אובמה לישראל: ההסכם לא יפגע ביתרון הצבאי שלכם
בראיון מצולם ל"ניו יורק טיימס" פרש נשיא ארה"ב את משנתו לגבי איראן וחזר על מחויבותו לביטחון ישראל. "מבין את החשש הישראלי מאיראן", אמר, אך הצהיר: "אין אופציה יעילה יותר למנוע ממנה גרעין מאשר באמצעות ההסכם". הוא הוסיף כי קשה לו לשמוע שממשלו לא עושה די כדי להגן על האינטרסים של ישראל
בראיון שנערך בחדר הסגלגל, נמשך יותר מ-46 דקות ובמהלכו הזכיר הנשיא את ישראל עשרות פעמים, אובמה ניסה להסביר כי הוא מבין את החשש הישראלי מאיראן. "יש לכם את כל הזכות להיות מודאגים מאיראן", אמר. "זהו משטר שבדרגים הבכירים ביותר הביע רצון להרוס את ישראל, הכחיש את השואה והביע רעיונות אנטישמיים ארסיים. זוהי מדינה גדולה עם אוכלוסייה רבה וצבא מתוחכם. לכן לישראל יש זכות להיות מודאגת מאיראן והיא לגמרי צריכה להיות מודאגת שאיראן לא תשיג נשק גרעיני".
אך עם זאת הסביר מדוע הוא אינו חושב כי תקיפה באיראן הייתה מביאה לפתרון. "אנחנו יודעים שתקיפה צבאית יכולה להסיג את תוכנית הגרעין של איראן לתקופה מסוימת, אבל כמעט ברור שזה ידרבן את איראן להתקדם במהירות לפצצה, ייתן תירוץ לקיצונים בתוך איראן לומר שזה מה שקורה כשאין נשק גרעיני: אמריקה תוקפת. אנחנו יודעים שאם לא נעשה כלום, מעבר לשמירה על הסנקציות, הם ימשיכו לבנות את התשתית הגרעינית שלהם ויהיה לנו פחות יכולת לדעת מה שקורה שם בדיוק".
לדבריו, "איראן היא מדינה מורכבת, כמו שאנחנו מדינה מורכבת. נוכח ההיסטוריה של ארצותינו יש חוסר אמון שלא יעלם מיד. הפעילות שהם מעורבים בה; הרטוריקה נגד אמריקה נגד היהודים ונגד ישראל מטרידה עמוקות. יש מגמה במדינה שמנוגדת לאינטרסים שלנו לביטחון לאומי ולא רק לשלנו, אלא גם של ידידותינו, והמחלוקות הן אמיתיות".
יחד עם זאת, מציין אובמה בראיון שכותרתו "הדוקטרינה של אובמה בנושא איראן": "אנחנו רואים שיש מגמה מעשית של המשטר האיראני. הם מודאגים בנושא שימורם העצמי. הם מגיבים במידה מסויימת לציבור שלהם. הבחירה בחסן רוחאני לנשיאות מבטאת רצון בקרב הציבור האיראני להצטרף לקהילה הבינלאומית. הדגש הוא על הכלכלה. ראינו הזדמנות בשנים האחרונות של הכוחות האלה בתוך איראן להתקדם בכיוון שונה. זה לא שינוי רדיקלי אבל הוא נותן לנו הזדמנות למערכת יחסים שונה ועסקת הגרעין היא פוטנציאל".
"קשה לי לשמוע ש'הממשל לא מגן על האינטרסים של ישראל'"
בקטע אמוציונלי במהלך הווידאו נשאל אובמה אם הוא נפגע אישית מהמחלוקות עם ישראל. הנשיא ענה בחיוב. "קשה לי אישית לשמוע אמירות לפיהן הממשל הזה לא עושה כל מה שהוא יכול למען האינטרסים של ישראל", העיד הנשיא. הוא הוסיף כי בזמנים של מחלוקות מדיניות עמוקות "הן אינן נלקחות בהקשר של הידידות העמוקה, המחיובות וההבנה של האיומים שהעם היהודי נתקל בהיסטוריה וממשיך להתמודד עמם".
אובמה הסביר כי "מה שאתה שומע מראש הממשלה בנימין נתניהו, שאותו אני מכבד, זה האזכור שישראל יותר פגיעה. שאין לישראל את הלוקסוס להעמיד את איראן במבחן כפי שאנחנו יכולים. אני מבין את זה לחלוטין שלנוכח ההיסטוריה הטרגית של העם היהודי, הם לא יכולים לסמוך רק עלינו לביטחונם העצמי".
"אבל מה שאני אומר להם זה שלא רק שאני מחויב לחלוטין להבטיח שהם ישמרו על היתרון האיכותי הצבאי, ושהם יכולים למנוע כל התקפות פוטנציאליות עתידיות, אלא שאני מתחייב שאם ישראל תותקף על ידי מדינה כלשהי, אנחנו נעמוד לצדה וזה מספיק כדי לנצל את ההזדמנות של פעם בחיים לראות אם אנחנו יכולים להסיר את נושא הגרעין מהשולחן".
הראיון של אובמה ל"ניו יורק טיימס" בא במהלך בליץ תקשורתי
שפתח אתמול ראש הממשלה בנימין נתניהו במטרה להילחם על דעת הקהל האמריקנית והקונגרס כדי לבלום את הסכם הגרעין עם איראן. "יש זמן לעסקה טובה יותר", אמר נתניהו בראיון לרשת CNN. "עסקת הגרעין מסכנת את קיומה של ישראל". בהמשך התראיין נתניהו גם לרשתות ABC ו-NBC.
נתניהו הזהיר כי "ההסכם שומר על תשתית הגרעין האיראנית במקומה. זו עסקה מאוד רעה. אני חייב להגיב כשאני רואה מדינת טרור מפתחת נשק גרעיני כדי להשמידנו". ראש הממשלה אמר עוד כי בהסכם המתגבש "הסנקציות יוסרו מיד והמגבלות שהוטלו על איראן הן זמניות".
אולם אובמה סבור אחרת. "אנחנו נדע אם הם ירמו, תהיה לנו לפחות שנה שזה פי שלושה זמן
ממה שיש לנו כיום", הסביר. "תהיה לנו יכולת לראות את התוכנית שלהם בצורה שמעולם לא הייתה לנו. בנסיבות אלה, לא להסכים לעסקה הזו עכשיו, ושזה יהיה האינטרס של ישראל, פשוט אינו נכון".
את גישתו הסביר אובמה בכך שלא ניתן לסכל לחלוטין את תוכנית הגרעין האיראנית. "אפילו אלה שאנחנו מחשיבים למתונים ורפורמים, תומכים בתוכנית גרעין מסוימת באיראן". אובמה הבהיר כי "בהתחשב בכך שהם לא ייכנעו לחלוטין, ובהתחשב בכך שהם לא יעמדו בסף שראש הממשלה נתניהו מציב - אין מנהיגים איראנים שיעשו את זה - ובהתחשב בכך שזו מדינה שעמדה במלחמה של שמונה שנים ומיליון הרוגים - הם הפגינו נכונות לעמוד בסבל בכל מה שנראה להם גאוה לאומית ובמובנים מסוימים הישרדות לאומית".