דיווח: ארה"ב שידרגה את הפצצה מפצחת הבונקרים
בכירים אמריקנים אמרו ל"וול סטריט ג'ורנל" כי בינואר נערכו ניסויים במפצחת בונקרים משודרגת שיכולה להרוס את מתקני הגרעין באיראן, אם המו"מ ייכשל ואובמה יורה לתקוף: "כשאומרים שכל האופציות על השולחן צריך משהו אמין"
עוד חדשות בעולם:
מצאה הקופסה השחורה ביום הראשון בעבודה
בני חורין: מאות דייגים חולצו מעבדות
הטבח האיסלאמי בקניה: "בנות ברחו בלי בגדים"
למרות ההכרזה על המסגרת להסכם בין שש המעצמות לאיראן ביום חמישי בלוזאן, לממשל אובמה כנראה היה עניין לפרסם את הידיעה על השדרוג ועל הניסויים של אחד מכלי הנשק הקונבנציונליים ההרסניים ביותר בארסנל שלו - פצצה מפצחת בונקרים מונחת לייזר - כדי להוכיח שגם בזמן המו"מ עם איראן כל האופציות על השולחן.
"וול סטריט ז'ורנל" כתב שהעבודה לשדרוג פצצת העומק מונחת הלייזר החלה לפני פתיחת השיחות עם איראן, אך הניסויים האחרונים נערכו באמצע חודש ינואר. בניסוי האחרון שיגר מפציץ B-2, שהמריא מבסיס חיל האוויר במיזורי, פצצה באתר שמיקומו לא נחשף.
נציגים ישראלים צפו בפגיעות במטרות
הפנטגון הנדס את הפצצה כדי לטפל באתרים מבוצרים ביותר, לרבות מתקן ההעשרה התת-קרקעי בפורדו שנבנה על צלע הר, בניסיון להגן עליו מתקיפות אוויריות של ארה"ב וישראל. בפנטגון
חישבו שיש צורך בשתי פצצות חודרות בונקר לפחות כדי להרוס או לנטרל כור מסוג זה.
זהו הכוח ההרסני הגדול ביותר של נשק שאינו גרעיני. הפצצה המשודרגת מצוידת במערכת אלקטרונית , שנועדה לשבש ניסיונות להסיט את הפצצה מיעדה.
"אנחנו ממשיכים להתמקד בהכנת אופציות צבאיות, אם יהיה בהן צורך. כשאנחנו אומרים שכל האופציות על השולחן, צריך שיהיה לך משהו אמין על השולחן, למקרה של כשלון השיחות", אמר בכיר בוושינגטון. האמריקנים שיתפו בפרטים נציגים ישראלים, והראו להם קטעי וידאו המדגימים את הפגיעה במטרות בניסויים.
ביום חמישי האחרון נחתם הסכם מסגרת היסטורי בין איראן למעצמות, שכונה על ידי ירושלים "סכנה ממשית לישראל ולעולם". בימים שעברו מאז, מנסה אובמה לשווק את העסקה לקונגרס הרפובליקני ברובו ולמתנגדות הגדולות - ישראל וסעודיה. אמש אמר דובר הבית הלבן אריק שולץ כי הנשיא אובמה מבין את עמדת בנימין נתניהו ולא יחתום על הסכם גרעין עם איראן שעלול לסכן את ישראל. לדבריו, אובמה ממשיך לדון על הנושא עם מנהיגי הקונגרס בארצו ונותר אופטימי לגבי האפשרות להגיע להסכם סופי ביוני, אף שיש עוד הרבה עבודה בנושא.
הסכם המסגרת שעליו הכריזו שר החוץ האיראני ונציגת האיחוד האירופי לשיחות ביום חמישי האחרון כולל סעיפים
לגבי העשרת האורניום באיראן, משטר הפיקוח על תוכנית הגרעין שלה, הסרת הסנקציות, והשלבים שבהם ייושם ההסכם עד ההסכם הסופי שייחתם עד 30 ביוני. בין ההבנות שהושגו: האיחוד האירופי וארה"ב יפעלו לביטול הסנקציות הכלכליות על איראן - אם התחייבותיה יאוששו, אם לא ניתן יהיה לוודא זאת, יפעילו ארה"ב והאיחוד "במהירות" שוב את הסנקציות; מתקן ההעשרה היחידי יהיה נתנז; יכולת ההעשרה תוגבל במתקן פורדו והוא יהפוך למתקן חקר גרעיני; סבא"א תקבל גישה לטכנולוגיות הגרעין באיראן בעבר ובהווה; מספר הצנטריפוגות של איראן יירד מ-19,000 ל-6,104; איראן מסכימה לא להעשיר אורניום לרמה של 3.67 אחוזים לפחות ל-15 שנים; טהרן לא תבנה מתקנים חדשים להעשרת אורניום ב-15 השנים הבאות.