"תנו לחיות בכבוד". ניצולי שואה עניים וחולים
נכון לשנה זו חיים בישראל כ-189 אלף ניצולי שואה, מתוכם כ-30% חיים מתחת לקו העוני. כמעט מחציתם מרגישים בודדים ומאמינים שלא יזכרו אותם אחרי לכתם. 73% סובלים מבעיות בריאות
189 אלף ניצולי שואה, חלקם חיים מתחת לקו העוני, סובלים מבעיות בריאות, מרגישים בודדים ואחד הדברים העצובים: מאמינים שהדורות הבאים לא יזכרו אותם אחרי לכתם.
לקראת ערב יום השואה שחל בעוד יומיים, הקרן לרווחת נפגעי השואה מפרסמת היום (ב') את הדו"ח השנתי שלה, שמציין כי בשנת 2015 חיים בישראל כ-189 אלף ניצולי שואה, שני שליש מהם: נשים.
המדינה נתנה מיליארד שקל? ניצולים עדיין מתקשים לשרוד
כ-45 אלף ניצולים חיים מתחת לקו העוני, שהם כמעט 30% מכלל הניצולים וזאת למרות התוכנית חסרת התקדים שהושקה לפני שנה שבה השקיעה הממשלה כמיליארד שקל לשנה למשך חמש שנים.
עוד עולה מהדו"ח כי 73% סובלים מבעיות בריאותיות, 45% מרגישים בודדים ו-46% מאמינים שהבנים, הבנות, הנכדים והנכדות כבר לא יזכרו את השואה אחרי לכתם. נתון נוסף שעולה מהדו"ח הוא ש-87% מהניצולים לא מקבלים את תופעת ההגירה לגרמניה שעלתה לכותרות בעיקר לאחר מחאת המילקי.
עוד קובע הדו"ח כי כ-40 ניצולי שואה נפטרים מדי יום, כ-1,200 מדי חודש וכ-14,200 נפטרים מדי שנה. במקביל, ישראל הכירה באוכלוסיות חדשות של ניצולי שואה וכך גם ועדת התביעות שהכירה באוכלוסיות כזכאיות לסיוע. עם זאת, זוהי השנה הראשונה שבה מספר הניצולים ירד, עקב תמותה גוברת, על אף ההכרה באוכלוסיות חדשות בישראל.
הגיל הממוצע של ניצולי השואה בישראל עומד על 83.3 שנים, כשליש מהם חיים לבד ונאלצים להסתדר בגפם. את סיפורם של חלק מהם חשפנו אתמול ב-ynet כחלק מבדיקה שבה נמצאו כשלים ביישום תוכנית הסיוע של הממשלה.
לפי נתוני הקרן ומכון ברוקדייל לשנת 2013, כ-65% מהניצולים הנזקקים לסיוע הם מעל גיל 80, 40% מהניצולים מעל גיל 86 וכ-13% בני 90 ומעלה.
במהלך שנת 2014 נפטרו מדי חודש כ-490 ניצולי שואה סיעודיים לעומת 460 ניצולים סיעודיים שנפטרו מדי חודש שנה קודם לכן. כמו כן, בשנת 2014 פנו לקרן יותר מ-60 אלף ניצולים לקבלת סיוע, רובם בעלי הכנסה נמוכה או בהגדרה של האוצר "נזקק-נצרך". שליש מתוכם הם בני 86 ומעלה ומחציתם אלמנים.
בהתאם לתוכנית משרד האוצר, החל מהשנה שעברה מקבלים רוב הניצולים מענק שנתי ישירות לחשבון הבנק בסכום שעומד על 2,000 שקלים או 3,600 שקלים לשנה. עם זאת, כ-45 אלף מהניצולים מכניסים פחות מ-4,000 בחודש, סכום שמקשה אליהם מאוד בניהול אורח חיים תקין.
בדו"ח הקרן לרווחת נפגעי השואה מצאו כי יותר ניצולים נאלצו לוותר השנה על מוצרי מזון, תרופות או טיפול רפואי. בקרב ארבעה מכל 10 ניצולים, היחס בין ההכנסות להוצאות אינו מאפשר להם לחיות בכבוד. עוד עולה מהדו"ח כי 27% מהניצולים ציינו שלא הייתה להם אפשרות לחמם את ביתם בחורף האחרון. אחד מכל חמישה מרגיש לא בטוח בביתו, נתון דומה נרשם גם בקרב ניצולים שציינו כי הם סובלים מקשיים בירוקרטיים.
יו"ר הקרן, ח"כ אבי דיכטר: "יש לנו הזכות לעזור להם עם יכולות הולכות ומשתפרות גם ברמה הלאומית וגם מבחינת גופים אחרים, אבל בעיקר מבחינת הקרן. הקרן הוקמה על ידי ניצולי שואה כדי לסייע לניצולי שואה. דמויות מפתח החליטו שדי להזנחה של ניצולי שואה. הקרן תקבל השנה מוועידת התביעות וממשרד האוצר 521 מיליון שקלים ו-99% הולך לסיעוד. ספק אם יש עמותה שמקבלת תקציב בגודל כזה.
"הקרן הבינה שכדי לעזור עזרה ממשית צריכה להיות שרשרת של טיפולים, צריך לשים מרכיבים נוספים ואת אלה הקרן הצליחה להעצים בשנים האחרונות. אנו נמצאים במחלוקת על גובה התקורות עם משרד האוצר ובעיקר עם ועידת התביעות שעמה יש מחלוקת קשה מאוד. ניאבק בכל כוחנו המוסרי וההומני. לצערי, בשנתיים שבהן הייתי יו"ר הקרן שמעתי המון עדויות ואחת מהן זעקה 'תנו לנו למות בכבוד'. אמרתי לה ואני אומר לאחרים: לקרן יש מנדט אחד בלבד - לתת לניצולים לחיות בכבוד".
"עדיין רוצים להכחיד אותנו"
אסתר רוסק, ניצולת שואה שמתגוררת בתל אביב, השתתפה במסיבת עיתונאים וסיפרה את סיפורה האישי במלחמת העולם השנייה. "היום אני מקבלת עזרה מהקרן וגם מגרמניה. הילדים שלי רחוקים ממני, אבל יש עובדת סוציאלית שאני פונה אליה", סיפרה רוסק.
במוזאון יד ושם בירושלים ציינו 70 שנה לשחרור מחנות ההשמדה בהשתתפות הנשיא לשעבר שמעון פרס והרמטכ"ל רב אלוף גדי איזנקוט. "אנו, חברי המטה הכללי, עומדים כאן היום, מרכינים את ראשנו וזוכרים את ששת מיליון הנספים", אמר הרמטכ"ל בטקס. "הצורר הנאצי לא הבחין בין אדם לאדם, ועל כל יהודי נגזר אותו גורל: גורל של חיים בגטאות, של עבדות במחנות והפרדת משפחות". הוא התייחס גם להתנגדות היהודית לנאצים ואמר: "הלכידות, הרעות וההבנה שרק בכוחם לשנות את גורלם הן שהובילו לתעצומות הנפש לקום ולהתנגד".
הנשיא לשעבר פרס אמר לחברי פורום המטכ"ל: "לו היה לנו אז בתקופת הנאצים את מדינת ישראל ואת צה"ל, היטלר לא יכול היה לבצע את תוכניתו. אני אומר את זה כאדם שיודע על מה הוא מדבר. ביודעי את כוחו של צה"ל אני משוכנע שגם אלה שרוצים להכריע אותנו היום יודעים בלבם ששוב לא ילך העם היהודי ולא תלך מדינת ישראל כצאן לטבח. זה נגמר". לדבריו, "גם אחרי שקמה המדינה עדיין יש מי שרוצים להכחיד אותנו. ניסו לפחות שבע פעמים במשך 67 השנים האחרונות. תמיד יצאנו כשידנו על העליונה".