שתף קטע נבחר
 

לגור במדבר: איכות חיים, קרקע חינם והטבות

יש בנגב יישובים שמי שמגיע לגור בהם יחסוך עשרות אלפי שקלים בשנה על מסים, יקבל קרקע חקלאית בחינם ויהנה ממחירי נדל"ן נוחים. בנוסף, אפשר להשפיע על מערכת החינוך המתהווה ועל מראה השכונה, ובהר עמשא אף נהנים משלג פעמיים בשנה. "לפני 4 שנים, כשהתחלנו לחשוב על המעבר, אמרו לנו 'השתגעתם?'. היום זה כבר לא רעיון של משוגעים". סקירה

לפני אלפי שנים נדדו בני ישראל במדבר 40 שנה, ומאז כשבאים לתאר בפנינו מסע קשה, מפרך או מייסר, משתמשים בסיפור המיתולוגי ההוא. אך כיום, כשאפילו האזורים המבודדים ביותר בנגב מרוחקים כ-50 דקות נסיעה מבאר שבע; וכשתחנת הרכבת להבים נמצאת במרחק כ-20 דקות נסיעה מהר עמשא - לגור במדבר זה כבר לא עונש. למעשה, זה כבר מזמן הפך ליתרון. לפניכם כמה דוגמאות ליישובים כאלה.

 

לכתבות נוספות בערוץ נדל"ן:

 

כמהין: מושב חקלאי חילוני

כמהין הוא מושב חקלאי חילוני בפתחת ניצנה שבנגב, בו חיות 35 משפחות שהגיעו מכל רחבי הארץ. במושב, שהוקם בשנת 1988, קהילה צעירה ומעורבת. המושב ממוקם סמוך לשמורת הטבע של חולות עגור, במרחק נסיעה של כ-50 דקות מבאר שבע. "יש פה איכות חיים שאני לא רואה שנייה לה בארץ", מסבירה מעין אשת (33), המתגוררת בכמהין מזה 7 שנים. אשת מייעצת לזוגות שהיו רוצים לעבור למדבר "לאהוב את השקט" - שכן המקום לא מתאים לכל אחד.

 

כשאשת מדבר על איכות חיים, היא מתייחסת הן לשקט והן לגידול הילדים, השלווה והביטחון האישי. "כמובן שזה לא מתאים לכל אחד - לא כל אחד אוהב את השקט", היא מודה, אבל מונה יתרון נוסף - השכנים. "אנחנו מרוחקים מהמשפחות וגרים בסוף העולם, אבל בדיוק בגלל זה הקהילה תומכת וחמה - אני לא מרגישה שאני לבד", היא אומרת. "המרחק מהמשפחה הוא חיסרון, אבל הוא מתמלא בזכות החברים".

 

לדברי אשת, מרבית החברים ביישוב הגיעו אליו במטרה להפוך לחקלאים. "אפשר להתפרנס מדברים אחרים, אבל זה קשה", היא מבהירה. אם אכן תצטרפו ליישוב, תזכו להטבת מס בגובה 15% מההכנסה החודשית (ליחיד). מדובר בחיסכון של אלפי שקלים בחודש ועשרות אלפי שקלים בשנה. יחד עם זאת, חשוב לזכור כי הנסיעות מהוות הוצאה לא קטנה. "אם רוצים להסתדר כאן כלכלית, צריך שני כלי רכב. התחבורה הציבורית עדיין לא במיטבה, אם כי היא השתפרה", מדגישה אשת.

 

ומה לגבי תעסוקה? "רוב הנשים עוסקות בחינוך או בעבודה סוציאלית - או במקצועות נדרשים; הגברים לרוב מתפרנסים מחקלאות, או שיש להם עבודה קבועה במקום אחר. מבחינת חקלאות, זה המקום האחרון שעדיין מקבלים פה קרקע בחינם. לדעתי זו הזדמנות ענקית", היא מסכמת.

מבט לאזור ניצנה-כמהין שבמערב הנגב. הגברים חקלאים, הנשים מחנכות  (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
מבט לאזור ניצנה-כמהין שבמערב הנגב. הגברים חקלאים, הנשים מחנכות (צילום: זיו ריינשטיין)
 

 

הר עמשא: יישוב בין היער למדבר

הר עמשא הוא יישוב בצפון מזרח הנגב, הממוקם בחבל יתיר, אשר חיות בו כ-40 משפחות. היישוב שוכן בלב יער האורנים הגדול בארץ, בגובה של כ-850 מטר מעל פני הים, בסמיכות לשמורת טבע, ומול נופים מרהיבים. במרחק נסיעה של כ-20 דקות תוכלו להגיע לערד, ב-30 דקות נסיעה תגיעו לבאר שבע, וגוש דן שוכן במרחק כשעה וחצי נסיעה. תחנת הרכבת בלהבים נמצאת במרחק של כ-20 דקות מהיישוב, וכביש 6 עתיד להגיע עד לצומת שוקת, מרחק של כ-25 דקות נסיעה.

 

"מדובר ביישוב מבודד וזה קצת כמו להקים את המקום מחדש", אומרת ליאל הכהן (34) המתגוררת ביישוב. "כל מי שמגיע יכול להשפיע על מערכת החינוך המתהווה ועל מראה השכונה החדשה. זו קהילה קטנה והטרוגנית, חמה ותומכת". לדבריה, "המיקום של הר עמשא הוא מדהים - בין היער למדבר. בין יער יתיר למדבר יהודה. בגלל הגובה שלו יש לנו שלג לפחות פעם או פעמיים בשנה".

 

בהר עמשא מוצעים מגרשים לבנייה מיידית ולבנייה עתידית (צפי בנייה של כשנתיים). שטחי המגרשים נעים בשטח של 500-900 מ"ר, והמחירים נעים בין 150-250 אלף שקל. לדברי השר לפיתוח הנגב והגליל, סילבן שלום, "הטבות מס ביישובים שונים בנגב ובגליל הן חלק ממגוון הטבות הצפוי למי שיגיע ויתגורר באזורים אלו, הן בהתיישבות הכפרית והן בהתיישבות העירונית".

אזור הר עמשא. "יש שלג לפחות פעם או פעמיים בשנה" (צילום: יאיר הכהן) (צילום: יאיר הכהן)
אזור הר עמשא. "יש שלג לפחות פעם או פעמיים בשנה"(צילום: יאיר הכהן)

 

מרחב עם: מושב דתי דרומי

תושבי מרחב עם מתגאים בכך שמדובר ביישוב הדתי הדרומי ביותר בישראל. במרחב עם חיים מעל 150 תושבים, והוא שוכן בין שדה בוקר לירוחם. היישוב, המשתייך למועצה האזורית רמת נגב, שוכן במרחק 10 דקות מירוחם, 30 דקות מדימונה, 45 דקות נסיעה מבאר שבע וכשעה נסיעה ממצפה רמון.

 

ביישוב יש מגרשים בשטח של כחצי דונם לבנייה עצמית בשכונה חדשה שנמצאת בבנייה, וקיימת אפשרות לשכירות בטרם ובמהלך הבנייה. ומה לגבי מסים? יש הנחת מס בשיעור של 15% מההכנסה החודשית.

 

אך אם נשים הטבות המס בצד, נראה שמי שמגיע להתיישב במקום הזה עובר בעיקר בגלל תחושת שליחות וציונות. כך, למשל, משפחת שטרהל עברה בקיץ האחרון ליישוב: יוסי (30) ואשתו הדר (27) עברו יחד עם 4 ילדיהם, כשהצעיר ביותר נולד בשבוע שעבר. יוסי מלמד בבית ספר בירוחם, ואשתו מורה למתמטיקה במצפה רמון.

 

"תמיד חשבנו על הנגב. רצינו לקחת חלק בהתיישבות הנגב - מקום שומם שצריך אנשים שיבואו אליו", מספר יוסי. "למדתי במכינה שם לימדו אותנו לקחת אחריות. אחרי 10 שנים בישיבה, רציתי להתחיל ללמד. באנו והשקענו את כל הכסף שלנו בבניית בית - אבל מבחינת הטבות המס אנחנו עדיין לא נהנים מהן", הוא מודה.

 

לדברי יוסי, "בשכונה הראשונה שהיינו שותפים לבנייתה, שילמנו על מגרש מסובסד על ידי המדינה. הביקוש גדול. יש לנו רשימת קליטה מפה ועד כמה חודשים קדימה. לפני 4 שנים, כשהתחלנו לחשוב על המעבר, אמרו לנו 'השתגעתם?' היום זה נהיה קרוב יותר למרכז מבחינת נגישות. זה כבר לא רעיון של משוגעים".

יוסי והדר שטרהל. "באנו והשקענו את כל הכסף שלנו בבניית בית" ()
יוסי והדר שטרהל. "באנו והשקענו את כל הכסף שלנו בבניית בית"
 

 

קדש ברנע: הכי קרוב למצרים

יישוב נוסף מומלץ למגורים בנגב הוא קדש ברנע, השוכן סמוך לגבול מצרים. זהו מושב חקלאי חילוני בפתחת ניצנה שבנגב, ובו חיות כ-55 משפחות. המושב הוא הגדול והוותיק ביותר באזור פיתחת ניצנה ושוכן מרחק של כ-55 דקות מבאר שבע. כמצטרפים לקדש ברנע תזכו להטבת מס בגובה 15% מההכנסה החודשית (ליחיד).

 

המושב קולט משפחות חדשות, ומציע להן לבנות בית על נחלה בת כ-2.5 דונם, כולל אופציה לשטח חקלאי בגודל 70 דונם. מדובר במקום בעל אופי חקלאי, וככזה המצטרפים החדשים יכולים לבחור להיות חקלאים בכל זמן נתון, כששטחי חקלאות רבים עומדים לרשותם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: בועז צרפתי
רוצים לעבור לגור במדבר? יש לכם הזדמנות
צילום: בועז צרפתי
מומלצים