היסטוריה: אובמה וקסטרו נפגשו בפנמה
לראשונה אחרי 57 שנים נפגשו מנהיגי ארה"ב וקובה במסגרת ועידת המדינות האמריקניות בפנמה. קסטרו החמיא לאובמה: "יש בינינו הבדלים, אבל אפשר לנהוג בכבוד. אובמה הוא הגון, הוא לא היה אחראי לאמברגו על קובה"
יותר מ-50 שנות איבה הסתיימו והיחסים בין מנהיגי ארה"ב וקובה ממשיכים להתחמם: הנשיא ברק אובמה נפגש אמש (שבת) עם ראול קסטרו בשולי ועידת ראשי מדינות אמריקה המתקיימת בפנמה, אחרי עשרות שנים שבהן אירוע כזה היה בלתי מתקבל על הדעת. הפגישה האחרונה בין מנהיג אמריקני לקובני הייתה ב-1958, בין דווייט אייזנהאואר לפולחנסיו בטיסטה.
בפגישה שארכה כשעה ציין אובמה כי יש לפתוח במהרה את השגרירויות בקובה ובארה"ב. בנוסף צפוי אובמה להורות כבר בימים הקרובים על הוצאתה של קובה מרשימת מדינות הטרור. במסיבת העיתונאים אחרי הפגישה אמר אובמה כי מדובר ב"נקודת מפנה". בנוסף התייחס הנשיא האמריקני להכרזה הצפויה של הילרי קלינטון על ריצה לנשיאות בבחירות 2016. "היא תהיה נשיאה מצוינת", אמר.
במסיבת העיתונאים אחרי הפגישה אמר קסטרו: "יכולים להיות בינינו הבדלים אבל אפשר לנהוג בכבוד. אנחנו מוכנים לדון על הכול אבל אנחנו מבקשים לנהוג בסבלנות. הרבה סבלנות. יכול להיות שאנחנו לא מסכימים על משהו היום, אבל נוכל להסכים עליו מחר".
קודם לכן, בנאום בפני הוועידה, החמיא קסטרו לעמיתו החדש ואמר שאובמה אינו אחראי למשטר הסנקציות שהנהיגה ארה"ב נגד מדינתו לאורך שנים ארוכות. כבר אמש ניהלו השניים שיחה קצרה וידידותית, ויום קודם לכן ניהלו שיחת טלפון. בוועידה עצמה הוקצבו לכל מנהיג שמונה דקות לנאום, אולם קסטרו הצהיר שינאם במשך 48 דקות, כדי להשלים את הנאומים החסרים מהוועידות הקודמות שבהן קובה לא השתתפה. "אתם חייבים לי שש ועידות קודמות שמהן הוחרמנו", אמר.
הוא סקר את התהליכים לאורך עשרות של שנים של אמברגו מצד ארה"ב. אולם הוא ציין כי בעוד ישנה רשימה ארוכה של נשיאים אמריקנים האחראים לכך, אובמה אינו אחד מהם. "אני מתנצל בפני הנשיא אובמה ואחרים הנמצאים כאן. אמרתי לו שאני נרגש לדבר על המהפכה", אמר. "אני מתנצל כי הוא לא אחראי לכך. בעיניי, הנשיא אובמה הוא אדם הגון".
מוקדם יותר נפגש אובמה עם קבוצות של ארגוני זכויות אזרח, בהם מתנגדים לשלטון הקובני, ואמר כי "ארה"ב פותחת פרק חדש ביחסים שלה עם קובה, אנחנו מקווים ליצור סביבה שתשפר את חייהם של בני העם הקובני. אנחנו לא עושים זאת כי הכריחו אותנו, אלא בגלל התבונה".
היחסים בין ארה"ב לקובה, שכנתה מדרום המרוחקת ממנה 150 קילומטר, התקררו אחרי המהפכה ועליית פידל קסטרו לשלטון ב-1959, מה שהוביל להפיכתה של הוואנה לבת בריתה של ברית המועצות במלחמה הקרה. מאז 1961 מקיימת ארה"ב משטר סנקציות נגד האי הקריבי שבו מתגוררים 11 מיליון איש תחת דיקטטורה קומוניסטית.
קובה זכורה כשחקנית משמעותית במלחמה הקרה בראש ובראשונה בשל משבר הטילים בקובה: טילים גרעיניים סובייטיים הוצבו בקובה באוקטובר 1962, ובמשך 13 יום היו המעצמות הגרעיניות קרובות יותר מאי פעם למלחמה של ממש.
רק בדצמבר האחרון הכריז אובמה על שינוי בדרמטי ביחסים בין המדינות, והחל את הדרך לנורמליזציה בין המדינות.