צפו: הנשר שהורעל בעין עבדת שב לטבע
שבועיים לאחר הרעלת הנשרים בעין עבדת, אחד הנשרים שחולץ והובא לטיפול בביה"ח לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי בר"ג. התאושש לאחר טיפול ממושך. היום הוא שוחרר מבית החולים והובא על ידי פקחי הרשות אל הגן הלאומי ממשית ליד דימונה. רוה"מ בנימין נתניהו ומשפחתו, שביקרו במקום שיחררו את הנשר בחזרה לטבע
שבועיים לאחר שהורעל בעין עבדת ואושפז בבית החולים לחיות בר, הושב נשר מקראי נדיר בחזרה לטבע בגן הלאומי ממשית ואף זכה לברכת הדרך מראש הממשלה, בנימין נתניהו ובני משפחתו, שהיו בטיול משפחתי בנגב.
שבעה הורעלו - רק שניים שרדו
לפני כשבועיים הורעלו שבעה נשרים מקראיים בעין עבדת. חמישה מהם מתו - שני נשרים מקננים ועוד שלושה גוזלים שנמצאו מתים בקינים כתוצאה מההרעלה. נשר שישי סבל מתסמיני הרעלה אך מאחר ולא ניתן היה להגיע אליו עקב מיקומו במצוקים, נורה לעברו חץ שהכיל אטרופין והציל את חייו.
נושר נוסף בן כשמונה שנים, נצפה על ידי מטיילים ופקחי רשות הטבע והגנים, לאחר שלא הצליח לנחות במצוקי עין עבדת. הוא נתפס על ידי ערן היימס, מנהל שמורת מצוק הצינים ברשות הטבע והגנים. היימס לקח את הנשר לטיפול חירום בבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי ברמת-גן.
פגיעה עצבית קשה וסכנת חיים
"הנשר הגיע על סף מוות, היה מחוסר הכרה לחלוטין. לא הגיב, היתה לו פגיעה במערכות חיוניות ופגיעה עצבית", סיפר אז ל-ynet שמוליק לנדאו, המטפל הראשי בבית החולים לחיות בר. "ידענו שכל שניה חשובה בטיפול כזה. טיפלנו בו באטרופין ותוך רבע שעה הוא חזר להכרה".
לנדאו מספר כי מספר שעות לאחר שהועבר לתא טיפול נמרץ, חל שיפור רציף במצב הנשר. "מנשר שלא הצליח להרים את הראש בכוחות עצמו, הוא נעמד, ניסה לרוץ, ניסה לנשוך אך עדיין הראה סימני פגיעה עצביים".
במהלך הטיפול הנשר הקיא חתיכות בשר, מהן נלקחו דגימות לבדיקת רעלים. החשש הגדול של צוות המטפלים היה מספיגה חוזרת של הרעל אליו נחשף הנשר. חשש שהתאמת במהלך הלילה בו עקבו אחרי מצבו של העוף הדורס.
חזר לחיים אחרי טיפול נמרץ
מצבו של הנשר הידרדר במהלך הלילה הראשון בבית החולים ולאחר מספר טיפולים חוזרים באטרופין. "מצבו התייצב, אך הוא עדיין הוגדר במצב קריטי ולא יצא מכלל סכנה", מציין לנדאו. רק לאחר מספר ימים החלה מגמת שיפור במצבו של הנשר.
הנשר שבקע בשנת 2007, קינן בשנה שעברה בעין עבדת. הוא סבל מפגיעה בעיניו כתוצאה מהפגיעה העצבית של ההרעלה מהזרחן האורגני. בבית החולים ציינו כי הדבר גרם לו לחוסר יכולת במיצמוץ ומכאן סבל מיובש וכיבים.
לאחר טיפול אנטיביוטי וסטרואידים, מצבו השתפר והוא הועבר מתא טיפול נמרץ אל כלוב תעופה גדול בו יכול היה לפרוש כנף והמטפלים צמצמו עד כמה שניתן את המגע עימו. לדברי המטפלים הנשר אוכל בכוחות עצמו ונמצא כשיר לשוב לטבע.
"הבאתי נשר כמעט מת והחזירו לי נשר חזק כמו סוס"
הנשר נלקח הבוקר (ד') על ידי עודד שני, פקח רשות הטבע והגנים אל יעד השיחרור בגן הלאומי ממשית, דרומית לדימונה. ערן היימס, מנהל שמורת מצוק הצינים ברשות הטבע והגנים שאסף את הנשר לפני כשבועיים, סיפר הערב ל-ynet על מבצע ההשבה בחזרה לטבע של הנשר.
"הבאתי לבית החולים לחיות בר נשר כמעט מת והם החזירו לי נשר בריא, חזק כמו סוס. הם עשו עבודה נהדרת והצליחו לאושש אותו למצב הטוב ביותר שאפשר", הוא אומר.
ראש הממשלה, בנימין נתניהו ובני משפחתו שערכו סיור בגן הלאומי ממשית, לקחו חלק בהשבת הנשר לטבע. התכנון המקורי היה כי ראש הממשלה יחזיק בידיו את הנשר וישחררו לחופשי, אך לנשר היו תוכניות אחרות.
"ברוב שחרורי הנשרים הם לרוב אדישים כשאוחזים בהם ומשחררים אותם לחופשי. כשבאתי לבדוק את מנגנון הפתיחה של דלת ארגז ההובלה לפני השיחרור לטבע, הנשר כמעט הוריד לי את כף היד והבנתי מהר מאוד שהוא רק רוצה לצאת החוצה. הרבה זמן לא ראיתי נשר כל כך אקטיבי וחזק", מוסיף היימס. ברשות החליטו שלא לקחת סיכון בטיחותי והסתפקו בפתיחת הדלת בלבד כדי לאפשר לנשר לצאת בכוחות עצמו.
ראש הממשלה שהצטייד בכפפות מגן פתח את דלת הכלוב והנשר רץ החוצה במהירות. תוך מספר שניות כבר היה באוויר לתדהמת כל הנוכחים במקום. לדברי היימס, הנשר שוחרר נגד כיוון הרוח במטרה לסייע לו להתרומם בקלות רבה יותר.
"הוא עף ועשה מספר סיבובים מעלינו. נחת הרחק בגדה השנייה של הנחל, פרש כנפיים ומתח איברים. לאחר מספר דקות, המריא בחזרה ועף לגובה. מבחינתנו, זהו שיחרור מוצלח אחרי כל מה שהנשר עבר".
היימס מדגיש כי הנשר שוחרר בסמוך למושבת נשרים פעילה באזור נחל ימין ובמכתש הקטן, וכי ימשיכו לעקוב אחריו בזכות תגי הכנף שעל כנפיו וטבעות זיהוי מיוחדות על רגליו. ברשות מפעילים תחנות האכלה מיוחדות לנשרים בהן ניזונים הנשרים מפגרי בעלי חיים נקיים מחומרי הדברה ותרופות, ללא חשש מהרעלות.
בחודש שעבר מתו שמונה נשרים מקראיים בצפון ובדרום בשני אירועי הרעלה, וכן ארבע עוזניות שחורות. הנשרים בישראל מצויים בסכנת הכחדה חמורה ומספרם הוערך עד לפני ההרעלה, בכ-150 עד 180 בלבד.