רק אל תגיד "ג'נוסייד". כשהטורקים עצבניים
דברי האפיפיור ש"טבח הארמנים ב-1915 היה רצח העם הראשון של המאה ה-20" הכעיסו מאוד את אנקרה, שהגיבה במהירות בנזיפה לשגריר הכס הקדוש ובהשבת שגרירה מהוותיקן. ברחוב הטורקי דווקא לא מתרגשים: "כל שנה זה אותו הדבר. חייבים להשאיר את ההיסטוריה מאחורינו ולהתמקד בעתיד"
עוד חדשות בעולם :
הילרי במרוץ, אך מי הדמוקרטים שיעזו מולה?
אנס צעירה והתחתן איתה: "עשיתי לה טובה"
פוטין ביטל האיסור על מכירת S-300 לאיראן
בכלי התקשורת בטורקיה נעו התגובות לדברי האפיפיור בין כעס רב לאדישות, תלוי עד כמה קרוב העיתון או ערוץ הטלוויזיה לממשלה הטורקית. התגובה ברחוב הטורקי הייתה שקטה מאוד - טורקים רבים רואים בסיפור לא יותר מאשר פוליטיקה קטנה, והביעו את רצונם להשאיר את ההיסטוריה בעבר.
פרנסיסקוס עורר ביום ראשון תקרית דיפלומטית גדולה עם טורקיה לאחר שכינה את טבח 1.5 מיליון ארמנים במהלך מלחמת העולם הראשונה "הג'נוסייד הראשון של מאה העשרים". באנקרה האשימו אותו בתגובה שהוא מסית לשנאה.
"האפיפיור רחוק מעובדות היסטוריות"
הטורקים המוסלמים מסכימים על כך שארמנים נוצרים מתו בעימותים עם חיילים עותמנים שפרצו באפריל 1915, אולם מכחישים שמאות אלפים מהם נהרגו ושהדבר שווה ערך לרצח עם.
"אי-אפשר לקבל את הצהרות האפיפיור, שרחוקות מאוד מעובדות היסטוריות ומשפטיות", אמר שר החוץ הטורקי מבלוט צ'בושולו בסטטוס שפרסם בחשבון הטוויטר שלו. "מוסדות דתיים לא יכולים להיות מקומות להסתה לשנאה ולנקמה עם האשמות חסרות בסיס".
כשהפרלמנט הצרפתי הצביע ב-2011 בעד הגדרה של הכחשת השואה הארמנית כעבירה פלילית, טורקיה השיבה את שגרירה, השהתה את התמרונים המשותפים עם צרפת ועצרה את הקשרים הפוליטיים בין שתי המדינות למשך תקופה מסוימת.
"כל שנה זה אותו הדבר", אמר טורקי מנמל איזמיר, שלדבריו הגיע הזמן להפסיק להתקוטט על העבר. "חודש אפריל מגיע וכל הפוליטיקאים המערביים מדברים על רצח עם. אין כל כך הרבה איבה בין שתי המדינות הללו. אין ממש איבה בין העמים של שתי המדינות האלה", אמר איברהים בן ה-48 ולגם מכוס תה. "אנו חייבים להשאיר את ההיסטוריה מאחורינו ולהתמקד בעתיד".
ארמניה והפזורה הארמנית הגדולה בארצות הברית טוענות שטורקיה לא קיבלה אחריות מלאה על עברה המלחמתי. "אם תשאל כל טורקי או ארמני ממוצא, אני בטוח שלנו כאנשים לא ממש אכפת מזה כל כך", אמר דורסון אוקאן, בנקאי בן 27.
אך עדיין, יש הרואים בהערות האפיפיור התערבות של זרים, ותוהים אם ארה"ב, בעלת ברית קרובה של טורקיה, תשתמש בסופו של דבר במילה "ג'נוסייד".
בניגוד לכמה עשרות מדינות במערב אירופה ובדרום אמריקה, וושינגטון נמנעת משימוש במילה הנפיצה "ג'נוסייד", והזהירה את המחוקקים האמריקנים שטורקיה תנתק את שיתוף הפעולה הבינלאומי עמה אם הקונגרס יאמץ מילה זו. "אני מאמין שגם אובמה יכנה את זה רצח עם בהתחשב בהשפעה של האוכלוסייה הארמנית בארה"ב", אמר סרחאט, סטודנט באנקרה. "זה יפתיע אותי אם אף אחד אחר לא יקרא לזה רצח עם".