ראש המחלקה על מרצה שהטריד "התימניות חמות": עדיף לטפל כאן. האזינו להקלטה
במקום תלונה במשטרה וטיפול פלילי, נחתם הסכם בין האוניברסיטה העברית, הסטודנטית והמרצה שהטריד אותה: "הוא לא יוכל לשוב ללמד בעתיד. הסטודנטית בחרה לא להגיש תלונה". ראש המחלקה סיפק לסטודנטים הסבר על התנהלותה של האוניברסיטה. האזינו להקלטה המובאת כאן לראשונה
"למה מכבסים כביסה מלוכלכת בתוך האוניברסיטה?", "ההליך נערך בפני 'שופט' מהאוניברסיטה, שהמרצה החשוד ככל הנראה מכיר, יש עם זה בעייתיות". אלו חלק מהטענות שהשמיעו סטודנטים באוניברסיטה העברית, בשיחה עם ראש החוג למדע המדינה, פרופ' ראובן חזן, שבה לימד עד לפני שבוע מרצה שהוגשה נגדו תלונה בגין הטרדה מינית. הקלטות של השיחה הסגורה בינו לבין הסטודנטים הגיעו היום (ג') לידי ynet ומתפרסמות כאן לראשונה. האזינו להן:
היום נחתם ההסכם בין האוניברסיטה, הסטודנטית והמרצה. מהאוניברסיטה העברית נמסר כי "ההסכם שנחתם הוא על דעת הסטודנטית. המרצה לקח אחריות על התנהגות בלתי הולמת כלפי הסטודנטית, ויחס פוגעני ומשפיל. המרצה הביע חרטה על מעשיו והתנצל על עוגמת הנפש שנגרמה לה. על פי ההסכם המרצה לא יוכל לשוב ללמד או להנחות סטודנטים בעתיד. בנוסף, הוא לא יוכל להיכנס במשך שנה וחצי לקמפוס הר הצופים של האוניברסיטה, ולא יוכל להשתתף חמש שנים בכנסים אקדמיים או סמינרים כלשהם באוניברסיטה או מטעמה. המרצה לא יוכל להשתתף עוד בוועדות או לקחת חלק בכל פעילות מנהלית המתקיימת באוניברסיטה או מטעמה. בנוסף המרצה הסכים לפצות את הסטודנטית בסכום משמעותי. הסטודנטית התחייבה שלא להעלות טענות נוספות ועתידיות כלפי המרצה".
לקריאת ההודעה שנשלחה מטעם רקטור האוניברסיטה לסטודנטים - לחצו כאן
"אם זה ייצא החוצה, זה יהיה גרוע לכולם"
בשיחה עם הסטודנטים שההקלטה שלה מושמעת כאן לראשונה השיב ראש המחלקה לביקורת על כך שחלפו חמישה חודשים מאז הגשת התלונה ועד להחלטה להפסיק את העסקתו של המרצה החשוד. על פי המסתמן, ההסכם בין האוניברסיטה לסטודנטית ולמרצה החשוד יכלול פיצוי כספי ולא יאסור על המרצה להמשיך לעסוק במחקר אלא רק בהנחיה ולימוד של סטודנטים, ובתנאי שהסטודנטית לא תגיש תלונה במשטרה.
העובדה שהטיפול במקרה נותר בתוך כתלי האוניברסיטה בלבד גרמה לכעס בקרב חלק מהסטודנטים. אך ראש המחלקה אמר כי טיפול פנים-אוניברסיטאי במרצה המטריד עדיף על הליך פלילי בבית משפט, אף שהודה כי במהלך שנקטו נפלו פגמים של סחבת. במהלך השיחה ציין גם כי יפעל להגדרת נוהל שלפיו מרצה יקבל סטודנטית בחדרו אך ורק כשהדלת פתוחה.
במהלך השיחה ענה המרצה לסטודנטים לביקורת על כך שלטענתם יש בעייתיות שהמקרה נסגר בין כותלי המוסד האקדמי: "אם זה 'ייצא החוצה' זה יהיה הרבה יותר גרוע לכולם. המתלוננת תסבול. ההליך הזה של הגשת תלונה וחקירה, 'את אמרת', 'אני אמרתי' - בבית משפט במדינת ישראל זה ייקח שנים. היא צריכה לתפקד פה כי היא סטודנטית באוניברסיטה. המרצה בחוץ. אני לא מניח שהוא יחזור. המוסד הזה יסבול, אתם תהיו בתקשורת, אף אחד לא ירוויח מזה כלום. אם המטרה היא ליצור מצב שזה לא יחזור שוב ושהוא ייענש - עסקת הטיעון מספקת".
דברי המרצה לא סיפקו את אחת הסטודנטים, שביקשה לחדד מדוע אין צורך בהליך פלילי. סטודנטית אחרת הוסיפה: "למה חשוב לאוניברסיטה לעשות משפט מקדים? מה זה אומר כל עוד זה לא בבית משפט? כמי שלא מכירה את הפרטים זה נראה כמו אינטרס של האוניברסיטה להשאיר את הכביסה המלוכלכת בתוכו". סטודנטית אחרת ציינה בפניו כי "ההליך הוא בפני 'שופט' מהאוניברסיטה, המרצה ככל הנראה מכיר אותו, יש עם זה בעייתיות".
המרצה הדגיש כי מדובר בהליך פורמלי משפטי המעוגן בתקנות האוניברסיטה. "אם היא (המתלוננת) דבקה בהליך הזה, אז ההתנהגות שלה מדברת בשמה. אם היא לא הייתה רוצה את זה היא הייתה פועלת לפני הרבה זמן אחרת". המרצה הוסיף והסביר: "בעוד ארבע שנים להגיע להכרעה בבית משפט שבית המשפט יגיד שהוא סוגר את התיק? הטיפול שלנו באוניברסיטה לפי מה שאני רואה הרבה יותר טוב".
בהמשך הבהיר: "המתלוננת יכולה בכל רגע להגיש תלונה במשטרה. היא החליטה לפנות לגורמי האוניברסיטה בתלונה. היא החליטה שעורכת הדין שלה תנהל את הדיון ואת המשא ומתן שמנהלים כרגע. אם היא לא שבעת רצון היא יכולה לצאת ולהגיש תלונה במשטרה".
תלונה בנובמבר - המרצה לימד עד פסח
הפרשה נחשפה בחודש שעבר בערוץ 10 לאחר שסטודנטית הגישה תלונה נגד המרצה בטענה שהטריד אותה מינית וביצע בה מעשים מגונים. לפי התלונה, שהוגשה בחודש נובמבר 2014, במהלך נסיעה לחו"ל של המרצה והסטודנטים במסגרת קורס אקדמי, הוא הזמין אותה לחדרו ושם לכאורה נגע בה בניגוד לרצונה וביצע בה מעשים מגונים. מקרה זה, כך טענה הסטודנטית, אירע לאחר שהמרצה השמיע באוזניה כמה התבטאויות מיניות בוטות ומשפילות כגון "ידוע שתימניות חמות".
במהלך השיחה הטיחה אחת הסטודנטים בפני ראש המחלקה ביקורת קשה על כך שהמרצה לימד עד לחופשת הפסח אף שהתלונה הוגשה כבר בנובמבר. "היו שמועות. אני בתור סטודנטית גדלתי על השמועות האלו, לכן אני מניחה שבתור ראש המחלקה יכולת לברר ויכולת לעשות יותר ולקבל את ההחלטה כבר לפני חודשיים-שלושה", אמרה הסטודנטית.
על כך השיב ראש המחלקה: "מה שקרה שזה יצא לתקשורת ואז שני הצדדים ישבו והתחילו לדון על עסקת טיעון. חלק מהפרטים בעסקה היו שהוא לא ימשיך ללמד, וברגע שזה עלה על שולחן הדיונים אז גורמי אוניברסיטה נתנו לי OK לפעול, נוכח הסכמה סביב הנושא. אם הייתי מעלה את הנושא (הדחת המרצה מהוראה) קודם - מה שהיה קורה זה שאני והמחלקה היינו חוטפים תביעה מעורכת הדין שלו, בטענה שאין לראש המחלקה זכות לעשות זאת ודורשת שיחזור ללמד. הוא היה מגיע לכאן והייתה מתפתחת אווירה מאוד לא נוחה. אני מניח שחלק מכם הייתם מפגינים בחוץ".
הסטודנטית קיבלה באופן חלקי את תשובת ראש המחלקה והשיבה: "אם היה ניסיון רצח או גניבה של האוטו של הדיקן הדבר היה שונה. ברגע שמדובר בעבירה כזאת ההתייחסות היא אחרת. תחשוב מה היה קורה אם היית ככה בנונשלנטיות מרשה לו (ללמד) עוד חודשיים-שלושה עד שיפרוץ לתקשורת או לא. האם היו מרשים לו? האם הנשיא היה מאפשר לו? אלו שאלות שמטרידות אותי כבר חודשים בתור סטודנטית שלא מרגישה בטוחה במוסד האקדמי מספר 1 בישראל".
ראש המחלקה הסביר כי הדחתו מהוראה לא התאפשרה עד עכשיו בשל העובדה שמתנהל הליך משפטי בין כותלי האוניברסיטה. "עם כל הכבוד אני לא יכול ללכת נגד כל המוסד וכל ההליך המשפטי, נגד אנשים בעלי שיעור קומה ומומחים במשפט פלילי ולהגיד 'אני יותר חכם מכולכם, אני אקבל החלטות'".
עם זאת הוא מתח ביקורת על הסחבת של האוניברסיטה בטיפול בתלונה, והציע, "כמו שיש לראש ממשלה 28 יום להרכיב ממשלה, שיגייסו עורך דין, שישלמו לו הרבה-הרבה כסף. שייכנס לתמונה ותוך שבוע-שבועיים יחקור את הנושא וזה יזוז הרבה יותר מהר. לא יכול להיות שדבר כזה מתגלגל מתגלגל, שמועות, תקשורת, ככה זה לא יכול להיות".
האוניברסיטה העברית מסרה בתגובה להקלטה שנחשפה ב-ynet: "ראש החוג למדע המדינה, פרופ' ראובן חזן, קיים מפגש סגור עם הסטודנטים במחלקתו, על מנת להשיב לשאלותיהם בנוגע למקרה האמור. לאחר שיחה עימו, הוא הבהיר כי אינו מוכן להתייחס לדברים שנאמרו על ידו או על ידי הסטודנטים במפגש זה".