הקרב על תימן: מהלך איראני נגד סעודיה
איראן יוזמת קואליציה יחד עם טורקיה נגד הממלכה, שלוקחת חלק בתקיפות בתימן נגד המורדים החות'ים שכבשו חלקים גדולים במדינה, אך פקיסטן סירבה להצעה. תומכי הנשיא הנמלט לכדו שני קצינים איראנים
איראן ממשיכה בניסיונות שלה להגביר את אחיזתה במזרח התיכון: ראש ממשלת פקיסטן ומפקד הצבא סירבו להצעה מצידה של איראן להקים קואליציה שתורכב מהרפובליקה האיסלאמית וטורקיה נגד סעודיה בקרבות על תימן.
העיתון "אל-חיאת" דיווח הבוקר (שבת) כי ראש הממשלה נוואז שריף ומפקד הצבא הפקיסטני, הגנרל ראחיל שריף, נפגשו לפני כמה ימים עם שר החוץ האיראני מוחמד ג'וואד זריף שמסר להם את ההצעה.
עוד חדשות בעולם:
אובמה לחץ לקסטרו יד: "לא נתערב באמריקה הלטינית"
נעצר חשוד אלבני ברצח הישראלי בברלין
ספרד: נחשף תא איסלאמי שתכנן לפגוע במוסדות יהודיים
סעודיה מובילה את הקואליציה באזור, בעידוד ארה"ב, ומבצעת תקיפות בתימן נגד המורדים החות'ים שכבשו חלקים גדולים במדינה וגרמו למנוסתו של הנשיא עבד רבו מנסור האדי ששוהה בסעודיה. שיתוף הפעולה האיראני-טורקי קיבל חיזוק לאחר ביקורו של הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן בשבוע שעבר שנפגש עם המנהיג העליון עלי חמינאי והנשיא חסן רוחאני.
הפעולות הסעודיות בתימן ממשיכות לקבל משנה תוקף מהממשל האמריקני. גורמים אמריקנים אמרו הלילה לסוכנות הידיעות רויטרס כי ארה"ב הגבירה את שיתוף הפעולה המודיעיני עם הממלכה בכל הנוגע למטרות תקיפה אפשריות. "אנו מסייעים לסעודים באיתור מטרות חות'יות וזיהוי מטרות שלא יובילו לפגיעה בחפים מפשע", אמרו הגורמים.
בקואליציה שמוביליה סעודיה נוטלות חלק מדינות המפרץ, מצרים וירדן. הפרלמנט הפקיסטני הצביע אתמול ברוב קולות על כך שהמדינה צריכה להישאר נייטרלית ביחס למבצע בתימן. באיחוד האמירויות, שלוקחת חלק בתקיפות, מתחו ביקורת על פקיסטן וטענו כי היא צריכה להבהיר את עמדתה ביחס למבצע.
גורמים "יודעי דבר" אמרו לעיתון "א-שרק אל-אווסט" כי משלחת רמת דרג מפקיסטן אמורה להגיע לסעודיה כדי להבהיר את עמדת הממשל באיסלאמבאד בנושא. המשלחת, כל לפי הגורמים, תנסה בביקורה לתקן את ההשפעות האפשרויות של סירוב הפרלמנט לקחת חלק בהתערבות הצבאית בתימן.
בנוסף, נטען כי במהלך ביקור זריף ניסו האיראנים להפעיל לחצים בתוך הפרלמנט, מהלך שהוביל את ראש הממשלה שריף לא לתת את ברכת הדרך להתערבות הצבאית.
תימן שוקלת: ניתוק היחסים עם איראן
במקביל, נקמתם של תומכי האדי במורדים החות'ים שנתמכים על-ידי איראן כבר מורגשת בשטח. רשת "אל-ערבייה" הסעודית דיווחה הבוקר כי כוחות המזוהים עם נשיא תימן הנמלט, ועדות ההתנגדות העממית, תפסו באזור עדן שני קצינים איראנים
לפי הדיווח, הקצינים מפקדים על הפעולות הצבאיות של המורדים ושל אנשי נשיא תימן לשעבר שהודח, עלי עבדאללה סאלח. באתר האינטרנט של הערוץ אף פורסמה תמונה של אחד מהם ונטען כי זו הפעם הראשונה שנופלים לידי אותם כוחות שבויים איראניים. באיראן דוחים על הסף את הטענות כי הרפובליקה האיסלאמית מעניקה סיוע לחות'ים.
ביומיים האחרונים מדווחים בכלי תקשורת פרו-סעודיים גם בלבנון כי לוחמים של חיזבאללה נוטלים חלק בלחימה לצד הכוחות החות'ים במחוז שבוואה בדרום המדינה. בדיווחים נטען כי לפחות אחד מהם שנהרג זוהה כפעיל חיזבאללה. לפחות 25 בני אדם נהרגו הלילה ובשעות הבוקר המוקדמות בתימן בקרבות בין תומכי האדי והמורדים החות'ים. כך על פי גורמי רפואה צבאיים במדינה. בקרב רחוב בין הצדדים שאירע בעדן נהרגו 12 בני אדם, בהם תומכי שני המחנות. באירוע אחר נהרגו 12 מורדים חות'ים במתקפה משולבת של כוחות תומכי האדי וכוחות הקואליציה הערבית בהובלת סעודיה.
בתוך כך, בתימן שוקלים מחדש את יחסיה עם איראן. ב"א-שרק אל-אווסט" דווח כי הממשלה התימנית שיושבת בריאד לאור המצב בתימן ובעיר עדן בוחנת אפשרות לנתק את היחסים הדיפלומטיים עם טהרן. הסיבה? סטודנטים המזוהים עם המורדים החות'ים תקפו את מבנה השגרירות של תימן בטהרן לפני יומיים. גם התמיכה האיראנית במורדים השיעים והסיוע הלוגיסטי משפיע על השיקולים של הממשלה התימנית הגולה.
תימן סובלת מחוסר יציבות ביטחוני זה שנים, וביתר שאת מאז הדחת הרודן עלי עבדאללה סאלח ב-2011, אחרי 33 שנות שלטון. סאלח היה השליט הערבי הרביעי שמודח ב"אביב הערבי". למרות היותה מוקד חשוב של תעבורה ימית ולמרות משאבי הנפט הנמצאים בתחומיה, תימן היא אחת המדינות העניות ביותר בעולם הערבי, ואזרחיה יצאו אז להפגין במחאה על האבטלה והעוני הקשה.
במהלך שנות כהונתו התמודד האדי, סוני בהשתייכותו העדתית, עם מחאות נגדו. מתנגדיו טוענים כי צבא תימן עדיין מלא במקורבי הנשיא המודח סאלח וכי האדי משמר למעשה את השלטון הישן במקום לחולל שינוי משמעותי. בעקבות המחאות הוא נאלץ לפטר כמה וכמה בכירים. סאלח, שנפצע במהלך ההתקוממות נגדו ב-2011, חזר מאז לתימן, ויש גורמים החושדים כי הוא מלבה את המרידה החות'ית, אף שלא ברור אם יש ממש בדברים. סאלח עצמו הוא זיידי, כמו החות'ים.