שתף קטע נבחר

 

הגיל, התרומות ובוש. המכשולים של קלינטון

קלינטון הודיעה שהיא רצה לנשיאות ואמורה לנצח בפריימריז הדמוקרטיים ללא קושי, אבל מול הרפובליקנים צפויה לה מלחמה. הרצח בבנגזי, פרשת האימיילים, התרומות מסעודיה ואפילו מוניקה לווינסקי – כולם יחכו לה בדרך לבית הלבן. ויש גם את העניין הקטן ההוא: האם ארה"ב מוכנה לנשיאה אישה?

הסקרים מחמיאים לה, במפלגה הדמוקרטית אין לה מתחרים, הצבעה נשית עשויה לעזור לה - וגם חוסר הניסיון של כל אחד מהמועמדים שיתייצב מולה אמור לתת לה יתרון. ובכל זאת, גם אחרי הכרזתה הרשמית אמש (יום א') על מועמדותה לנשיאות ארה"ב, להילרי קלינטון מצפה דרך ארוכה עד לבחירות ב-8 בנובמבר 2016, ובמהלכה היא תצטרך לדלג מעל הרבה רגליים שכבר נשלחות כדי להכשילה.

 

עוד חדשות בעולם :

 

הקמפיין הרפובליקני נגד קלינטון החל למעשה כבר מזמן, אבל כעת הוא צפוי להפוך למלחמה של ממש. הסקרים שצופים לקלינטון 60% תמיכה בתוך המפלגה הדמוקרטית מרמזים שאת הפריימריז היא תצלח כנראה ללא קושי, אבל עם מועמד רפובליקני חזק שיתייצב מולה - הבחירות עצמן יהיו משימה קשה ביותר גם לאישה נערצת כמו קלינטון.

 

צפו בקלינטון מכריזה: אני רצה לנשיאות    ( )

צפו בקלינטון מכריזה: אני רצה לנשיאות    ( )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

ועדת החקירה ניקתה, אבל "בנגזי" היא מילת גנאי. קלינטון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ועדת החקירה ניקתה, אבל "בנגזי" היא מילת גנאי. קלינטון(צילום: AFP)

אחד הקלפים הראשיים שבהם משתמשים הרפובליקנים כדי לנגח את קלינטון הוא קלף פרשת בנגזי. ב-11 בספטמבר 2012 רצחו מחבלים איסלאמיסטים ארבעה בני אדם בקונסוליה האמריקנית בבנגזי שבלוב, ובהם גם השגריר כריסטופר סטיבנס. הרפובליקנים האשימו את הילרי קלינטון, אז מזכירת המדינה, שהתנהלותה הכושלת אפשרה את הפיגוע. הם טענו כי אנשי הקונסוליה הודיעו לוושינגטון כי הם בסכנה אולם לא זכו למענה, וכי העזרה לא נשלחה בזמן. ועדת חקירה (שבראשה, אגב, עמדו רפובליקנים) ניקתה את קלינטון מכל חשד, אבל המילה "בנגזי" נותרה מילת גנאי שהרפובליקנים מצמידים לשמה של קלינטון שוב ושוב כדי לפגוע במעמדה.

בנות המטה. המגדר לא יהיה שיקול בהצבעה (צילום: AP) (צילום: AP)
בנות המטה. המגדר לא יהיה שיקול בהצבעה(צילום: AP)

בתחילת השנה צצה - קשה לומר שבעיתוי מפתיע - פרשה נוספת שהביכה את קלינטון ושעלולה בהחלט ללוות אותה למערכת הבחירות הנוכחית – פרשת האימיילים. אז נחשפה העובדה שבמהלך כהונתה כמזכירת המדינה לא השתמשה קלינטון באימייל המאובטח של מחלקת המדינה, אלא באימייל הפרטי שלה, שמחובר לשרת פרטי המוצב בבית הקלינטונים בעיירה צ'פקוואה, מצפון לעיר ניו-יורק. בעקבות החשיפה הודתה קלינטון כי שלחה דרך הדואר האלקטרוני הזה מאות אלפי הודעות הנוגעות לתפקידה. היא טענה להגנתה כי השרת הזה היה מאובטח על ידי השירות החשאי, האחראי להגן על בני הזוג קלינטון. הרפובליקנים תובעים כעת לתת לוועדת חקירה גישה לשרת, ולבדוק את כל האימיילים של קלינטון.

 

מוניקה והמכות לביל

פרשה נוספת העלולה להקשות על קלינטון היא פרשת התרומות לקרן הצדקה שלה ושל בעלה, הנשיא לשעבר ביל קלינטון. לפני כניסתה לתפקיד מזכירת המדינה התחייבה קלינטון לאובמה לגילוי נאות ולפיקוח על התרומות מגורמים זרים לקרן שלה ושל בעלה, על מנת למנוע ניגוד אינטרסים. אלא שבמהלך כהונתה זרמו לקרן של הקלינטונים מיליוני דולרים מסעודיה, מרוקו, קולומביה ומדינות אחרות, ויריביה של קלינטון טוענים שהדבר נעשה תוך ניגוד אינטרסים ברור. זו בעיה אמתית מבחינתה, שאינה צפויה לרדת במהרה מסר היום.

עם הבעל ביל והבת צ'לסי. מבוכות העבר חוזרות (צילום: EPA) (צילום: EPA)
עם הבעל ביל והבת צ'לסי. מבוכות העבר חוזרות(צילום: EPA)

מוניקה לווינסקי וביל קלינטון בימי נשיאותו (צילום: AP) (צילום: AP)
מוניקה לווינסקי וביל קלינטון בימי נשיאותו(צילום: AP)

אפשר להניח שגם את הפרשות המביכות מהעבר יהיו מי שיזכירו לקלינטון בהבלטה כעת, כשהיא עומדת בדרכו של מועמד רפובליקני לבית הלבן. בשנה האחרונה כבר צצה לה משום-מקום מוניקה לווינסקי, המתמחה שאיתה בגד ביל קלינטון ברעייתו הילרי בימי כהונתו כנשיא, ויש החושדים שגם במקרה זה העיתוי של חזרתה לקדמת הבמה אינו מקרי אלא הוא חלק ממזימה רפובליקנית. בשבוע שעבר נודע כי ספר חדש מתאר כיצד היכתה קלינטון את בעלה עד זוב דם בעקבות פרשת הבגידה.

 

וגם אחרי שתצלח את כל המכשולים האלה שיועצמו ויובלטו על ידי הרפובליקנים, עשויה לחכות לקלינטון הבעיה הקטנה ההיא: יריב רפובליקני חזק. קשה להעריך כבר מעתה מי מבין שלל המועמדים האפשריים של המפלגה הרפובליקנית יתייצב מולה בנובמבר 2016, אבל אפשר למנות ביניהם כמה מועמדים בעלי פוטנציאל נשיאותי של ממש, והמעניין מכולם אולי הוא ג'ב בוש, בנו של הנשיא לשעבר ג'ורג' בוש ואחיו של הנשיא לשעבר ג'ורג' וו' בוש. לפי הסקרים הוא המועמד הרפובליקני המוביל.

השלטים מוכנים. "אני מוכן להילרי" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
השלטים מוכנים. "אני מוכן להילרי"(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

הרפובליקנים מתכוונים גם להזכיר לציבור את העובדה שאם קלינטון תיבחר, היא תיכנס לבית הלבן כנשיאה מהמבוגרים ביותר שהיו לאמריקה. ביום הבחירות תהיה קלינטון כבר בת 68, אבל לרפובליקנים המתכננים להתמקד בסוגיית הגיד יש כנראה זיכרון קצר, משום שדווקא האליל שלהם, רונלד רייגן, היה בן 70 כשנכנס לבית הלבן. נקודת תורפה עיקרית של קלינטון עשויה להיות סוגיית החיבור לעם: המחנה הליברלי במפלגה הדמוקרטית מזהיר שקלינטון מחוברת מדי לטייקונים ואינה עממית מספיק.

 

אמריקה בשלה לאישה

ומה לגבי הנשיות? בהיסטוריה האמריקנית זכורה אדית ווילסון כמי שכונתה "הנשיאה הראשונה" אחרי שמילאה את החלל שהותיר בעלה הנשיא, וודרו ווילסון, כשלקה בשבץ באוקטובר 1919 ולא היה מסוגל לתפקד. מעטים מחוץ לארה"ב וגם בתוכה יודעים מי הייתה אדית ווילסון, אבל אין אחד שלא יודע מי היא הילרי קלינטון. השאלה היא עד כמה בשלים האמריקנים לבחור באישה למפקדת העליונה של הכוחות המזוינים האמריקניים ולראשת המעצמה הגדולה בעולם.

 

אחרי שהפסידה לאובמה בפריימריז הדמוקרטיים ב-2007 ריכזה קלינטון את נאמניה בוושינגטון לנאום בלתי נשכח שבו אמרה: "אף שלא הצלחנו לפרוץ הפעם את תקרת הזכוכית, 18 מיליון (מצביעיה) סדקו אותה הודות לכם. האור בוהק דרכה וממלא את כולנו בתקווה שהדרך תהיה קצת קלה יותר בפעם הבאה". אותו נאום לפני שבע שנים היה אחת הפעמים הנדירות שבהן דיברה קלינטון על הצבעה נשית. עד לא מזמן אמרו לה יועציה שלא לקדם קמפיין של הצבעה נשית ולעצבן את הגברים, אולם בחודש שעבר, באירוע של ארגון ללא מטרות רווח המקדם נשים דמוקרטיות, שאלה קלינטון את הקהל: "אתן לא רוצות לראות יום אחד אישה בתפקיד נשיאת ארה"ב?".

ויש גם קמפיין היתולי: "ביל לתפקיד הגברת הראשונה!" ()
ויש גם קמפיין היתולי: "ביל לתפקיד הגברת הראשונה!"

קלינטון רצה לנשיאות    (צילום: ניצן דרור ואורי דוידוביץ)

קלינטון רצה לנשיאות    (צילום: ניצן דרור ואורי דוידוביץ)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

וקלינטון חוזרת על השאלה הזו בפגישות עם נשים. היא מתכוונת לקדם את עצמה בקמפיין הבחירות לנשיאות 2016 כאישה שתילחם לסייע לנשים להשיג שיוויון, אבל לאורך הדרך היא תיזהר שלא לעצבן מצביעים גברים. קלינטון זוכה להערכה רבה בקרב נשים בארה"ב, וסקר שנערך עבור אתר "הפינגטון פוסט" קובע שני

שלישים מהאמריקנים מוכנים לאישה נשיאה.

 

הסוקר הדמוקרטי הבכיר מרק מלמן אמר ל-ynet: "סקרים מראים על גידול בתמיכה ברעיון הזה במשך השנים. קלינטון יכולה לנצח. זה לא אומר שזה לא יהיה קרב קשה, ומה שעומד לזכות הרפובליקנים הוא ההיסטוריה - רק פעם אחת מאז מלחמת העולם השנייה נבחר מועמד של מפלגה כלשהי לנשיא אחרי שמפלגתו החזיקה בתפקיד הנשיא כבר שמונה שנים (ג'ורג' בוש האב, שנבחר אחרי רונלד רייגן). בכל מקרה, ההצבעה לא תהיה על מין המועמד".


פורסם לראשונה 12/04/2015 23:39

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
הילרי קלינטון. 66% מהאמריקנים מוכנים לנשיאה
צילום: AFP
מומלצים