שתף קטע נבחר
 

לזכור את ליל הבדולח דרך מוסיקה קלאסית

שרון פרבר, המלחינה פסקולים לסדרות ולסרטים, פגשה ניצול שואה בן 90. בעקבות סיפורו כתבה יצירה שמתארת את ליל הבדולח דרך עיניו של הניצול. "יצרתי כלי שונה שיוכל להנציח את השואה בדרך אחרת ובמקביל להילחם באנטישמיות הגואה בארה"ב"

בתחילת השבוע ניגנה התזמורת היהודית של לוס אנג'לס את יצירתה של שרון פרבר, "only a book", כחלק מקונצרט, בו הושמעו יצירות של מלחינים יהודים בלבד, לציון יום השואה. את פרבר פגשנו בארץ בפסח האחרון, כשהגיעה לישראל עם בעלה דויד, מתופף, ועם בתם הקטנה, כדי לציין את ליל הסדר עם משפחתה וכדי לעשות נפשות לארגון "יעד", ארגון ללא מטרות רווח, שחרט על דגלו מלחמה באנטישמיות באמצעות מוסיקה ואמנות. את הארגון הקימה לאחרונה בלוס אנג'לס ביחד עם ריצ'ארד סטלר, עיתונאי ופעיל חברתי.

 

 

פרבר (47), שכותבת מוסיקה לסרטים ולסדרות טלוויזיה וזכתה בפרסים רבים, נולדה בישראל ונשמה מוסיקה עוד בילדותה, בין היתר באמצעות דודה, קובי אשרת. לאחר שסיימה את מגמת המוסיקה הקלאסית בתיכון תלמה ילין, למדה בברקלי במגמה של מוסיקה לסרטים ומוסיקה קלאסית, ומ-1997 היא מתגוררת בלוס אנג'לס, לשם עברה לאחר שזכתה במלגת התמחות יוקרתית של ה Academy of TV Arts & Sciences.

 

בלוס אנג'לס היא התמחתה באולפנים של ג'ונתן וולף, שכתב, בין היתר, את המוסיקה ל "סיינפלד", תזמרה עבור סדרות האנימציה "סופרמן" ו"באטמן", ואז החלה לכתוב מוסיקה לסדרות. השנה היא מועמדת בפעם השנייה לפרס ה"אמי" על המוסיקה שכתבה לסדרה "צעירים חסרי מנוח". "כל היצירות שכתבתי באות ממני ואני מביעה באמצעותן את רגשותיי", היא אומרת. "אבל כמו לכל מלחין, תמיד יש כמה יצירות, שקרובות יותר לנשמה. היצירה 'האם השלישית', שכתבתי לזכרו של דניאל פרל, היא אחת מהן".

 

להקמת ארגון "יעד" קדמה פגישה מקרית של פרבר עם קורט לואנס, ניצול שואה בן 89, האדם שהביא לתפנית בקריירה שלה. השניים נפגשו בבית הכנסת הרפורמי בלוס אנג'לס שפרבר שהיא המנהלת האמנותית שלו מזה 12 שנה. באותו בית כנסת גם הכירה את סטלר. "סיפורו האישי של קורט טלטל אותי ושינה את מהלך חיי שלי ושל ריצ'ארד  והביא להקמת "יעד".

פרבר וסטלר: "החלטנו לאחד כוחות כדי שיבינו את כוחו של האדם הפרטי" (צילום: Avjani lynne white) (צילום: Avjani lynne white)
פרבר וסטלר: "החלטנו לאחד כוחות כדי שיבינו את כוחו של האדם הפרטי"(צילום: Avjani lynne white)

"מרגיז שיהודי לא יכול להיות חסיד אומות עולם"

לואנס היה ילד בן 12 בגרמניה, כשהתרחש ליל הבדולח. כשהנאצים סגרו את בית הספר בו נולד, החליטו הוריו לעזוב את העיר בה נולד ועברו להולנד. המשפחה תכננה להגר לארה"ב, אלא שבאותו היום בו תכננו לצאת מרוטרדם ברכבת, פלשו הגרמנים להולנד. קורט הנער הצטרף למחתרת ולקח על עצמו זהות בדויה, כדי להפוך פעיל ברשת של מצילים הולנדיים, וסייע לכ-150 ילדים להישאר במחבוא, כשבתום המלחמה אף סייע לקשר בינם לבין משפחותיהם.

 

הוא גם הציל טייס אמריקני מידי הנאצים וקיבל על כך ציון לשבח מאייזנהאואר. ילדיו ונכדיו של הטייס שומרים על קשר עם לואנס עד היום. ב-1947 היגר לארה"ב, הפך לשחקן והופיע בלמעלה מ-100 סרטים ותוכניות טלוויזיה. "אחד הדברים שמרגיזים אותנו", אומרים פרבר וסטלר "זה שבהתאם לחוק הישראלי, התואר "חסיד אומות העולם" ניתן רק למי שאינו יהודי. איך לא נותנים חסיד אומות העולם לאחד כמו לואנס"?

 

לאחר שפרבר קראה את סיפורו של לואנס, היא כתבה יצירה לצ'לו ותזמורת, קונצ'רטו, שמחזירה לליל הבדולח דרך עיניו של לואנס, והוסיפה קריין, שמספר את סיפורו של לואנס. סטלר ופרבר יצאו עם הקונצ'רטו המיוחד בהופעה הראשונה בלוס אנג'לס בינואר 2014 לפני כ-750 איש. למחרת התקשרו אליה מהתיאטרון של חיים סבן, העניקו לה עשרת אלפים דולרים, ובאמצעותם קיימו השניים ביוני האחרון קונצרט נוסף, במרכזו הקונצ'רטו המספר את סיפורו של לואנס.  

 (צילום: Norman Schwarts) (צילום: Norman Schwarts)
(צילום: Norman Schwarts)
 

לקונצרט זה הגיעו נציגים של ישראל, הולנד וגרמניה ולואנס עצמו. "כשראינו את הדמעות בעיני האנשים, הבנו שיש בידינו כלי שונה, שיוכל להנציח את השואה ויהווה אמצעי נוסף למלחמה באנטישמיות", מסבירה פרבר, "והחלטנו לאחד כוחות. אנשים שנכחו בקונצרט הבינו את כוחו של האדם הפרטי, שמוכן לסכן את חייו שלו כדי לעשות משהו טוב שהוא מאמין בו לשינוי העולם".

 

בנובמבר הקרוב, אז יהיה לואנס בן 90, יתקיים הקונצרט בהולנד, שם פעל לואנס במחתרת להצלת היהודים. "לצערי, פוליטיקאים לא מצליחים במערכת הסברה רגילה להילחם באנטישמיות הגואה. ריצ'רד ואני מנסים באמצעות "יעד" להיכנס ללב האנשים, כדי שיבינו את היקפה וחומרתה של האנטישמיות", אומרת פרבר.

 

איך באה לידי ביטוי האנטישמיות בלוס אנג'לס?

"בעיקר באופן בוטה יותר ויותר באוניברסיטאות. סטודנטים יהודים שותקים ולא מעזים לומר דבר שנחשב פרו ישראלי. מציקים להם, לא נותנים להם להגיע לכלום. הכי נורא, שיש אפילו יהודים אנטישמים, אולי בגלל הפחד. קמה תנועת חרם נגד ישראל, יש חוגי בית באוניברסיטת UCLA שבהם מנסים לשכנע, שהיטלר והיהודים עשו יד אחת, והיתה הסכמה ביניהם לרצוח יהודים כדי שתהיה מדינה, וכל הדבר המפחיד הזה מתקיים גם ברשתות החברתיות. חייבים להביא למודעות את התופעה המפחידה הזאת ולנסות למגר אותה".

מימין לשמאל: לואנס, פרבר וסטלר (צילום: Avjani lynne white) (צילום: Avjani lynne white)
מימין לשמאל: לואנס, פרבר וסטלר(צילום: Avjani lynne white)
 

לשם כך, מלבד הקונצרט, הכינו פרבר וסטלר תוכנית לימודים, במרכזה נושא השואה והמלחמה באנטישמיות, המיועדת לבני 18 ומעלה באוניברסיטאות ובקולג'ים. הם הציגו אותה כבר לפני ממשלת גרמניה, ומייעדים אותה למדינות נוספות. "אנחנו מקווים שהשכל יבוא אחרי הרגש", מסביר סטלר. הוא גם מגייס תרומות לארגון ובמקביל בודק את תופעת האנטישמיות גם ברשתות החברתיות, כמומחה בנושא. "המטרה היא לשתף פעולה עם אמנים בכל העולם, כשהקונצ'רטו היה הקטליזטור וההשראה. כסופר ועיתונאי אני מעביר מילים כדי להגיע ל'יעד', שרון עושה את זה באמצעות המוסיקה".

 

לא מרימים גבה ושואלים אתכם אם אינכם תמימים? בכלל, אתם לא חוששים לעצמכם?

פרבר: "שואלים אותנו אם אנחנו תמימים, אם אנחנו באמת מאמינים שאפשר לשנות את העולם, התשובה היא כן. אנחנו מביאים אנשים להבנה, שזה הזמן הנכון להילחם באנטישמיות ששוב מרימה ראש. יש התעניינות בארגון שלנו כבר בלונדון, בפריס, בגרמניה, בניו יורק, בשיקגו ועוד. מעבר לזה, ביום השואה הבא, אנחנו מקווים לקיים את הקונצרט בישראל, וקורט יגיע. אנחנו רוצים שגם ובייחוד בישראל יבינו את גודל הסיפור שלו. לא יכול להיות שבגלל שהוא יהודי, הוא לא יכול לקבל את תואר חסיד אומות העולם או תעודת כבוד אחרת. בזכותו חיים היום עשרות ומאות יהודים בעולם, כהמשך ליהודים שהוא הציל".

 

"את המבוגרים קשה לשנות, אם בכלל, אבל צעירים אפשר", מסכם סטלר. "אפשר לגרום להם להבין שאם הם שונאים את היהודים, הם בעצם שונאים את עצמם". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: David Kontesa
פרבר. זכתה בפרסים רבים והחליטה להתמקד בהנצחת זכר השואה ומאבק באנטישמיות
צילום: David Kontesa
מומלצים