מדהים: אוטיסט בן 11 מצייר את מפת העולם - מהזיכרון
בנה של פרופסורית מניו יורק שהגיע לבקרה בכיתה, נעמד על כיסא והחל לצייר את מפת העולם בדיוק רב, לחלוטין מהזיכרון. אחת התלמידות צילמה את הכישרון הנדיר
דוגמא מרתקת לכישרון נדיר בצל האוטיזם: בנה בן ה-11 של מרצה מניו יורק, החל לצייר על לוח הכיתה בה מלמדת האם את מפת העולם. הוא עשה זאת במדויק, לא פספס אף מדינה, והכל – מהזיכרון.
הבן הגיע לבקר את אמו במקום עבודתה. הוא נכנס לאחת הכיתות בהן היא מלמדת, נעמד על כיסא לפני הלוח, והחל לצייר את מפת העולם לחלוטין מהזיכרון. אחת הסטודנטיות צילמה את האירוע יוצא הדופן, ואביה העלה את התמונות לפייסבוק.
אוטיזם: עלייה במספר המאובחנים
אוטיזם היא תסמונת המשתייכת להפרעות שמאופיינות בקושי בשלושה תחומי תפקוד: חברתי, תקשורתי והתנהגותי. לקות זו פוגעת ביכולתו של האדם להבין מסרים מהזולת ולפתח קשרים הדדיים תקינים. היא נגרמת בשל ליקוי בפעילות המוח ואינה עוברת לעולם.
שכיחות התופעה היא 1 ל-160 עד 200 לידות. בישראל מאובחנים מדי שנה כ-1,200 ילדים על הספקטרום האוטיסטי, הכולל דרגות שונות של אוטיזם, מבידוד חברתי מוחלט ועד יכולת מסויימת ליצור אינטראקציה עם החברה שמסביב.
המחקר על האוטיזם עדיין נמשך, אולם ממה שעולה עד כה קיימת אצלם הפרעה גנטית המשבשת את פעילות המעביר העצבי סרוטונין. הדמיות מוחיות הראו גם כי מוחם של אוטיסטים מעט גדול מהנורמה.
עוד נמצא כי אצל אוטיסטים קיימת רגישות יתר לשמיעה, עד כדי כך שבסביבה רועשת הם נכנסים במהירות למצב של חרדה. שמיעה זו, הקרויה היפראקוסטית, יצרה ככל הנראה לא מעט אוטיסטים שהם גם מוסיקאים מחוננים.
כאמור מתבטאת ההפרעה בשורת ליקויים באינטראקציה חברתית, הדדית ורגשית. הסובלים מההפרעה מתקשים להבין ולהגיב לרגשותיהם של אחרים, והם בעלי טווח מצומצם של תחומי עניין.
הם נוטים להתבודד ומגלים פחד וחרדה מזרים. בנוסף סובלים האוטיסטים מליקוי בהתפתחות השפה, מתקשים ביצירת קשר עין ומתקשים גם בהסתגלות לשינויים. איבחון האוטיזם מתבצע רק לאחר גיל שנתיים, אולם במרבית המקרים ניתן להבחין בסימנים ראשונים כבר בגיל שנה ואף למטה מזה.