שתף קטע נבחר

דור שני - המלחמה הבלתי נגמרת בבירוקרטיה

"צריך לדעת לנסח, לשלוח מיילים ופקסים, לסרוק מסמכים ולגבות הכל במחשב, להתקשר שוב ושוב בשביל לוודא שהבקשות מטופלות ושכל הכסף שמגיע באמת מועבר". בני הדור השני לשואה מספרים על ההתמודדות עם הבירוקרטיה בנסיון להשיג להוריהם את הזכויות המגיעות להם

"מתויקת אצלי בבית כמות מסמכים בלתי נתפסת, וזה עוד לא הסוף. די במבט אחד בכמות הדפים והשפות בכדי להבין שניצול השואה לא יכול להתמודד עם זה לבד. פשוט לא יכול", אומר ישראל, שבשנתיים האחרונות מלווה את חמותו ניצולת השואה בהליך מיצוי הזכויות שלה.

 

"צריך לדעת לנסח, לשלוח מיילים ופקסים, לסרוק מסמכים ולגבות הכל במחשב, להתקשר שוב ושוב בשביל לוודא שהבקשות מטופלות ושכל הכסף שמגיע באמת מועבר", הוא מוסיף, "אבל לפני הכל צריך להיות מודע לכך שלניצולי השואה מגיעות זכויות. חמותי הוכרה כניצולת שואה לפני כעשור במסגרת רנטה של קרן סעיף 2 מטעם ועידת התביעות, ולא ידענו אילו עוד זכויות מגיעות לה.

 

 

רק לאחר שחמי נפטר הבנו שיש עוד מה לעשות. פנינו להמון גופים עד שהגענו לעמותת 'אביב לניצולי השואה', ושם סייעו לנו להגיש בקשה להחמרה ולבסוף אושרנו ב-98% נכות, במקום ה-25% נכות שהכירו בחמותי בהתחלה. בדרך גילינו שלאורך השנים 'פספסנו' הרבה מענקים שהיו מגיעים לחמותי ולחמי, שהלך לעולמו לפני שקיבל את מה שהוא זכאי לקבל. חמותי היא אשה חולה שנעזרת במטפלת זרה, אין לה פנסיה וקשה היה לה להתקיים רק מקצבת זקנה, ולא פעם מצאנו את עצמנו עוזרים לה כספית.

 

"ללא העזרה היא לא הייתה יכולה להתקיים בכבוד"

בשנים האחרונות היא סובלת משיטיון ובזכות עזרת העמותה היא קיבלה הכרה בדמנציה והשתתפות בהוצאות מטפלת. ללא העזרה היא לא הייתה יכולה להתקיים בכבוד. ראיתי הרבה ניצולים שאין להם מי שיסייע להם וחייבים להושיט להם יד, כי גם עם הסיוע של העמותה עדיין חייבים מישהו שילווה, שיפנה, שיישלח ויעקוב אחר כל הגופים שהזכויות מפוזרות ביניהם, בארץ ובחו"ל. לינדה, המתנדבת של עמותת אביב לניצולי השואה היא רמזור באפלה – היא סייעה לנו ועדיין מסייעת כי צריך מישהו שיסייע לניצולים להגיע לרמזור הזה", הוא מסכם.

 


מתנדבת "אביב לניצולי השואה" מסייעת לניצול שואה במיצוי זכויותיו

 

"בשנה האחרונה נעשה מאמץ גדול לשפר ולהרחיב את הטיפול בנושא זכויות ניצולי השואה, הוגדל התקציב ונפתחו מענקים חדשים, אך עדיין עבודה רבה לפנינו", אומרת עו"ד אביבה סילברמן, שהקימה ב-2007 את עמותת "אביב לניצולי השואה", לאחר שנתקלה כסטודנטית בקשיים של הניצולים לקבל

את הזכויות שמגיעות להם כחוק החליטה ללמוד לעומק את התחום.

 

העמותה מעניקה לניצולי השואה ייעוץ משפטי במכלול הזכויות וההטבות המגיעות להם, והשירות ניתן ללא תשלום. "במקרים רבים ניצולי השואה אינם מודעים לכל השינויים שנעשו ובמקרים אחרים, בשל גילם המתקדם, אין לניצולי השואה את הכוחות ואת הידע להתמודד עם המערכת, שדורשת מילוי והגשת טפסים שונים ומורכבים, הצגת מסמכים והופעה בפני וועדות רפואיות. הם חייבים את העזרה, וראוי שהם יקבלו אותה", מסבירה עו"ד סילברמן.

 

רותי, בתם של זוג ניצולי שואה מספרת: "אמי עלתה מהונגריה ב-1948, לאחר ששרדה שלוש מחנות השמדה שונים בשנתיים האחרונות של המלחמה. כל חמשת אחיה ואחיותיה נרצחו, ורק סבתי שרדה את השואה. סבתי נותרה בהונגריה עם שרידי המשפחה ואילו אמי עלתה בעליית הנוער, לבדה. בארץ פגשה את אבי, ניצול אשוויץ, וכאן הם הקימו את המשפחה והתחילו לבנות מחדש את חייהם. כשהחלו השילומים הם קיבלו סכום לא גדול כרנטה חודשית ונקבעו להם אחוזי נכות מזעריים. מעולם לא עלה על דעתנו שניתן לבקש החמרה של הנכות לאורך השנים, גם כשאבי נפטר לפני 30 שנים ואפילו לאחר שאמי עברה סדרה של ניתוחי לב. פשוט לא ידענו.

 

"חבל שלא יידעו אותנו מוקדם יותר"

לפני שנה שמענו על מענק חד פעמי שממשלת הונגריה העניקה לניצולי שואה: החזר על רכישת מכשירים חשמליים וציוד רפואי. לצערי בסופו של דבר קיבלנו רק 70% מהסכום כהחזר – בגלל היענות גבוהה מצד ניצולים פשוט נגמר התקציב שהעמידה ממשלת הונגריה. אבל לולא המענק הזה לא היינו מגיעים לעמותה, שם מיד שאלו אילו זכויות אמא מקבלת ויידעו אותנו שהיא יכולה לבקש החמרה במצבה הבריאותי.

 


הדרכת ניצולי שואה לגבי זכויותהם על ידי מתנדבי העמותה

 

מהשלב הזה דברים התחילו לזוז מהר: תוך שבועיים כבר התייצבנו מול וועדה רפואית, ושם אושרו לה העלאת אחוזי הנכות שנקבעו לאמי. בעקבות כך ההכנסה של אמי כמעט והוכפלה, ואני רק מצרה על כך שלא יידעו אותנו מוקדם יותר על האפשרות הזו. הגענו ל'אביב לניצולי השואה' ממש במקרה – ובדרך גם אמא וגם אבא ז"ל הפסידו הרבה כסף שהיה מגיע להם כחוק, ויכול היה לסייע להם רבות."

 

אלכס הוא בן לניצול שואה יליד 1940, שעלה לארץ מבריה"מ לשעבר. כיוון שעלה לארץ לאחר 1953, לא קיבל במשך שנים רבות זכויות של ניצול שואה המוכר על ידי משרד האוצר, וזאת למרות שבגיל שנתיים הגיע עם הוריו לגטו ושהה בו תקופה ארוכה. "בעקבות התיקון לחוק הזכויות לפני שנה, הושוו התנאים והזכויות של ניצולי השואה המוכרים לפי קרן סעיף 2 של וועידת התביעות לאלו המוכרים לפי חוק נכי רדיפות הנאצים, וזה מקנה לניצולים זכויות נוספות – כמו הזכות לבקש החמרה והזכות לקבל השלמת הכנסה בהתאם למצבו הכלכלי והרפואי של הניצול". אלכס ביקש לברר כיצד ניתן להגדיל את אחוזי הנכות של אביו ופנה לאביב לניצולי השואה. עו"ד של העמותה הסביר לו מהן הזכויות המגיעות לאביו וייעץ לו כיצד למלא את טפסי הפנייה למשרד האוצר.

 

הפנייה להכרה בהחמרה התקבלה והוגדלה ל-60%, וכעת אביו מקבל תוספת משמעותית של אלפי שקלים לחודש, כולל תוספת השלמת הכנסה שמקבל ניצול שואה שאין לו הכנסות ממקור נוסף. "אבא שלי הוכר כניצול שואה והחל לקבל קצבה חודשית, כשבאופן אוטומטי הוכרו לו 25% נכות", מסביר אלכס, "כיוון שהגיעו לישראל בגיל מבוגר יחסית, הוא ואמי חיו בדוחק, ללא פנסיה מסודרת ולאחרונה חלה החמרה במצבו הבריאותי שיצרה קושי כלכלי גדול עוד יותר.

 

"ניסינו להתמודד לבד עם הטפסים בכל השפות עד שהרמנו ידיים"

 

הגדלת הקצבה שיפרה את מצבם הכלכלי של הורי באופן משמעותי - הם חיים כעת ברווחה, רכשו מזרן אורתופדי וכעת הם מתכוונים לצאת לבית הבראה עם מרחצאות מרפא בחו"ל. כל זאת לא היה מתאפשר ללא הסיוע של העמותה שהדריכה אותי איך עלי לפעול כדי שאבי יזכה להנות מהתקציב החדש שניתן בשנה שעברה לטובת ניצולי השואה".

 

עו"ד סילברמן מעדכנת שבעמותה המעניקה סיוע ליותר מ- 10,000 ניצולי שואה בשנה, מכירים היטב את מצוקת ניצולי השואה ואת הקריאה לעזרה של הדור השני: "דור ניצולי השואה מזדקן, ואנו רואים את הקושי של ניצולי השואה למצות את זכויותיהם ואת ההתגייסות של הדור השני לסייע להורים לקבל

את הזכויות להם הם זכאים כדי שיוכלו להזדקן בכבוד".

 

בני, בן לניצולי שואה יוצאי טוניסיה, עדיין מלווה את אימו במטרה שיכירו בה כניצולת שואה: "הורי היו שניהם במחנה עבודה ועלו לארץ ב-1961. בטוניסיה שלפני השואה, המשפחה הייתה אמידה מאוד - אבל לארץ הם הגיעו חסרי כל.

 

אבי הלך לעולמו לפני 22 שנים ואימי בת 91 כיום, והיא סובלת מדימנציה. מאחר והיא עלתה לארץ לאחר 1953 היא לא מקבלת שום רנטה חודשית, למרות שבני משפחתה - בני אותו דור ועם אותו סיפור הישרדות, מקבלים רנטה כי עלו לפני 1953.

 

בעזרת העמותה קיבלנו סיוע חד פעמי מהאוצר של 3,600 שקלים ומענק חד פעמי של 2,500 יורו, ולאור מצבה הרפואי – כל שקל חשוב. הליווי של עמותת אביב לניצולי השואה באמת עוזר והוא ניתן מכל הלב. אחרי שנים שבהם ניסינו להתמודד לבד עם כל הטפסים בכל השפות עד שממש הרמנו ידיים – עכשיו יש מי שמסייע".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עו"ד אביבה סילברמן וניצול שואה
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים