ליקוי הירח הקצר ב-500 השנים האחרונות
חובבי אסטרונומיה ואחרים ביפן, אוסטרליה ובמערב ארה"ב זכו לראות היום את אחד מליקויי הירח המלאים הקצרים ביותר מאז 1529, שנמשך רק כחמש דקות
ליקוי הירח הקצר ביותר במאה ה-21 התרחש היום בצהריים (שבת) וחובבי הז'אנר האסטרונומי יכלו לחזות במחזה המרהיב ביפן, באוסטרליה ובמערב ארצות הברית.
כיצד מתרחש ליקוי ירח? ד"ר יגאל פת-אל מסביר כי ליקוי ירח מתרחש כאשר הירח, המקבל את אורו מהשמש, מוסתר מאור השמש על ידי כדור הארץ. מצב זה מתרחש רק כאשר הירח מלא (במחצית החודש העברי), כיוון שאז הירח, כדור הארץ
והשמש מצויים על מישור המילקה או בסמוך מאוד אליו (מישור המילקה הוא המישור שבו כדור הארץ סובב את השמש).
כיוון שמישור הסיבוב של הירח סביב כדור הארץ נטוי בזווית של 5 מעלות יחסית למישור שבו כדור הארץ נע סביב השמש, לא מתרחשים ליקויים מדי מולד או ירח מלא. התנאי הוא שבנוסף להיות הירח במולד (כדי לאפשר ליקוי חמה) או מלא (כדי לאפשר ליקוי ירח) הוא צריך להיות גם סמוך מאוד למישור הסיבוב של כדור הארץ סביב השמש (אין הכרח ששלושת הגופים יהיו בדיוק על אותו הקו כיוון שהם אינם נקודתיים).
ליקוי ירח מלא טיפוסי יכול להימשך כשעה ויותר, אך הליקוי שהתרחש היום נמשך רק כחמש דקות משום שהירח עבר בצדו הכהה יותר
של הצל. ליקוי ירח היום היה הקצר ביותר זה כמעט 500 שנים. ב-1529 התרחש ליקוי ירח מלא שנמשך שתי דקות בלבד.
לפני כשבועיים התרחש ליקוי החמה האחרון בעשור הנוכחי שאפשר לראותו מישראל. ברחבי העולם נערכו רבים לצפות במופע הטבע הייחודי ובישראל ראו את שיא הליקוי באופן חלקי בין 11:53 ל-12:00 בצהריים. בצפון אירופה הליקוי נצפה באופן כמעט מלא.