שתף קטע נבחר

אלבניה: נתאחד עם קוסובו. סרביה: תופי מלחמה

מתיחות בבלקן: ראש ממשלת אלבניה אמר כי איחוד ארצו עם החבל בעל הרוב האלבני, שהתנתק חד-צדדית מסרביה, הוא בלתי נמנע. בלגרד מזהירה: אתם מכים בתופי מלחמה

ראש ממשלת אלבניה, אדי ראמה, עורר היום (ג') מתיחות בבלקן כשאמר כי איחוד של ארצו עם חבל קוסובו שהתנתק מסרביה לפני שבע שנים והכריז על עצמאותו הוא מהלך "בלתי נמנע", בין שהוא יכשיל את כניסתה של אלבניה לאיחוד האירופי ובין שלא. קוסובו, שבו התחוללה מלחמה עקובה מדם בשנות ה-90, הוא חבל שבו חי רוב אלבני.

 

עוד חדשות בעולם :

 

דבריו של ראש הממשלה האלבני גררו גינוי מצד סרביה, וגורם רשמי בבלגרד האשים את ראמה כי הוא "הולם בתופי מלחמה". סרבים רבים רואים בקוסובו את ערש האומה שלהם ושל הדת הנוצרית האורתודוכסית. סרביה והמערב רגישים מאוד להתבטאויות הנוגעות לאיחוד אלבניה עם קוסובו – צעד שמעצמות המערב שללו בפירוש ב-2008, במקביל להבעת התמיכה שלהן בהתנתקות קוסובו מסרביה.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

קוסובו ואלבניה, שהיא חברה בנאט"ו, מצהירות זה זמן רב על תקוותן להתאחד זו עם זו תחת דגל האיחוד האירופי. עם זאת, רבים במדינות הבלקן, שנקרעו תחת מלחמות וחוסר יציבות בשנות ה-90 לאחר תום המלחמה הקרה, מתוסכלים ממה שנראה להם כחוסר התלהבות של האיחוד האירופי לפתוח את שעריו לאזור שלהם.

 

"איחוד האלבנים של אלבניה וקוסובו הוא בלתי נמנע ואינו מהווה שאלה", אמר ראמה בראיון לערוץ הקוסוברי "קלאן קוסובה", "השאלה היא כיצד זה יקרה – האם זה יקרה במסגרת האיחוד האירופי כתהליך טבעי המובן על ידי כולם או שזה יקרה כתגובה לעיוורון ולעצלות של האיחוד האירופי".

כוחות הביטחון באלבניה. חלום ישן על איחוד (צילום: AP) (צילום: AP)
כוחות הביטחון באלבניה. חלום ישן על איחוד(צילום: AP)

ראמה מתח ביקורת על חוסר הנכונות של האיחוד האירופי להרחיב את האזור הפטור מוויזה כך שיכלול גם את קוסובו, ואמר שהאיחוד צריך לחשוב באופן

אסטרטגי יותר ולדרוש שהבלקן יהפוך לחלק ממנו בהקדם האפשרי. "לאחר מכן, כמובן, כל הקבוצות האתניות בבלקן יהיו יחד ללא הצורך להתמודד עם גבולות".

 

יועץ של נשיא סרביה טומיסלב ניקוליץ' אמר כי ראמה צריך "לחדול מלהכות בתופי המלחמה", וראש ממשלת סרביה אלכסנדר ווצ'יץ' כתב בטוויטר כי אלבניה וקוסובו לעולם לא יתאחדו: "אני מבקש מהמנהיגים האלבנים להפסיק להסית לחוסר יציבות באזור".

 

קוסובו התנתקה מסרביה בשנת 2008, כמעט עשור אחרי שכוחות נאט"ו יצאו למבצע הפצצות בינלאומי כדי לסלק את הכוחות הסרביים מהחבל ולשים קץ להרג ולגירוש של אזרחים אלבנים ממנו. המלחמה שם נמשכה שנתיים. מאז הוכרה מדינת קוסובו הצעירה על-ידי יותר מ-100 מדינות, בהן 23 מ-28 חברות האיחוד האירופי, אבל סרביה אומרת מצדה שלעולם לא תכיר בה.

 

"אנחנו מזהירים את הרפובליקה של אלבניה להפסיק להכות בתופי המלחמה ולכבד באופן מלא את המחויבויות שלה כלפי הקהילה הבינלאומית ושכנותיה", אמר מארקו דיוריץ', יועצו של נשיא סרביה, במסיבת עיתונאים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
"עם האיחוד האירופי או בלעדיו"
צילום: AFP
מומלצים