שתף קטע נבחר

 

נחשפות ההקלטות מהפיגוע במלון סבוי

40 שנה וחודש אחרי ההשתלטות על מלון סבוי בתל-אביב, נחשפת הקלטה שבה נשמעת בת הערובה כוכבה לוי מדברת עם ראש צוות המשא-ומתן. בהמשך הקלטת נשמעים קולות הירי מהקרב שבו נהרגו שמונה בני-ערובה ושלושה חיילים

40 שנה אחרי - קולות הקרב במלון סבוי נחשפים: הערב (יום ה') נחשפים לראשונה הקולות מהקרב עם המחבלים הפלסטינים שהשתלטו במרס 1975 על מלון סבוי בתל-אביב. בהקלטה נשמעים המחבלים שהגיעו לחופה של תל-אביב באמצעות סירת גומי, וכן איש צוות המשא-ומתן רובי פלד ובת הערובה כוכבה לוי, שתרגמה את דברי המחבלים. 

 

ההקלטות ממלון סבוי    (קרדיט: רוברט וגנר )

ההקלטות ממלון סבוי    (קרדיט: רוברט וגנר )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

לקראת חצות הלילה ב-6 במרס 1975 נחתו בחופי תל אביב שמונה מחבלים פלסטינים מארגון פתח שהגיעו בסירות גומי. אחרי זמן קצר נתקלו המחבלים בסיור משטרתי שגרתי על החוף ובתום קרב יריות הגיעו למלון סבוי שברחוב גאולה. הם פרצו פנימה, רצחו את פקיד הקבלה ולקחו את אורחי המלון כבני ערובה.

 

בתחילת ההקלטה נשמעת כוכבה לוי, אחת מבנות הערובה, שתיווכה בין המחבלים ללוחמי צה"ל. "מחבלים מציעים שהשגריר יגיע באמצעות אופנועים עם סירנות ומתורגמן", היא אמרה. ככל הנראה המחבלים התכוונו לשגריר הצרפתי. בת הערובה הוסיפה שהמחבלים אומרים שהשגריר והמתורגמן יעלו אליהם ולא יאונה להם כל רע. לאחר מכן אמרה לוי: "המחבלים אומרים שהם רוצים לחיות איתנו בשלום ושרק יתנו להם לצאת והכול יהיה בסדר".

 

פלד השיב בעברית שאין כוונה לעשות משחקים ושאל לשלומם של הפצועים. לוי השיבה: "המחבלים אומרים שידווחו הכול לשגריר כאשר יגיע". איש המשא ומתן התעקש לקבל מידע על הפצועים.  

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

 

4 דקות אחרי תחילת ההקלטה נשמעים קולות ירי, כשברקע נשמעים קולות של חיילים. לאחר חמש דקות ו-16 שניות נפסקים קולות הירי.

 

אודי סלבי משחזר את השתלשלות האירועים    (צילום: דובר צה"ל)

אודי סלבי משחזר את השתלשלות האירועים    (צילום: דובר צה"ל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

  

כוחות הביטחון שהגיעו למקום החלו לנהל עמם מו"מ באמצעות אחת מהאורחות במלון, כוכבה לוי, ששלטה בשפה הערבית. במהלך המו"מ שחררו המחבלים את אחד הפצועים במלון. כעבור שש שעות פרצו למבנה לוחמי סיירת מטכ"ל בפיקודו של עמירם לוין. ואז נשמעו הפיצוצים. בקרב קשה שהתנהל הפעילו המחבלים מטעני נפץ שהטמינו ופוצצו את הקומה העליונה. בסיומו של הקרב נהרגו שמונה בני ערובה - רובם תיירים - ושלושה חיילים וכן שבעה מהמחבלים. המחבל השמיני נלכד. בין ההרוגים הישראלים נמנה אל"מ עוזי יאירי, לשעבר איש סיירת מטכ"ל, שהגיע למקום ביוזמתו ועל דעת עצמו והצטרף לכוחות הפורצים. בתקרית נהרג גם משה דויטשמן, לוחם גולני שנקלע לזירה במהלך חופשה וירה על המחבלים.

 

אלא שמאחורי ההקלטה הדרמטית שנחשפת היום, מתגלה גם הסיפור דרכו הגיעו ההקלטות לצה"ל. לא מדובר בקולות קשר שנשמרו בארכיון צה"ל, אלא בהקלטות ששמר אזרח ישראלי שחי מזה שנים ארוכות במלאגה שבספרד. "לפני 5 שנים הגיעה שמועה לאנשי היחידה שהשתתפו באותו המבצע שיש הקלטות כלשהן על האירוע, והן בידי אזרח שחי בספרד. אנשי היחידה גיחכו לאור הסודיות שמאפיינת את סיירת מטכ"ל", תיאר היום דובר צה"ל, תת-אלוף מוטי אלמוז, את ההשתלשלות המוזרה של הגעת החומרים הנדירים. "אותו בחור שפנה לבוגרי היחידה התעקש שמדובר בחומר אותנטי ואמיתי, ואחרי מספר שבועות הושמעו לבוגרי היחידה חלק מהחומרים. הם מיד זיהו שמדובר בהקלטות אמיתיות מאותו האירוע".

 

שמואל רייזמן, אחד מבוגרי היחידה ששהה לפני מספר חודשים בנסיעה פרטית בספרד, ביקר את אותו אזרח וקיבל ממנו את הקרטונים עם ההקלטות.

 "שאלנו אותו למה דווקא עכשיו הוא צץ עם זה, ולא לפני 20 שנה. לא היו לו תשובות לכך", הוסיף אלמוז. "מסתבר שאותו אדם הוא קשב חובב, שטייל באותו הערב בתל-אביב, וברכב שלו תמיד היה ציוד הקלטה. אז הוא נקלע לאזור המלון, יצא עם הטייפ שלו, נשכב על הרצפה ליד המלון, הרים את המיקרופון כמה שיותר גבוה באוויר, והקליט את כל מה ששמע".

 

בצבא בדקו בחודשים האחרונים את אמינות החומרים, שאכן כללו את הקולות הדרמטיים מאותו לילה בתל אביב. לפני כמה שבועות, באזכרה לזכרו של חלל היחידה איתמר בן דוד, שנהרג בפעולה לחילוץ בני הערובה, הושמעו ההקלטות לראשונה. לאחר מכן התקבלה בדובר צה"ל ההחלטה לפרסמם גם לציבור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
החיילים ליד המלון לפני 40 שנה
צילום: דובר צה"ל
מומלצים