שתף קטע נבחר

 

ישראל: מאוחדים בהתנגדות. סעודיה: לא נירתע

ביום שאחרי הסכם ההבנות בין איראן למעצמות מנסים בירושלים ובריאד להתמודד עם העתיד. בתום ישיבה מיוחדת אמר נתניהו כי "העסקה מאיימת על קיום המדינה, דורשים שתכלול הכרה בישראל" . גם הסעודים חוששים: "בלי המבצע בתימן, היום היה מדאיג וקודר". ובטהרן? חגיגות

מחזה נדיר נראה אמש בערוצים האיראניים ובערוצים המזוהים עם חיזבאללה: נאומו של "השטן הגדול", נשיא ארצות הברית ברק אובמה, הועבר בשידור חי, והצופים שמעו את אובמה מכריז על ההסם כ"היסטורי". בצד השני, במהדורת החדשות של הטלוויזיה הסעודית הממלכתית החליטו לדווח על הסכם המסגרת רק 40 דקות אחרי תחילת המהדורה. כמו לראש הממשלה בנימין נתניהו, אובמה פנה אמנם גם למלך סעודיה וליתר מדינות המפרץ, וניסה להפיג את חששותיהם - אבל הם לא מיהרו להתרצות.

 

מה בדיוק אומר ההסכם? כל הפרטים

 

בינתיים, בישראל נערכה ערב חג הפסח ישיבת קבינט מיוחדת, בעקבות ההסכם שאותו תקף ראש הממשלה בחריפות, הן לפני ההגעה להסכמות והן אחריהן, במהלך השיחה עם אובמה. בהודעה בסיום הישיבה נאמר כי "הקבינט מאוחד בהתנגדותו לעסקה שהושגה עם איראן".

 

הצהרת נתניהו: "דורשים הכרה בישראל"    (צילום: לע"מ)

הצהרת נתניהו: "דורשים הכרה בישראל"    (צילום: לע"מ)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

נתניהו עצמו התייחס בתום הישיבה להסכם עם איראן: "העסקה המוצעת תהווה סכנה ממשית לאזור ולעולם ותאיים על קיומה של מדינת ישראל. היא מעניקה לגיטימציה בינלאומית לתוכנית הגרעין הבלתי חוקית של איראן. היא תביא להסרה כמעט מיידית של הסנקציות, וזאת בשעה שאיראן כובשת חלקים נרחבים של המזרח-התיכון, לרבות בתימן. ומאיימת בהשמדת ישראל".

 

נתניהו הוסיף כי "עסקה כזאת תחזק את הכלכלה של איראן, ובכך תעניק לה משאבים כבירים להגביר את התוקפנות והטרור שלה ברחבי המזרח התיכון ובעולם כולו. עסקה כזאת לא תחסום את דרכה של איראן לפצצה, היא תסלול את דרכה של איראן לפצצה. היא בסבירות רבה גם תאיץ את מירוץ החימוש הגרעיני ברחבי המזרח התיכון ותגדיל את הסכנה של מלחמה בעוצמות שלא ידענו עד כה".

 

הוא קרא למעצמות להמשיך בלחץ על איראן עד שיושג הסכם טוב יותר ודרש לכלול הכרה איראנית מפורשת בזכות קיומה של ישראל בכל הסכם קבע עם טהרן. "איראן פועלת בגלוי וקוראת בגלוי להשמדתה של ישראל. אני מבקש להבהיר לכולם: קיומה של ישראל אינו נתון למשא ומתן. ישראל לא תשלים עם עסקה שתאפשר למדינה שקוראת ופועלת להשמדתה לפתח נשק גרעיני".

 

ההצהרה המשותפת על הבנות הגרעין    (צילום: רויטרס)

ההצהרה המשותפת על הבנות הגרעין    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

  

סעודיה ומדינות המפרץ עסוקות בימים אלה בעיקר במבצע "סופה נחרצת" בתימן, שהפכה לזירת התגוששות נוספת עם המורדים החות'ים המגובים על ידי איראן. כל זאת, במקביל לסוגיית הגרעין שלפחות מבחינת השיח התקשורתי נדחקה מעט הצידה מאז תחילת המבצע.

 

אך בסעודיה ללא ספק עוקבים מקרוב. לא בכדי אחת משיחות הטלפון הראשונות של אובמה הייתה אתמול למלך סעודיה, סלמאן בן עבד אל-עזיז, שאחריה יצאה הודעה לקונית בסוכנות הידיעות הסעודית הרשמית שבה נאמר כי המלך הביע בשיחה את תקוותו כי יושג הסכם סופי מחייב עם איראן שיביא לחיזוק הביטחון והיציבות באזור ובעולם.

כבר לא "השטן הגדול" ו"ציר הרשע". קרי וזריף אחוקים בא-נהאר הלבנוני ()
כבר לא "השטן הגדול" ו"ציר הרשע". קרי וזריף אחוקים בא-נהאר הלבנוני

דוד סם והאייתוללה, עכשיו ביחד ()
דוד סם והאייתוללה, עכשיו ביחד

חרף תקוותו של המלך צריך לומר שבדומה לישראל הבכירים הסעודים השמיעו בשבועות האחרונים הצהרות שמזכירות את ההצהרות הנשמעות בירושלים. "אסור לתת לאיראן עסקאות שלא מגיעות לה", אמר שר החוץ הסעודי, סעוד אל-פייסל, במסיבת העיתונאים שבה רמז לראשונה על אפשרות של התערבות צבאית של סעודיה בתימן. לדבריו, איראן גרעינית היא איום על ביטחון האזור והעולם.

 

גורם במפרץ המקורב לשלטון הסעודי אמר כי הצלחת ההסכם תלויה ב"אימות" - עמידת איראן בהתחייבויותיה: "אם הם לא ישתפו פעולה העיצומים יוטלו מחדש וזו תוצאה מעודדת". לצד זאת, הוא הדגיש כי ההנהגה בסעודיה עדיין מודאגת מהתפקיד של איראן באזור. "איראן עלולה לחשוב שההסכם הזה יסלול לה את הדרך למעמד של כבוד", אמר הגורם.

 

"השמש בלוזאן האירה פרמטרים להסדר סוגיית הגרעין", נכתב הבוקר באופן ציורי בעיתון 'אל-חיאת'. בעיתונים אחרים כמו 'אל-ווטן' ו-'א-שרק אל-אווסט' ניסו להסתכל על הצד החיובי. "הפצצה הגרעינית של איראן מתפזרת", נכתב בעיתון 'אל-ווטן' שידוע בביקורתו החריפה נגד איראן. בא-שרק אל-אווסט נכתב: "נחתם הסכם שימנע 'איראן גרעינית'. אובמה ירגיע את מנהיגי מדינות המפרץ בפסגה בקמפ דיוויד".

חגיגות בטהרן, אחרי ההבנות (צילום: AP) (צילום: AP)
חגיגות בטהרן, אחרי ההבנות(צילום: AP)
 

באל-ווטן ביטאו בידיעה את הרגשות המעורבים ביחס להסכם. "נראה שהחלום של איראן להשיג נשק גרעיני התנפץ אתמול בלוזאן אחרי שהמעצמות הגיעו להסכם מסגרת עם טהרן בעניין תכניתה הגרעינית, שלפיו היא לא תוכל לייצר פצצה". עם זאת בעיתון ציינו כי לצד הגדרת ההסכם כהיסטורי "שוררת דאגה במדינות ערב המפרץ ביחס למאמצים של איראן להשיג נשק גרעיני, תוך שהיא ממשיכה להתערב בעניינים הפנימיים של אותן מדינות".

 

ואכן יש מי שמקשר בסעודיה בין לוזאן לתימן. הפובליציסט הסעודי ג'מאל חאשקג'י, המזוהה עם עמדות בית המלוכה, כתב טרם ההסכם ביום חמישי: "היום ייחתם הסכם בין המעצמות לאיראן שיסדיר את תכנית הגרעין שלה וישחרר את ידה באזור. לולא 'סופה נחרצת', היום היה יום מדאיג וקודר".

אובמה, אתמול. נאומו הועבר בשידור חי באיראן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אובמה, אתמול. נאומו הועבר בשידור חי באיראן(צילום: AFP)

יום לאחר מכן הוא כתב: "לולא אללה ולאחר מכן 'סופה נחרצת', הסכם הגרעין עם איראן היה מתסכל וקודר עבורנו. אבל הסופה החזירה את האיזון לאזור". לדבריו, הסעודים לא יירתעו מהתרפסות פוטנציאלית של המערב כלפי איראן. "סעודיה תמשיך להתמודד עם ההתפשטות האיראנית, ולא תשאיר את הסוגיה בידי האמריקנים".

 

השאלה הגדולה האם סעודיה ובנות בריתה יסתפקו רק ב-'סופה נחרצת' לשם החזרת האיזון לאזור או שיפנו גם כן לאפיק הגרעיני בתגובה להסכם. ההתקרבות לאחרונה בין סעודיה לפקיסטן הגרעינית במישור המדיני והצבאי, הן על רקע המצב בתימן, מעלה את החשש הזה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים