שתף קטע נבחר

הרוצח הביתי השקט בהודו: תנור הבישול

בהודו ובמדינות נוספות בעולם השלישי משתמשים בתנורים הפולטים פחמן שחור. כדי להפחית את הזיהום, ההורג מיליונים מדי שנה, הוחלט על פרויקט החלפת תנורים

נלחמים בזיהום מהבית: כל ערב מאות מיליוני נשים הודיות מבעירות אש כדי להכין ארוחות ערב למשפחותיהן. הן מלבות את האש בעזרת דלקים מזהמים כמו קרוסין וגללי פרות, ונושמות את העשן המזוהם המיתמר מהאש.

 

עוד בערוץ קיימות וכלכלה ירוקה

 

העשן המזוהם מכיל ריכוז של חלקיקים קטנים של פחמן שחור (פיח), אותם נושמים גם בני הבית. הפחמן השחור גורם למחלות בריאות ולסרטן וגם משפיע לרעה על הסביבה - והוא נחשב למסוכן ביותר עבור בני אדם. 

 

אישה מכינה ארוחת ערב בהודו, בחודש שעבר (צילום: AP) (צילום: AP)
אישה מכינה ארוחת ערב בהודו, בחודש שעבר(צילום: AP)

 

כאשר מחברים את הזיהום שגורמים כל מאות מיליוני התנורים הקטנים ברחבי הודו - התוצאה הופכת להיות קטסטרופלית. אבל למרות הסכנה הגדולה מהזיהום, רבים בהודו לא מודעים לכך ולפיכך לא נעשים כמעט מאמצים להחליף את התנורים המזהמים בתנורים ידידותיים יותר לסביבה.

 

אבל ייתכן שבקרוב המודעות לסכנות הנגרמות משימוש באותם תנורים תיגבר. קבוצה של כלכלנים, מדענים ועובדים מתחום הרפואה ינסו להגביר את המודעות לגבי כמות הפחמן השחור הנפלטת מהתנורים, כדי להגביר את המעבר לשימוש בטכנולוגיות או בדלקים אחרים.

 

השלב הראשון, שיעלה ככל הנראה עשרות מיליארדי דולרים, יהיה לספק תנורים שפחות מזהמים את הסביבה ל-2.8 מיליארד בני-אדם המשתמשים בעצים, נפט או חומר המיוצר מצואת פרות כדי לחמם את המזון שלהם. בשל העלות הגבוהה לא בטוח כלל שהפרויקט יגיע להיקפים אותם מתכננים ראשיו.

 

זיהום אוויר הורג מיליוני מדי שנה

זיהום האוויר הוא אחד מהרוצחים השקטים. הערכות הן כי 4.3 מיליון בני אדם ברחבי העולם מתים מדי שנה ממחלות שנגרמות מזיהום אוויר, נתון הגבוה ביותר ממספר המתים מ-HIV, מלריה ושחפת - גם יחד. רוב מקרי המוות מזיהום אוויר הם במדינות עניות, שלא יכולות לספק לתושבים תנורים פחות מזהמים.

 

מחקר חדש של מדעני סביבה באוניברסיטת קליפורניה מצא כי מעל כמה חלקים ביבשת אסיה יש שכבה דקה של פחמן שחור שנפלט לאוויר.

 השכבה, המשתרעת על כ-3 קילומטרים, מונעת מ-15% מאור השמש להגיע לפני האדמה. לתופעה הזו קוראים "עמעום עולמי" והיא גורמת דווקא להתקררות. המחקר מצא כי התופעה הזו גרמה לירידה חדה של 36% ביבול החיטה בהודו בשנת 2010.

 

מדענים אמרו כי הפחתה של פליטת הפחמן השחור תתרום לסביבה בפרק זמן מיידי, כיוון שלחומר המסוכן יש אורך חיים קצר באטמוספירה, בהשוואה לדו תחמוצת הפחמן היכולה להישאר שם במשך מאות שנים. "מימון החלפת תנורי אפייה מזהמים היא מצב של win-win עבור כדור הארץ", אמר החוקר וירבדרן רמאנטאן מאוניברסיטת קליפורניה, המשמש כמנהל ארגון צדקה לקניית תנורי בישול פחות מזהמים.

  

עד כה חולקו במסגרת התוכנית למניעת הזיהום 5 מיליון תנורים פחות מזהמים, אבל עדיין חסרים 95 מיליון תנורי בישול כדי להגיע ליעד שהוצב לשנת 2020. המדענים אומרים כי עבור כל דולר שיושקע בפרויקט, ייחסכו שני דולרים בשל חיסכון בטיפולים רפואיים, שימוש בדלקים יותר זולים ועוד. בנוסף, על-פי המדענים, שימוש בתנורים נקיים יותר יגרום גם לעלייה בתוחלת החיים.

 

המדענים, שמודעים לעלות הגבוהה מאוד של החלפת כל התנורים המזהמים בעולם השלישי, אמרו כי אם יושקעו 5 מיליארד דולר בהחלפת תנורים מזהמים מאוד באזורים מסוימים - הדבר יוריד את מספר המתים מדי שנה מזיהום אוויר ב-500 אלף בני-אדם.

 

כשההתמקדות כעת היא על להגביר את המודעות לסכנות מפחמן שחור הנפלט מתנורי הבישול, הכוונה היא להפעיל את אותה שיטה לכמה מקורות אחרים של זיהום אוויר - כמו זיהום מכלי רכב או משריפת עצים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
הזיהום הנוצר מהבישול הביתי
צילום: AP
מומלצים