתנאים מסוימים. התנאים המפורטים בחוזר הם: קיומו של אתר אינטרנט שמותאם ללקוחות ישראליים, עסקאות שמקשרות בין ספק ישראלי לצרכן ישראלי, העסקת סוכנים בארץ, קיומה של פעילות לאיתור לקוחות בארץ ועוד.
עוד מצוין בחוזר כי חברות שמקיימות פעילות מהותית בארץ, כמו מכירת שירותי פרסום שבהם משווקים ישראלים מפרסמים ללקוחות ישראלים יחויבו בתשלום מע"מ על הכנסותיהן. אם ייושם הצעד הוא יאפשר לרשות המסים להתחיל לגבות מס חברות משורה ארוכה של חברות שלא משלמות אותו כיום. כמו כן, הוא יחייב ענקיות אינטרנט כמו גוגל ופייסבוק, שמחזיקות משרדים בארץ, לשלם מע"מ.
הצעד אינו נוגע למכירת מוצרים ולכן הוא אינו צפוי להשפיע על מחירם של מוצרי צריכה שרוכשים ישראלים באתרי מכירות בינלאומיים. מוצרים אלה יהיו מחויבים עדיים במסי יבוא בהתאם לכללים הנהוגים כיום.
במקביל, הודיע היום חבר הכנסת אראל מרגלית (עבודה) כי הוא מגיש מחדש את הצעת החוק שלו לחייב מנועי חיפוש דוגמת גוגל להעביר 7% מהכנסותיהם לוועדה מיוחדת שתחלק את ההכנסות בין יצרני התוכן באינטרנט, בדומה למה שנעשה בצרפת.
"גוגל ופייסבוק הן חברות פנטסטיות שמשנות את העולם בעזרת כישרון וחדשנות, אבל עלינו כמחוקקים לוודא שהחדשנות הזו לא מנותבת ליצירת מונופול עם יכולות הרסניות", אמר ח"כ מרגלית. "במדינות המערב כבר החלו לחוקק חוקים על מנת למתן את השתלטות הענקיות האלה על חיינו וגם לנו כמחוקקים יש חובה להתייחס להשלכות השליליות של צבירת עוצמה כזו בידי תאגידי הענק".
בתגובה להודעת רשות המסים אמר ח"כ מרגלית כי הוא מברך על הצעד, שנעשה אמנם באיחור אבל יצמצם את חוסר ההגינות המובנה ממנו נהנות ענקיות האינטרנט בשוק הפרסום.