שתף קטע נבחר

 

קריסת העובדים הסוציאליים: נער שנפגע מינית מחכה חצי שנה לתסקיר

נער בן 14 שנפגע מינית בביתו ובפנימייה מחכה יותר מחצי שנה לתסקיר של עובד סוציאלי. העלייה המתמדת בקורבנות האלימות יוצרת עומס על העובדים בתחום סדרי הדין, אך משרד הרווחה לא הגדיל את התקנים. הנתונים המלאים שהגיעו לידי ynet חושפים את עומק המחדל

מעמסה בלתי נסבלת על העובדים הסוציאליים שנמשכת שנים גורמת לכך שאלפי אנשים שאמורים לקבל טיפול בתחום של הסדרי ראייה לילדים להורים גרושים וטיפול בילדים שנפלו קורבן להתעללות, מעוכבים בגלל מחסור בכוח אדם. על פי נתונים לשנת 2014, שהגיעו לידי ynet, עולה כי 2,331 מקרים שבהם נדרשו העובדים הסוציאליים לתת חוות דעת לבתי המשפט נותרו ללא מענה. באחד המקרים, נפל בין הכיסאות ילד שהותקף מינית, אך הפיצויים לא הועברו אליו.

 

מדי שנה מעניקים העובדים הסוציאליים לעניין סדרי דין שירות ליותר מ-21 אלף משפחות ונכתבים כ-25,562 תסקירים. מדובר, בין היתר, באבחון וחוות דעת, המלצות ותסקירים לבתי המשפט בסוגיות הקשורות בטובתם של קטינים במשפחות במשבר גירושים, בדילמות הקשורות בהגנה על קורבנות אלימות במשפחה ובסוגיות אפוטרופסות לחסויים וקטינים.

 

על פי הנתונים, ישנה עלייה של חמישה אחוזים בשנה בפעילות העובדים הסוציאליים, אך כוח האדם המוקצה לכך נשאר בעינו ואינו גדל. לפיכך, מתארכת ההמתנה לעריכת תסקירים, ולעיתים אך מגיעה לפרק זמן של שנה. ההמתנה הבלתי הגיונית פוגעת באלפי אנשים ומשפחות ומחייבת את העובדים הסוציאליים לסדרי דין לקבוע מידי יום סדרי עדיפות ודחיפות לעריכת התסקירים ולכן לעיתים הכנת תסקירים שאינם דחופים נדחית.    

אילוסטרציה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)
  

אחד המקרים הקשים שממחישים את הבעיה הוא המקרה של נער חסר אמצעים בן 14, שממתין כבר שבעה חודשים לתסקיר. הנער עבר התעללות קשה על ידי בן משפחתו הקרובה, הוצא מביתו בעקבותיה ואז הפך, שוב, לקורבן לפגיעות מיניות בפנימייה שאליה נשלח. לנער נפסק על ידי בית המשפט פיצוי של 25 אלף שקל בהליך פלילי נגד בן המשפחה הפוגע, אולם הכסף אינו מגיע אליו בגלל שירותי הרווחה, והעובדה שמילוי הטפסים, הליך שאמור להתרחש בצורה מהירה, מתעכב כבר חודשים.

 

בית המשפט פסק פיצויים, אבל הכסף לא מגיע 

התובת בתיק של הנער, שידעה כי אמו הייתה מודעת לפגיעה בו ולא עשתה דבר כדי לסייע לו, ביקשה כי ימונה לו אפוטרופוס מיוחד. זאת בשל העובדה שהוכח כי אמו אינה פועלת לטובתו. התובעת פנתה לעמותת המועצה הלאומית לשלום הילד כדי שזו, באופן חריג, תוגדר כאפוטרופוס של הילד וכך יוכל לצאת לפועל פסק הדין המחייב לתת לו פיצויים כספיים.

 

בספטמבר 2014 פנתה המועצה לשירותי הרווחה בעיריית באר שבע בבקשה לאשר את הקרן לחסויים כאפוטרופוס לנער כדי שתהיה נאמן לכספי הפיצויים. האישור מטעם שירותי הרווחה נדרש על פי חוק כדי שהמרכז הישראלי לאפוטרופסות יסמיך את העמותה להעביר את 25 אלף השקלים לנער. מדובר בהליך טכני בלבד, שאמור להתבצע בתוך שבועות בודדים, אך במקרה הזה שירותי הרווחה שאמורים לדאוג לרווחתו של הנער לוקחים את הזמן.

 

במועצה לשלום הילד טוענים כי העיכוב נגרם כתוצאה ממחסור בכוח אדם בקרב העובדים הסוציאליים לסדרי דין, שתפקידם לאשר את האפוטרופסות במקרים מסוג זה. לטענתם, יש מקרים נוספים שבהם נפגעים לא מקבלים את הטיפול בגלל העומס הרב.

 

במכתב שנשלח החודש מטעם המועצה לשלום הילד למנכ"ל משרד הרווחה יוסי סילמן נכתב כי רק בחודש ינואר - שלושה חודשים לאחר הגשת הבקשה - הוחלט, כנראה, באגף הרווחה בעיריית באר שבע כי הטיפול יועבר לעובדת סוציאלית מתאימה. "שלושה חודשים ויותר הלכו לאיבוד בחוסר מעש, אולם לתדהמתנו בכך לא היה די", אמרו במועצה. "נמסר לנו על ידי העובדת הסוציאלית לענייני דין כי הטיפול בעניין יידחה לפחות לשלושה חודשים נוספים, זאת מאחר וכל פניה המגיעה אליהם נכנסת לרשימת המתנה של שלושה חודשים לפחות מפאת מחסור בכוח אדם מקצועי". בעקבות פניית ynet אמרו באיגוד כי התסקיר יוגש לאחר החג.



 

מנכ"ל המועצה, ד"ר יצחק קדמן, אמר כי מדובר במקרה מקומם אולם הוא לא היחידי. לדבריו, "המקרה היחיד הזה משקף תופעה רחבה יותר של שיהוי בלתי נסבל בהגשת סיוע לילדים, שנובע כנראה מקביעת 'זמן המתנה' מכוון, שנמשך זמן רב ונובע כנראה מעודף משימות ומחסור בכוח אדם מקצועי".

 

"הסחבת מנצחת את הרגישות" 

 

עוד הוסיף ד"ר קדמן כי "עם כל ההבנה למצוקת כוח האדם בשירותי הרווחה ולעבודתם הקשה והתובענית של העובדים הסוציאליים ברשויות המקומיות, לא ייתכן שסחבת ארוכה ומיותרת ובירוקרטיה נוקשה ינצחו את הרגישות המקצועית המתבקשת ואת זכותו של נער שנפגע כבר פעם אחר פעם בידי מבוגרים בסביבתו, להגנה וליחס אחר לחלוטין מ'הבוגרים האחראים' בשרותי הרווחה".

 

מאיגוד העובדים הסוציאלים נמסר כי "במקרה הספציפי של הנער לא נדרשה דחיפות בהכנת התסקיר, וזאת בשל הדיווח מהפנימייה ולפיו הוא אינו זקוק לכספים לצרכיו היומיומיים. שם נטען כי הפנימייה מספקת את כל צרכיו, כולל דמי כיס שבועיים, וכספי הפיצויים אמורים להיות במשמרת אצל האפוטרופוס עד להגעתו לגיל 18. עם זאת התסקיר בעניינו כבר הוכן ומיד לאחר החג יועבר לייעוץ המשפטי של משרד הרווחה לשם הגשתו לבית המשפט".

 

תגובת משרד הרווחה לא התקבלה עד לפרסום הכתבה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
הפגנה של עובדים סוציאליים, ארכיון
צילום: גיל יוחנן
מומלצים