שתף קטע נבחר

אולפני לימוד עברית יופרטו: "העולים ייפגעו"

במשרד הקליטה מפריטים חלק מהאולפנים וחלק מ-500 המורים חוששים שהמהלך יוביל לפיטוריהם. "מדובר במיקור חוץ. הפעילות לא תשתנה"

מה ייעלה בגורלם של האולפנים ללימודי עברית לעולים חדשים? במשרד העלייה והקליטה החלו בהפרטת חלק מהאולפנים. במשרד טוענים כי לא מדובר בהפרטה אלא במיקור חוץ של חלק מהשירות בעקבות צורך שנוצר לאור התגברות גלי העלייה. חלק מהמורים חוששים מהמהלך וטוענים כי הוא יוביל לפיטורי מאות מהם המועסקים באולפנים, שעד כה נוהלו ישירות על-ידי המדינה.

 

לפני כחודש וחצי התקבלה החלטת ממשלה להפעיל "מיקור חוץ" בלימודי העברית. הכוונה היא שעולים יוכלו לבחור ללמוד עברית באולפן פרטי במימון המדינה באמצעות שובר שיינתן על ידי משרד הקליטה. החלטה זו התקבלה במסגרת תוכנית ההיערכות לגידול הצפוי בעלייה בעקבות שורת התקריות האנטישמיות באירופה והמלחמה באוקראינה.

 

בכ-50 האולפנים ללימוד העברית מועסקים כ-500 מורים, עובדי משרד החינוך, העוסקים ב"הנחלת הלשון העברית" לעולים החדשים. האולפנים פועלים מאז קום המדינה ומיותר לציין כי באמצעותם הונחלה השפה העברית למיליוני עולים חדשים.

שרת העלייה והקליטה סופה לנדבר עם עולים מאוקראינה. ארכיון ()
שרת העלייה והקליטה סופה לנדבר עם עולים מאוקראינה. ארכיון

גלית, מורה באולפן זה 26 שנה, זועמת על המהלך. "השיטה מוכרת: קודם מייבשים את האולפנים ואומרים שהם אינם מספקים את הסחורה והשלב הבא הוא להפריט ולפטר", אמרה המורה ל-ynet.

 

"לא ברור לי מדוע מדינת ישראל צריכה להפריט שירות כל כך חשוב ובסיסי. זו תהיה בכייה לדורות ולא ניתן יהיה לתקן. למה לקלקל דבר מתוקן? מי שייפגע ראשון אלו העולים כי גוף פרטי מחויב לשורת הרווח ולכן הלימוד ייפגע בהכרח. אנחנו פרוסים ברחבי הארץ ומלמדים כבר עשרות שנים מתוך תשוקה וציונות. זה מפעל ציוני מן המעלה הראשונה. לא מדובר רק בלימוד שפה אלא בבית הראשון של העולה בישראל, טיולים, לימודי חגים והכרת החברה הישראלית", הוסיפה גלית.

 

במכתב ששלחו חלק מהמורים שהתארגנו לחבריהם נכתב: "מה זה אומר מבחינתו? פשוט מאוד - הפרטה. אמנם בדלת האחורית, בלי לקרוא לילד בשמו, אבל זו בדיוק האג'נדה שמציג משרד הקליטה כבר שנים בצד ההכפשות הקבועות של ראשיו בדבר הישגי האולפנים".

 

המורים כתבו גם כי מבחינתם מדובר בצעד מדאיג ביותר שעלול להוביל להיעלמות מקור הפרנסה שלהם. מה שהכעיס אותם יותר היה שהמהלך נעשה במימון המדינה בהחלטה שהתקבלה זמן קצר לפני הבחירות בזמן שבמשרד החינוך לא היה כלל שר והמורים לא היו מיוצגים כלל.

 

"שלא נדבר גם על כך שבמשך שנים נדרשו האולפנים לקצץ ולהתכווץ בטענה שהעלייה פחתה", הוסיפו המורים במכתב. "אין כסף וכשהעלייה צפויה לגדול, הפלא ופלא גם נמצא תקציב ועכשיו הוא יועבר לידיים פרטיות באמצעות משרד הקליטה...".

 

ממשרד העלייה והקליטה נמסר בתגובה: "לטענות בדבר הפרטת האולפנים אין כל בסיס. מתכונת האולפנים נשארת כפי שהיא ללא כל שינוי (אלא אם משרד החינוך יחליט אחרת). על משרד העלייה והקליטה מוטלת האחריות לדאוג לפתרונות נוספים עבור הקניית השפה העברית לעולים, שבמהלך השנים חל שינוי באופי העלייה. זו מצריכה כעת גם את האפשרות ללמוד עברית בשעות הפנאי. לעולה עדיין תהיה האפשרות ללמוד גם באולפנים כפי שהיה עד כה".

 

במשרד הקליטה ביקשו להדגיש עוד כי "העובדים מועסקים על-ידי משרד החינוך. מעבר לכך דבר לא ישתנה מלבד מתן אפשרות ללימוד לעולים שאינם יכולים ללמוד במסגרת שבועית קבועה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עולים חדשים מאוקראינה. ילמדו עברית באולפן?
מומלצים