שתף קטע נבחר

 

מחלוקת בארה"ב: איך ההסכם ישפיע על איראן?

בממשל האמריקני יש מחלוקת בין הסבורים שההסכם יחזק את הנשיא רוחאני, לבין אלה החוששים שהוא יבקש לרצות את מובילי הקו הנוקשה במדינה. וגם: חברי סנאט יהודים מודאגים ממעבר של מצביעים יהודים לרפובליקנים

מחלוקת בין מומחים וגם בקרב עוזריו הבכירים של הנשיא ברק אובמה, סביב השאלה האם הסכם הגרעין עם איראן יביא להפשרה ביחסי האיבה בין שתי המדינות ולשינוי אסטרטגי אזורי, ולמה אפשר לצפות מאיראן של אחרי העסקה, אם תושלם עד 30 ביוני. חלק מבכירי הממשל מאמינים שהסכם הגרעין יוכיח לקיצונים באיראן שניתן לקדם יחסים ולכבד הסכמים עם המערב ויחזק את הנשיא רוחאני. אחרים בממשל מביעים ספק האם הסכם כזה יחולל מפנה כלשהו בעתיד הקרוב.

 

ההצהרה המשותפת על הסכם הגרעין    (צילום: רויטרס)

ההצהרה המשותפת על הסכם הגרעין    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

האתר "פוליטיקו" מצטט גורמי ממשל החוששים שהמנהיג הדתי עלי חמינאי, שריכך את עמדתו בנושא ההסכם, ינסה לרצות את בעלי הקו הנוקשה באיראן ויאפשר להם לפעול ביתר נגד אינטרסים אמריקנים במזרח התיכון. הפרשנית סוזן מלוני ממכון "ברוקינגס" ופרשנים נוספים מציינים שישראל, סעודיה ומדינות המפרץ האחרות, חוששות שהנשיא אובמה ישנה את האסטרטגיה שלו וינסה להפוך את איראן מאויב לשותף אזורי. גורמי צבא מזהירים מפני הפיתוי להקטין את הנוכחות הצבאית האמריקנית באזור, אם יושג הסכם גרעין. למרות המחלוקת, אף אחד בממשל אובמה אינו רואה חזרה מהירה למערכת יחסים נורמלית בין ארצות הברית ואיראן.  

 

הילרי קלינטון, המועמדת הדמוקרטית לנשיאות ב-2016 למרות שטרם הכריזה על כך, בירכה אמנם את הממשל על המהלך הדיפלומטי מול איראן, אבל היא אינה תולה תקוות גדולות בשינוי ההתנהגות של המשטר הנוכחי באיראן. בספר שלה היא כתבה ש"אם נושא הגרעין ייפתר על ידי פיקוח קפדני, התמיכה של איראן בטרור וההתנהגות התוקפנית שלה באזור עלולים להשאיר איום על ארצות הברית ובעלות בריתה". בנוסף, קלינטון אמרה לפני כמה ימים שממשל אובמה צריך להחזיר לקדמותה ובהקדם את מערכת היחסים עם ממשלת ישראל. 

הנשיא אובמה. חוששים שישנה את האסטרטגיה כלפי איראן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הנשיא אובמה. חוששים שישנה את האסטרטגיה כלפי איראן(צילום: AFP)

כמה צירים יהודים דמוקרטים בבית הנבחרים נפגשו בשבוע שעבר עם ראש מטה הבית הלבן, דניס מקדונה. הם הזהירו אותו שיהיה "קשה מאוד למכור את ההסכם לבוחרים שלנו". שיחה קשה אחרת הם קיימו קודם לכן עם סגן היועץ לביטחון לאומי, בן רודס.

 

"וול סטריט ג'ורנל" מדווח שההבנה שהושגה עם איראן ערערה את ביטחונם של חברי בית הנבחרים היהודים. הם הביעו חשש כפול: שאיראן עלולה בכל זאת לפתח נשק גרעיני, ומצד שני יהיה סחף בהצבעה של היהודים לרפובליקנים, בעיקר על רקע ההתבטאויות הקשות של הנשיא אובמה ובכירי ממשלו נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו. עד היום נהנו הדמוקרטים, כולל הנשיא אובמה, מתמיכה מסיבית של המצביעים היהודים.

 

בעקבות המתחים שנוצרו לאחרונה בין שתי המדינות, מנהיגים יהודים בארצות הברית דרשו שהנשיא אובמה ירגיע את הרוחות בכל הקשור ליחסים עם ישראל. ניטה לואי, המנהיגה

הדמוקרטית בוועדת ההקצבות של הסנאט, אמרה בראיון בימים האחרונים: "אני מוטרדת עמוקות מהרטוריקה שמגיעה מהממשל בעקבות הבחירות בישראל. הבהרתי ישירות לבית הלבן שהגיע הזמן להוריד את הטמפרטורה, ולאשרר את מערכת היחסים החזקה בין ארצות הברית וישראל". ואכן, בימים האחרונים ניכרים מאמצים של הנשיא אובמה ושל דובריו להרגיע את הרוחות, בעיקר על רקע המאמץ שלהם לשווק את ההסכם עם איראן לציבור האמריקני ולקונגרס.

 

יו"ר ועדת החוץ בסנאט, בוב קרוקר, הודיע שהוא עשוי להביא להצבעה חקיקה שתעניק לוועדה שלו סמכות לבחון כל הסכם שייחתם עם איראן. העיתון "דה היל" של גבעת הקפיטול פרסם כי כתבי אישום פליליים על קבלת שוחד הוגשו נגד רוברט מננדז, הסנטור הדמוקרטי הבכיר בוועדת החוץ, שהודיע בעקבות כך על השעיית תפקודו בוועדה. צעד זה עלול לפגוע בחקיקה המתוכננת נגד איראן, שכן מננדז הוא מיוזמי החקיקה להחרפת הסנקציות. בכל מקרה, נראה כי החקיקה בנושא תידחה עד לסוף יוני ותופעל אם לא יושג הסכם גרעין, או אם איראן תפר אותו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
שרת החוץ האירופית ושר החוץ האיראני בלוזאן
צילום: רויטרס
צילום: AP
ההכרזה על ההסכם בלוזאן
צילום: AP
מומלצים