שתף קטע נבחר
 

עשרות מסעות ומאות סיפורים: סיורים לזכר הנופלים

חזי שגב הקים את "מצפה נמרוד" לזכר בנו נמרוד, שנפל במלחמת לבנון השנייה, ומעביר סיורים מתובלים ברכילות היסטורית בראש פינה. מיכיק שפירא מספר את סיפורו המטלטל, עת נהרג אביו במלחמת השחרור, בסיורים באזור ירושלים. לקראת יום הזיכרון מארגן מיזם "בעוז רוחם", בכל רחבי הארץ, סיורים בעקבות לוחמים הפתוחים לקהל הרחב

בשנת 2006, בעת מלחמת לבנון השנייה, קיבל נמרוד שגב צו 8 הקורא לו להגיע לשטחי הכינוס. למרות שכישוריו בתחום המחשבים הובילו לכך שהועבר ליחידת מחשבים, נמרוד התעקש להישאר עם חבריו לגדוד ולהצטרף ללחימה, חרף שחרורו של המג"ד.

 

"יום ההתארגנות בשטח הכינוס היה חם ולא היו מים ומזון לחבריו הלוחמים. נמרוד התקשר אלי ובקש שאקנה להם מים כי הם מתחילים להתייבש", מספר אביו חזי שגב, "בסופו של יום הוא אף אושפז בבית החולים בצפת על התייבשות קשה. כאשר הייתי לידו בבית החולים הוא אמר שיש לו תחושה שמהמלחמה הזו הוא חוזר בארון והחל להסביר לי, ממש בפרטי פרטים איך הוא הולך להיהרג. לבסוף אמר, שהוא יודע שכאשר נקבל את הארון לא יהיה בו כמעט כלום כי הוא יודע מה קורה לצוות שיושב בטנק כאשר הטנק מתפוצץ".

 

ארבעה ימים לאחר ששוחרר מבית החולים וחזר להמשך הלחימה, ממש בערב ט"ו באב, יום האהבה, נפל נמרוד. "קרוב לחצות, דפיקה בדלת שאחריה החיים מעולם לא חזרו להיות מה שהיו לפני", אומר חזי.

 

"בגלל הנבואה שלו, שכאשר נקבל את הארון נמרוד לא יהיה בו, החלטתי לבנות אתר הנצחה לזכרו, ליד עץ התאנה העתיק על הר כנען, ליד המושבה, מקום שהיה הזולה שלו. שם ישב עם גיטרה וסקסופון, כתב שירים, הלחין ושר. נמרוד ממשיך לחיות דרך האנשים שמגיעים לאתר"

 

חזי עורך סיורים באתר השחזור בראש פינה, בה גדל נמרוד, ונע בין התקופות השונות, השלטון העות'מני, המנדט הבריטי וימינו. את הסיור הוא מתבל בפיקנטריות ורכילויות על אנשים שחיו בראש פינה בתקופות אלו. את התרומות מהסיור הוא מקדיש לאחזקת "מצפה נמרוד".

 

 

לוחמים בסיור. נקודת התצפית של מוטה גור (צילום באדיבות "אשכולות") (צילום באדיבות
לוחמים בסיור. נקודת התצפית של מוטה גור(צילום באדיבות "אשכולות")

 

"חילקתי עם אמא אספקה במשלטים"

גם מיכיק שפירא, שאביו נפל במלחמת השחרור, מקדיש את עצמו לסיפורי ההנצחה ומספר את סיפורו, המיוחד והפתלתל, בסיור באתרי המורשת ברכס השיירות, הר אדר וקרית ענבים. באמתחתו ספורים רבים על הקרבות לפריצת הדרך לירושלים.

 

"הייתי אז נער בן 16, "ילד חוץ" שנשלח ללמוד בדגניה. הקיבוץ היה כמובן הבסיס הגדול של הפלמ"ח ושם היו מתאמנים. בתור ילד מאוד אהבתי להיות איתם ולהשתתף באימונים שלהם", מספר מיכיק. "המלחמה התגברה והתחולל הקרב הגדול על הקסטל שהותיר את הקיבוץ וירושלים מנותקים לחלוטין משאר הארץ. אבי היה סגן מפקד האזור והיה איש צבא. בכלל, הורי היו מקשרים של הפלמ"ח ומילאו תפקידים רבים", אומר לנו מיכיק. "גם אני קיבלתי על עצמי תפקיד לחלק אוכל ותחמושת במשלטים".

 

אביו של מיכיק, יצא במחלקה לוחמת, שהורכבה מאנשי הגנה ואנשי קיבוץ, לייצר קו הגנה. "הוא עלה לעמדה וברגע שראו שיש שם כח החלו להפגיז. אבי הבין שהעמדה הייתה חדירה לפגזים ופינה את הלוחמים מהעמדה. הוא עלה למעלה כדי לבדוק מאין תוקפים. כאשר עלה פגע בו פגז ונהרג במקום".

 

"אמי קראה לי", מספר מיכיק, "ואמרה לי 'אבא שלך נהרג וכשיבואו אנשים ללוות אותו עליך להיות איתו', היא בעצמה לא יכולה להתפנות כי הייתה אחראית על כל חלוקת האספקה למשלטים. כמובן שנשארתי איתו. הלוויה הייתה תוך כדי הקרב".

 

בשנת 1980, לבקשת אמו, הקים מיכיק אנדרטאות לזכר אביו. האנדרטאות שפיסל מיכאל כץ ניצבות במקום נפילת האב ובכניסה לבית העלמין של קריית ענבים.

 

חיים דרך הסיפורים 

שני סיפורים מרגשים אלו הם רק דוגמא למאות סיפורים מרתקים, המשולבים בעשרות מסעות וסיורים בעקבות לוחמים. לקראת יום הזיכרון ויום העצמאות יוציא המיזם "בעוז רוחם" עשרות סיורים ברחבי הארץ, מקפלים בתוכם סיפורי קרבות, פרטים היסטוריים וקוריוזים רבי עניין. הסיורים ברמות קושי שונות וההשתתפות בהם ללא תשלום.

 

 

בעקבות הלוחמים. סיורים בכל רחבי הארץ (צילום באדיבות "אשכולות") (צילום באדיבות
בעקבות הלוחמים. סיורים בכל רחבי הארץ(צילום באדיבות "אשכולות")

 

באזור ירושלים יעברו הסיורים באזור הר אדר, קריית ענבים, דרך העיר העתיקה, שער ציון, שכונת שיח' ג'ראח, הר הרצל, לטרון ובית שמש.

באיזור הצפון, תוכלו למצוא סיורים בראש פינה, עכו, חיפה, רמת הגולן ועוד, שיעברו בין תחנות הקרב של חטיבה 188 במלחמת יום הכיפורים, דרך תצפית מבית החזית בקונייטרה ו"מצפה נמרוד" ועוד. בדרום סיור הסוקר את מהלכי הלחימה בנגב, בתקופות שונות, סיור במצפה רביבים ועוד. פרטים מלאים על כל הסיורים ניתן למצוא באתר המיזם .

 

אנדרטת סיירת צנחנים, סמוך לשער האריות (צילום באדיבות "אשכולות") (צילום באדיבות
אנדרטת סיירת צנחנים, סמוך לשער האריות(צילום באדיבות "אשכולות")

 

מקימי המיזם, שהוא פרי שיתוף פעולה בין 'מפעלות הציונות הדתית', 'אשכולות' - פורום מרכזי סיור ותודעה ישראלית ו'איגוד זהות' ובשיתוף משרד החינוך והרשויות המקומיות, מוסרים כי הוא נועד להעביר מסר חשוב של עיסוק בעתיד, בתקווה ובעשייה לצד העיסוק בשכול, בכאב ובזיכרון. על כן, יתקיימו פעילויות חינוכיות בבתי הספר, סיורים באתרי מורשת קרב, פתוחים לקהל הרחב ללא תשלום ומועברים בהדרכה מקצועית, וטקסי ערב יום הזיכרון ברשויות שונות.  

 

"אנו עוסקים כל השנה בהדרכה ובחיבור הציבור הישראלי להכרת הארץ ולמורשתה", אומר צחי דיקשטיין, מנכ"ל "אשכולות" - פורום מרכזי סיור ותודעה ישראלית, "את השבוע הקרוב נייחד לסיורי מורשת קרב ולצעידה בעקבות נופלים באתרי הקרבות בסימן "והגדת לבנך" ואנו מזמינים את כל עם ישראל לקחת חלק בפעילות שלנו. סיפורי גבורת הנופלים שזורים בסיפור הגבורה והתקומה של עם ישראל בדורנו, אותו אנו חפצים להנחיל לנוער ולציבור הרחב,למען המשך נשיאת דגל התרומה והנתינה למדינת ישראל בעת שגרה ובעת מבחן".

 

  • מיזם "בעוז רוחם" נועד להעביר מסר חשוב של עיסוק בעתיד, בתקווה ובעשייה לצד העיסוק בשכול, בכאב ובזיכרון ובתוך כך יתקיימו פעילויות חינוכיות בבתי הספר, סיורים באתרי מורשת קרב ברחבי הארץ, בהדרכה מקצועית, פתוחים לקהל הרחב ללא תשלום וטקסי ערב יום הזיכרון ברשויות שונות עם תכנים בהפקה ייחודית.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום באדיבות "אשכולות"
"חיבור להכרת הארץ ולמורשתה"
צילום באדיבות "אשכולות"
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים