שתף קטע נבחר

ביטול הסדר לעולי אתיופיה: "עם ישראל הטוב החליף את הסוכנות היהודית"

הסוכנות ביטלה השנה את סדר הפסח במרכזי הקליטה של עולי אתיופיה. "זה בגלל המחאה שלנו על התנאים במרכזים", הם טוענים. הסוכנות: "הארוחה נועדה לעולים שזו שנתם הראשונה ואין כאלה יותר". פעילים תרמו מזון

עשרות עולים יוצאי אתיופיה במרכזי הקליטה בקריית גת ובבית אלפא, מתוך מאות שמתגוררים בהם, נזקקו השנה לסיוע של פעילים חברתיים כדי לחגוג את סדר הפסח. הפעילים הגיעו למרכזים ותרמו מזון וציוד לאחר שבתוכנית "סדר יום" של קרן נויבך ברשת ב' פורסם כי הסוכנות היהודית, שערכה בעבר את ארוחות החג לעולים, ביטלה אותן השנה.

 

 (צילום: אשטו מקונן) (צילום: אשטו מקונן)
(צילום: אשטו מקונן)

ארוחת החז במרכז בקריית גת. "לא הודיעו עד לרגע האחרון" (צילום: אשטו מקונן) (צילום: אשטו מקונן)
ארוחת החז במרכז בקריית גת. "לא הודיעו עד לרגע האחרון"(צילום: אשטו מקונן)

יאיאו אורקו (41), שעלה מאתיופיה לפני 11 שנה ומתגורר עדיין עם אמו במרכז הקליטה במבשרת ציון, טוען שהסוכנות ביטלה את עריכת סדר הפסח כתגובה למאבקם הפוליטי של העולים בתנאים הקשים השוררים במרכזי הקליטה. "בעבר היה סדר אבל השנה ביטלו ולא הודיעו לנו עד הרגע האחרון. זה בגלל המחאה שלנו על התנאים במרכזים ועל המענקים הנמוכים לרכישת דירות".

 

אורקו סיפר עוד כי חלק מהעולים התארגנו עצמאית לעריכת הסדר השנה, לאחר שעולים רבים נותרו ללא יכולת אמיתית לעשות את החג. "הסוכנות הייתה צריכה להתאמץ יותר כי יש כאן אנשים שאין להם את היכולת לעשות לבד - קשישים ונכים או בעלי משפחות שחיים במטר-על-מטר. הסוכנות היהודית לא צריכה לשכוח את העולים בחג".

 

אשטו מקונן, המתגורר במרכז הקליטה בקריית גת, הוסיף כי הפעילים החברתיים סייעו מאוד לעולים לחגוג את החג. "ראינו את עם ישראל הטוב שהחליף את הסוכנות היהודית, ועשרות עולים הגיעו כדי לחגוג פסח ביחד", סיפר ל-ynet. לדברי כרמן אלמקייס-עמוס, פעילה חברתית שהייתה בין הפעילים שתרמו ציוד ומזון לסדר שנערך בבית אלפא, "הפעילים עסקו בגיוס תרומות בימים שלפני החג כדי לעשות את מה שהסוכנות לא עשתה וכדי שלעולים יהיה חג. אני לא מבינה איך הסוכנות היהודית לא מקיימת חגים יהודיים במרכזי הקליטה, ובעוד מקומות שהתנאים בהם קשים כל כך. אם את זה הם לא עושים, אז מה הם עושים בכלל?"

 

על רקע המחלוקת סביב ביטול ארוחות החג, יש לציין כי במרכזי הקליטה שוררים - כפי שדווח כאן בעבר - תנאים מחפירים, כולל צפיפות קשה וניתוקי חשמל מים. חלק מהעולים מתגוררים במרכזים יותר מעשור, אף שלפי הגדרת המדינה הזמן המרבי לשהות בהם הוא שנתיים. בשנים האחרונות מנהלים העולים מאבק לקבלת מענקים מוגדלים לרכישת דירות ולשכר דירה, כדי

שיוכלו לצאת מהמרכזים. המדינה טוענת מצדה כי חלק מהעולים מנצלים את השהות במרכזים לטובתם האישית, למרות מענקים נדיבים שבאפשרותם לקחת.

 

מהסוכנות היהודית נמסר בתגובה: "בשנים קודמות נהגו לערוך סדר קבוצתי לעולים שזו שנתם הראשונה בארץ. בשנה השנייה (הזכאות למגורים במרכז קליטה היא עד שנתיים) לא נערך אירוע מרכזי והעולים חוגגים את הסדר ככל עם ישראל, כל אחד עם משפחתו וחבריו. השנה התברר כי העולים במרכזי הקליטה (פרט לכמה בודדים) נמצאים במהלך שנתם השנייה בארץ. לפיכך לא נערך סדר מרכזי, והדבר נמסר בתחילת החודש לכל מרכזי הקליטה. מנהלי המרכזים וידאו שלכל אדם ומשפחה יהיה מקום ליד שולחן הסדר, אם אצל משפחה ואם אצל חברים. המרכזים העמידו את האולמות שלהם (מועדון, חדרי לימוד) לרשות עולים שמעוניינים לערוך בהם סדר עם הרבה משתתפים בתחומי מרכז הקליטה. כל הדברים האלה הובהרו מראש והיו ידועים היטב לכל העולים".

 

עוד נמסר מהסוכנות כי "בעקבות הידיעות על 'ביטול' הסדר כביכול, נערכו מתנדבים לשלוח מנות סדר לכמה מרכזי קליטה (איילת השחר ובית אלפא, ותרומות קטנות יותר בחיפה ובקריית ים). בנהריה התקבלה תרומתו הקבועה של ראש העירייה, שנוהג מדי שנה לשלוח תרומת מזון בראש השנה ובפסח. בקריית גת נשלחו כלים, ציוד וכיסאות. הרוב המכריע של העולים חגג את הסדר בקרב משפחות וחברים. בקריית גת ערכו 25 עולים סדר משותף שארגנו לעצמם, באולם במרכז הקליטה שהועמד לרשותם. בבית אלפא נערך סדר בהשתתפות כמה עשרות עולים, וגם באיילת השחר ערכו עולים רבים סדר משותף באולם המרכזי".


פורסם לראשונה 04/04/2015 23:49

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אשטו מקונן
סדר הפסח במרכז הקליטה בקריית גת
צילום: אשטו מקונן
מומלצים