מחקר ישראלי: פליטה מהירה? זו בכלל אשמת האישה
במהלך האבולוציה פליטה מהירה הייתה צורך קיומי ויתרון הישרדותי, אולם כשחיי המין הפסיקו להיות רק למטרות רבייה, היתרון נעלם והבעיה הופיעה, ועל פי המחקר משפיעה ישירות גם על התפקוד המיני של בת הזוג. מה הפתרון?
20% מהגברים מדווחים כי הם סובלים משפיכה מהירה. בנוסף לכך, בשנים האחרונות מתרבים הדיווחים כי הגיל בו התופעה מופיעה הוא צעיר יותר משנים עברו. אבל האם הבעיה משפיעה על התפקוד המיני של בת הזוג?
מחקר שנערך במרכז לרפואה מינית, במרכז הרפואי שיבא תל השומר על 125 זוגות הטרוסקסואלים, והתפרסם בעיתון הרפואי International Journal of Impotence Research, בדק את הסוגיה הזו.
זאת בעקבות מחקרים שהצביעו על הקשר בין בעיות זקפה של גברים לבעיות בתפקוד המיני של נשים - בנות זוגם. מחקרים אלה מצאו שכאשר לגבר יש קשיי זקפה, יש סיכוי משמעותי שאצל בת זוגו תהיה הידרדרות בתפקוד המיני.
עוד כתבות
שפיכה מוקדמת: מה לעשות כזה נגמר מהר מדי
הופ, זה נגמר: איך להתגבר על שפיכה מהירה
צרות במיטה: מהן בעיות הסקס שלנו - בכל גיל
קשר ישיר בין שפיכה מהירה מאוד - לבעיות כניסה לנרתיק
במהלך המחקר נבדק אצל הגברים טווח הבעיות בשפיכה מהירה: החל מבעיה קלה, לבינונית ועד לקיצונית (בשפיכה מהירה קיצונית נכללה שפיכה עוד לפני הכניסה לנרתיק, או פליטת זרע בפתח הנרתיק).
ואילו אצל הנשים, בנות הזוג, נבדקו 5 סוגים של בעיות כניסה לנרתיק: היכולת להשתמש בטמפון, לעבור בדיקה גינקולוגית, להכניס אצבע (עצמית של האשה או של בן-הזוג שלה) וכניסת פין במהלך קיום יחסי מין.
המחקר מצא שלנשים, בנות זוג של גברים עם בעית שפיכה מהירה קיצונית, היו יותר בעיות כניסה לנרתיק מהנשים שלבני זוגם לא הייתה הבעיה. הנשים דיווחו בעיקר על קושי להשתמש בטמפון ועל קשיי חדירה של הפין לנרתיק ביחסי מין.
בעיות משלימות - מקלות על בני הזוג
על פי תוצאות המחקר נראה שמדובר בתופעה מעניינת של זוגות המשלימים אחד את השני. כלומר, הבעיה של כל אחד מבני הזוג מקלה על הבעיה של בן/בת הזוג השני/ה. כך למשל, אם הוא גומר עוד לפני חדירה, ולה יש קושי בחדירה לנרתיק, הרי שהוא מקל עליה להתמודד עם הבעיה שלה - ולהפך.
חשוב לציין כי זוגות אלה לא בהכרח מוותרים על יחסי מין. אלא הם מתמקדים ביחסי מין ללא כניסה לנרתיק ( OUTERCOURSE), המאפשרים להם עונג, גירוי ואפילו אורגזמה, תוך שמירה אחד על השני.
שפיכה מהירה - יתרון הישרדותי אבולוציוני
מבחינה אבולוציונית התפתחותית הפליטה המהירה אצל הזכר בעולם היונקים יכולה להוות יתרון הישרדותי. כאשר האריה עולה על הלביאה למטרת הזדווגות, הוא נמצא במצב המסכן את חייו.
האברים הרכים שלו (ישבן, גב) חשופים לאויב ואילו אברי ההגנה וההתקפה שלו (הטפרים והפה) עסוקים באחיזת הלביאה במהלך ההזדווגות. אריה שפולט זרע מהר יהיה זה ששורד. כלומר, פליטה מהירה בעולם החי היא צורך קיומי הגנתי להישרדות.
ההשערה היא שהאדם התנהל בטבע בצורה דומה ליונקים האחרים במשך אלפי שנים. גברים שגמרו מהר היו בעלי סיכוי טוב יותר לשרוד. אולם עם השנים הפכו חיי המין לחגיגה של עונג ולא רק למטרת רבייה - ואז נוצרה בעיה.
יש מה לעשות
ניתן להציע, לאלה המעוניינים, טיפול מיני לכל אחד מבני הזוג בנפרד וגם לשניהם יחד. אפשר לטפל בחרדה של האשה ולהגביר את תחושת השליטה שלה על הגוף, כך שהיא תוכל לאפשר כניסה לנרתיק לפי הצורך הרלוונטי (בדיקת רופא/ה, שימוש בטמפון או יחסי מין).
לגבר אפשר להציע טיפול בשפיכה המהירה שלו, לשפר את זמן השליטה שלו, וגם לגעת בהבטים הפסיכולוגיים הכרוכים בבעיה זו. במקביל, אפשר לעבוד עם שני בני הזוג על מנת לשנות את הרגלי המין שלהם בהדרגה, לפי ההתקדמות בטיפול.
במחקר השתתפו גילה ברונר (סקסולוגית מוסמכת, מנהלת השרות הסקסולוגי), ד"ר עינת אלרן (גינקולוגית וסקסולוגית), ד"ר כתרי, פרופ' רביב ופרופ רמון (אורולוגים).
הכותבות:
גילה ברונר, סקסולוגית מוסמכת, מנהלת השרות הסקסולוגי, המרכז לרפואה מינית, אורולוגיה, מרכז רפואי שיבא תל-השומר
ד"ר עינת אלרן, מומחית בגינקולוגיה וסקסולוגית מוסמכת, המרכז לרפואה מינית, אורולוגיה, מרכז רפואי שיבא תל-השומר