שתף קטע נבחר

 

נתניהו לאובמה: "העסקה תסלול דרכה של איראן לפצצה"

שיחה קשה בין המנהיגים, לאחר הצגת הסכם המסגרת. אובמה: "התקדמות משמעותית בדרך למניעת גרעין מאיראן". נתניהו: "העסקה תתן לגיטימציה לתוכנית הגרעין ותגביר את הסיכונים למלחמה". אלה פרטי ההסכם המלאים

שיחה קשה בין נשיא ארצות הברית וראש ממשלת ישראל, לאחר שהמעצמות ואיראן הציגו אמש (יום ה') את ההבנות שיהוו את הבסיס להסכם גרעין כולל שייחתם ביוני: בשיחה ביניהם הלילה הבהיר אובמה כי ההסכם שהושג בלוזאן למעשה מהווה התקדמות משמעותית למניעת נשק גרעיני מאיראן. נתניהו הביע מנגד את התנגדותה הנחרצת של ישראל למסגרת ההסכם שסוכמה עם איראן: "עסקה המתבססת על מסגרת זו תאיים על קיומה של ישראל".

 

בתחילת השיחה אמר אובמה לנתניהו כי "ההתקדמות בנושא הסכם הגרעין לא הפחיתה את חששותינו בנוגע לחסות שמעניקה איראן לטרור ולאיומים נגד ישראל", אך ראש הממשלה לא התרצה. "רק שלשום אמרה איראן כי 'השמדתה של ישראל איננה נתונה למשא ומתן'", ענה נתניהו. "בימים הרי גורל אלה מאיצה איראן את חימוש שלוחות הטרור שלה במטרה לתקוף את ישראל".

 

לדברי נתניהו, "העסקה הזו תיתן לגיטימציה לתוכנית הגרעין האיראנית, תחזק את הכלכלה האיראנית ותגביר את התוקפנות והטרור האיראני ברחבי המזרח התיכון ומעבר לו. עסקה כזו לא תחסום את דרכה של איראן לפצצה אלא תסלול את הדרך אליה. זה יגביר את הסיכונים להתחמשות גרעינית אזורית ולמלחמה. האלטרנטיבה היא לעמוד בנחישות ולהגביר את הלחץ על איראן עד להשגת הסכם טוב יותר".

 

בירושלים מתחו ביקורת חריפה על פרטי ההסכם. גורמים מדיניים בישראל אמרו כי "מדובר על מסגרת רעה שתוביל להסכם רע ומסוכן. אם יושג הסכם על בסיס קווי המסגרת האלה מדובר בטעות היסטורית שתהפוך את העולם למסוכן הרבה יותר".

 

גורמים מדיניים בישראל הדגישו כי "עסקה זאת היא התקפלות לתכתיבים איראניים, והיא לא תביא לגרעין למטרות שלום, אלא לגרעין למטרות מלחמה. המסגרת נותנת לגיטימציה בינלאומית לתוכנית הגרעין של איראן שמטרתה אך ורק לייצר פצצות גרעין". הגורמים הישראלים הדגישו כי "איראן תישאר עם יכולות גרעיניות נרחבות, היא תמשיך להעשיר אורניום, היא תמשיך במחקר ופיתוח של צנטריפוגות, היא לא תסגור אף לא אחד ממתקניה הגרעיניים לרבות המתקן התת-קרקעי בפורדו ועוד.

  

ההצהרה המשותפת על ההבנות    (צילום: רויטרס)

ההצהרה המשותפת על ההבנות    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

"בשורה התחתונה העסקה הזאת מבטיחה לאיראן הסרה מוחלטת של הסנקציות נגד הגרעין, תוך הבטחה שהיא תשמור על יכולותיה הגרעיניות. איראן לא נדרשת להפסיק את תוקפנותה באזור, את הטרור בעולם ואיומיה להשמיד את ישראל שעליהם חזרה והצהירה רק בימים האחרונים".

 

עוד נמסר כי "האלטרנטיבה להעסקה הרעה הזאת היא לא מלחמה, אלא עסקה אחרת שתפרק באופן משמעותי את תשתית הגרעין של איראן ותדרוש ממנה הפסקת תוקפנותה והטרור באזור ובעולם".

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו צייץ מוקדם יותר בחשבון הטוויטר שלו באנגלית: "כל עסקה חייבת לגלגל לאחור משמעותית את יכולות הגרעין האיראניות ולעצור את הטרור והתוקפנות של טהרן". נתניהו צירף לציוץ תרשים שמפרט את פעולותיה התוקפניות של איראן במהלך המשא ומתן.

הציוץ של נתניהו  ()
הציוץ של נתניהו
 

נתניהו במהלך נאומו בקונגרס נגד ההסכם (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נתניהו במהלך נאומו בקונגרס נגד ההסכם(צילום: AFP)

יו"ר המחנה הציוני, יצחק הרצוג, כתב בעמוד הפייסבוק שלו: "עם פרסום ההודעה על הסכם העקרונות אנו עוברים לשלב חדש בהתמודדות עם איום הגרעין האיראני. אנחנו חייבים לזכור כי העיקר עוד לפנינו ועלינו לגרום לכך שההסכם הסופי שיגובש כעת יביא להסגת תוכנית הגרעין האיראנית לאחור בצורה שתמנע מהם נשק גרעיני ותבטיח את האינטרסים הביטחוניים של ישראל.

 

"בתקופה הקרובה עלינו לפעול בצורה הדוקה עם המעצמות ובראשן ארה"ב כדי להחזיר את תוכנית הגרעין האיראנית לאחור ולמנוע ממנה נשק גרעיני. בנוסף, נהיה חייבים לעשות הכול כדי להפסיק את תמיכתה רבת השנים של איראן בארגוני הטרור והפצתו ברחבי העולם. שיקום היחסים עם ארה"ב הוא הכלי החשוב ביותר לשמירה על האינטרסים הביטחוניים של ישראל והאזור".

 

מי שהגיב באופן החריף ביותר בישראל היה שר הכלכלה, נפתלי בנט, שהשווה את ההסכם להסכם מינכן שנחתם לפני מלחמת העולם השנייה בין ראש ממשלת בריטניה צ'מברלין להיטלר. "זהו הסכם צ'מברלין 2015", אמר בנט. "המשטר האיסלאמי הרדיקלי ביותר בעולם קיבל הכשר רשמי לתוכנית הגרעין הלא חוקית שלו. עם הסכם או בלעדיו, ישראל תעשה מה שנדרש להגן על אזרחיה". בנט אף ציטט את הביטוי "שלום בזמננו" שאמר צ'מברלין לאחר החתימה על ההסכם.

 

מסיבת העיתונאים בלוזאן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מסיבת העיתונאים בלוזאן(צילום: רויטרס)

 

גם יו"ר יש עתיד, יאיר לפיד, התייחס להסכם בעמוד הפייסבוק שלו. "בנושא הגרעין האיראני אין אופוזיציה וקואליציה", כתב לפיד. "כולנו שותפים לחשש שהאיראנים יעקפו אותו, וישראל צריכה להגן על האינטרסים הביטחוניים שלה. משטר האייתוללות האיראני עוסק כבר שנים בהונאה ואחיזת עיניים ומקדם את תוכנית הגרעין שלו מתחת לאפו של המערב.

 

"הם ינסו, החל מהיום הראשון, לרמות את הקהילה הבינלאומית כפי שעשו גם בעבר. אין בסיס לקביעה שהיום נמנע מאיראן נשק גרעיני. ישראל צריכה לשתף פעולה עם ארה"ב והקהילה הבינלאומית כדי לוודא שאין פה מעשה רמייה המסכן את ביטחונה של ישראל ואת ביטחונו של העולם".

 

פרטי ההסכם

הסכם הבנות היסטורי נחתם אתמול בלוזאן שבשווייץ בין איראן למעצמות. אלו הם עקרונות הסכם המסגרת שפרטיו הטכניים יפורטו בהסכם הסופי על נספחיו, שאמור להיחתם עד 30 ביוני:

 

העשרת אורניום

מספר הצנטריפוגות המותנות יירד מ-19 אלף המותקנות כיום ל-6,104 שיותקנו בהתאם להסכם.

רק 5,060 צנטריפוגות יוכלו להעשיר אורניום לתקופה של עשר שנים.

כל הצנטריפוגות יהיו מסוג IR-1s, הדור הראשון של הצנטריפוגות.

איראן מתחייבת שלא להעשיר אורניום מעבר ל-3.67 אחוזים למשך לפחות 15 שנה.

איראן מתחייבת להפחית את המאגר הנוכחי, 10,000 ק"ג של אורניום מועשר, לרמה נמוכה של 300 ק"ג לתקופה של 15 שנה.

הצנטריפוגות העודפות לא ייהרסו אלא יושמו תחת פיקוח סבא"א במאגר וייעשה בו שימוש רק כדי להחליף צנטריפוגות פעילות.

איראן מתחייבת לא לבנות מתקנים חדשים להעשרת אורניום במשך 15 שנה.

לא יועשר אורניום במתקן פורדו במשך תקופה של 15 שנה לפחות.

פורדו יומר לכך שניתן יהיה להשתמש בו רק לגרעין לצורכי שלום, למחקר ופיתוח.

איראן מתחייבת להעשיר אורניום רק בכור נתנז לצורכי מחקר ופיתוח לתקופה של עשר שנים.

אחרי עשור איראן תהיה מחויבת להסכמים עם סבא"א (הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית) להפקת כמות מוגבלת של אורניום מועשר.

 

משטר הפיקוח והשקיפות

לסבא"א תהיה גישה רגילה לכל מתקני הגרעין האיראניים, כולל למתקן ההעשרה נתנז, מתקן פורדו, תוך שימוש בטכנולוגיות הפיקוח המודרניות ביותר.

לסבא"א תהיה גישה לרשת האספקה שתומכת בתוכנית הגרעין של איראן. ייעשה שימוש במכניזם של בקרה ופיקוח הדוקים כדי למנוע הסחה או תוכנית סודית.

לפקחים תהיה גישה לכורי אורניום, ויפקחו באופן רציף במשך תקופה של 25 שנה על טחנות אורניום, שבהן איראן מייצרת "עוגה צהובה", שלב ההמרה המוקדם של אבקה לאורניום.

לפקחים תהיה גישה לפיקוח על הרוטורים של הצנטריפוגות ועל ייצור המפוח ומתקני האחסון למשך תקופה של 20 שנה. הבסיס לייצור צנטריפוגות יוקפא תחת פיקוח מתמשך.

ערוצי הרכישה של פריטים לתוכנית הגרעין האיראנית, יהיו נתונים לבקרה ואישור, כל מקרה לגופו. כך גם האספקה, המכירה וההעברה לאיראן. יינקטו צעדים נוספים של שקיפות לגבי חומרים וטכנולוגיות בעלות שימוש כפול לגרעין ולשימושים אזרחיים אחרים.

איראן מסכימה ליישם נוהל של גישה נרחבת יותר למתקנים שעליהם הכריזה ועל כאלה שלא הכריזה.

איראן תידרש לאפשר לסבא"א גישה לחקור אתרים חשודים, או טענות על מתקנים סודיים להעשרת אורניום, מתקן לייצור צנטריפוגות, או מתקן של טחינת "עוגה צהובה", בכל מקום במדינה.

איראן הסכימה להודיע מראש על כל בנייה של מתקנים נוספים.

איראן תיישם אמצעים שיתמודדו עם החששות של סבא"א לגבי האופי הצבאי של תוכנית הגרעין.

 

כור הפלוטוניום

איראן תעצב מחדש ותבנה את הכור למים כבדים באראק, באופן שבו היא לא תוכל לייצר בו פלוטוניום לנשק גרעיני. הכור יהפוך לכור לצורכי שלום שיעסוק בייצור איזוטופים גרעיניים לצרכים רפואים.

בסיס הכור ייהרס ויוּצא מחוץ לאיראן, כמו גם הדלק הגרעיני שיוּצר בו.

איראן מתחייבת לא לייצר לעולם דלק גרעיני. איראן תמכור את שארית המים הכבדים שברשותה בשוק הבינלאומי.

איראן לא תבנה כורים אחרים למים כבדים במשך 15 שנה.

 

סנקציות

איראן תקבל הקלה בסנקציות אם היא תעמוד במחויבויות שלה בצורה הניתנת לווידוא.

הסנקציות של ארה"ב והאיחוד האירופי הקשורות לגרעין יושעו אחרי וידוא של סבא"א שאיראן נוקטת את הצעדים העיקריים. אם בשלב כלשהו, איראן תיכשל במילוי התחייבויותיה, הסנקציות יוחזרו.

מבנה הסנקציות האמריקניות הקשורות לגרעין יישמר לאורך מרבית התקופה של ההסכם, והוא יאפשר לחזור ולהפעיל את הסנקציות במקרה של היעדר ביצוע משמעותי של איראן.

כל ההחלטות של מועצת הביטחון על סנקציות נגד איראן יוסרו בו-זמנית עם השלמת כל הפעולות הנדרשות בתחומי ההעשרה, פורדו, אראק, עיצוב נשק גרעיני ושקיפות.

ההחלטות של מועצת הביטחון שקשורות בעסקות והעברות של טכנולוגיות ופעילויות רגישות - יתקבלו מחדש כדי להבטיח עמידה איראנית בהסכם. פיקוח חודרני ותפיסה של מטענים שקשורים לנשק קונבנציונלי וטילים בליסטיים.

הסנקציות של מועצת הביטחון בתחום הגרעין יוחזרו אם הצדדים לא יצליחו לפתור מחלוקות משמעותיות בין הצדדים.

הסנקציות של ארה"ב בתחום הטרור האיראני, הפרות של זכויות אדם והטילים הבליסטיים שאיראן מפתחת יישארו במקומן על פי ההסכם.

 

שלבי ההסכם

איראן תגביל למשך עשר שנים את יכולת ההעשרה שלה כדי להגביל את זמן הפריצה לגרעין לשנה לפחות. מעבר לכך איראן תהיה מחויבת להסכמה שלה בנוגע להעשרת האורניום עם שש המעצמות.

איראן תגביל את המרכיבים האחרים של התוכנית שלה לתקופה של 15 שנה. למשל, איראן לא תבנה מתקנים חדשים להעשרת אורניום או מים כבדים ותגביל את מאגר האורניום המועשר ותאפשר סידורי שקיפות משופרים.

צעדי הפיקוח והשקיפות ימשיכו מעבר ל-15 שנה. המחויבות של איראן לגישה ולשקיפות כלפי סבא"א בכל הקשור לשרשרת האספקה שלה תימשך 25 שנה.

גם אחרי אותה התקופה, איראן תמשיך להיות צד לאמנה למניעת הפצת נשק גרעיני, שאוסר על איראן הפצה ורכישה של כלי נשק גרעיניים.

 

אובמה בירך

לאחר הצגת ההסכם בשווייץ נשא נשיא ארה"ב ברק אובמה דברים בבית הלבן. "אחרי הרבה חודשים של דיפלומטיה, השגנו הבנה היסטורית עם איראן. אם היא תיושם - היא תמנע מאיראן נשק גרעיני", אמר אובמה שכינה את ההסכם "היסטורי וטוב". לדבריו, "ההסכם סותם את הגולל על השגת פצצה באמצעות העשרת אורניום".

 

הנשיא אובמה מגיב על הסכם הגרעין    (צילום: רויטרס)

הנשיא אובמה מגיב על הסכם הגרעין    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הנשיא האמריקני אמר כי הוא משוכנע "שהסכם המסגרת יוביל להסכם כולל שיגרום לארה"ב, בעלות בריתה והעולם כולו להיות בטוח יותר".

אובמה, שלאחר ההסכם התקשר למלך סעודיה, הוסיף: "אבהיר לנתניהו כי אין שום סדק במחויבותנו לביטחון ישראל".

 

בתום דבריו של אובמה, עלה לשידור בכלי התקשורת בארה"ב האדריכל האמריקני של הסכם ההבנות, מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי. "עלינו לפתור עוד כמה סוגיות בנוגע להסכם באיראן, הכוללות את הסנקציות ומתקן פורדו התת-קרקעי", אמר. קרי הדגיש כי נותרה עוד עבודה רבה עד 30 ביוני, כמה נושאים טכניים והחלטות שיש לבצע בנוגע למדיניות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
שר החוץ האיראני ונציגי המעצמות
צילום: AP
מומלצים