המו"מ הקואליציוני: מיליונים לעוד שרים?
בכנסת הקודמת עבר החוק שהגביל את מספר שרי הממשלה על 18. בליכוד צופים את קרב התיקים במפלגה ורוצים להעלות את מספרם ל-21. מלבד ישראל ביתנו, רוב המפלגות לא צפויות לפוצץ את השיחות בגלל הסוגיה שתעלה מיליונים לקופת המדינה
המשא ומתן הקואליציוני בעיצומו ונושאים הנוגעים בעיקר לחלוקת התפקידים עוד עומדים במחלוקת ויוצרים מבוי סתום בהתקדמות השיחות עד לתום המועד שיש לראש הממשלה בנימין נתניהו להקים ממשלה ב-7 במאי. עם זאת, עוד עומדות גם שאלות נוספות כמו הגדלת מספר השרים בממשלה הבאה. רוב המפלגות מתנגדות, אך לא צפויות לפוצץ את השיחות. רק בבית היהודי טרם מסרו עמדה רשמית.
בכנסת הקודמת, שבה היו חברות חלק מהסיעות שעתידות להיות גם בקואליציה הבאה, עבר תיקון לחוק יסוד: הממשלה, הקובע כי מספר השרים לא יעלה על 18 ומספר סגני השרים לא יעלה על 4. כעת, בשל דרישות חברי הקואליציה הבאה והקרב על התיקים שצפוי להיפתח בליכוד, עלתה האפשרות לשנות את הסעיף ולאפשר מינוי של יותר מ-18 שרים.
חברי כנסת ושרים בליכוד תומכים ברעיון ומבהירים כי מינוי של עד 21 שרים נחשב סביר ומשרת את המטרה של יציבות קואליציונית, אולם בסיעות השונות יש עדיין מי שמתנגדים, אך לא בהכרח מוכנים לפוצץ את שיחות המו"מ בשביל הנושא.
בש"ס הבהירו במהלך השיחות עם צוותי הליכוד כי הם מתנגדים באופן עקרוני להגדלת מספר השרים כיוון שמינוי של שרים רבים מהווה בזבוז כספי ציבור ומהלך לא הוגן עבור השכבות החלשות הזקוקות לתקציבים. ההערכה היא כי למרות עמדת הנגד, אם יוחלט לבסוף להעלות את מספר השרים, ש"ס לא יפוצצו על כך את השיחות.
גם ביהדות התורה, שם מבקשים רק שר אחד, לא נותנים לסוגיה משקל רב בין היתר בשל העובדה שגם אם יעלה מספר השרים וגם אם לא, ייצוג המפלגה סביב שולחן הממשלה יישאר ממילא על שר אחד שדרשו.
במפלגת ישראל ביתנו, שהייתה מיוזמי התיקון לחוק, אומרים כי יתנגדו להעלאת אחוז החסימה, אך גורמים הבהירו כי הדברים עוד לא עלו במסגרת המו"מ ואיש מהליכוד עוד לא העלה בפניהם את הסוגיה.
גם במפלגת כולנו של משה כחלון מתנגדים באופן עקרוני למהלך, אך מבהירים כי יעבירו עמדה רשמית רק לאחר פנייה מהליכוד בנושא, דבר שטרם קרה.
אף שנושא הגדלת הממשלה עוד לא עלה בפגישות הרשמיות בין ראש הממשלה לראשי המפלגות, וגם לא בחדרי המו"מ שבהם דנים הצוותים, מסרים ראשונים מהליכוד עברו לחלק מהמפלגות בנוגע לצורך שייווצר ככל הנראה להגדיל את מספר סגני השרים.
אתמול נפגש נתניהו עם כחלון והשניים דנו בין היתר בנושא מִנהל התכנון במשרד הפנים, שאמור לעבור לידיו של יו"ר ש"ס אריה דרעי. אחרי פתרון המחלוקת עם כחלון יתפנה נתניהו לטפל גם בבקשותיהם של השותפים הנוספים, יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן ויו"ר הבית היהודי נפתלי בנט.
בכירים בליכוד אמרו כי תיק הביטחון לא יימסר ככל הנראה לליברמן, אולם יש הבנה ראשונית שייתכן שיש להשאיר בידיו את תיק החוץ. בהנחה שליברמן יקבל את התיק, בליכוד אומרים שיצטרכו לתת פתרון יצירתי לבנט שמפלגתו גדולה יותר, ולכן הוא ידרוש את אחד משלושת התיקים הגדולים.