ואפל בלגי כמו שצריך: מתכון
עם גבינות מלוחות או עם אבקת סוכר, כארוחת ערב או בוקר - לא משנה איך אוכלים ובמה מכינים, מה שחשוב זו הבלילה: רותי קינן מסבירה איך מכינים ואפל בלגי כהלכתו, מסורתי עם שמרים וזריז לממהרים
על אף שקשה לי להתלונן על חסך בפחמימות בגין החג שחלף, השבוע הזה, כמו כל שבוע שאחרי פסח, מוקדש באהבה לקמח חיטה ולמוצריו.
עוד מתכונים בערוץ האוכל:
מי שהוציא מהאג'נדה שלו גלוטן וסוכר, מוטב שידלג על המדור הפעם. הוא מוקדש באהבה לאלה שמוכנים לאמץ בחום (או בחמימות קלה) מאכלי דגנים, מאפים וממתקים, בלי לעשות חשבון. אלה שכשמדובר בדיאטה נאחזים בתפיסת החיים האקזיסטנציאליסטית של סקרלט או'הרה (מהסרט "חלף עם הרוח", למי שלא מכיר), הגורסת בוודאות שמחר הוא יום חדש.
אחרי שבלסנו בימים האחרונים בשקדנות מנות נדיבות של פסטה עם המון פרמזן, הגיע תורו של מכשיר הוואפל החדיש שברשותנו להדגים את ביצועיו בתחום המאפים המתוקים. זו היתה גם ההזדמנות לבחון מחדש את מאגר מתכוני הוואפל שברשותנו, ולהצביע על המוצלחים שבהם.
אם לשפוט לפי כמות המכשירים להכנתם המוצעים בחנויות שלנו, אפשר היה להניח שהמאכל הזה חקוק ברפרטואר הקינוחים המקומי לפחות כמו בבלגיה, מהארצות שבהן הוואפל - שם הוא קרוי גופר (Gaufre) - באמת נחשב למאכל לאומי. לאחרונה, אמנם, ניכרת כאן התעוררות בנושא זה בשיח הקולינרי ובמסעדות (והתהייה היא, כמובן, מה קדם למה - המכשירים למאכל או המאכל להופעת המכשירים), אלא שאנחנו רחוקים עדיין שנות אור מהוופלים של ארצות השפלה.
על העובדה שמה שנחשב לוואפל אמריקאי מוצאו ככל הנראה מזה הבלגי או הצפון אירופי אין ויכוח, אבל בבלגיה נראה שאף אחד לא מתעכב על ההשוואה בין השניים. אם צריך להצביע על הבדלים - הבלגי מבוסס לעתים קרובות על בלילה מותפחת בשמרים, בעוד שהאמריקנים מתפיחים את שלהם באבקת אפייה. אבל יש גם סוגי גופר בלגיים לגמרי שמותפחים באבקת אפייה, שכמובן מקצרת את הדרך בין החשק למשהו מתוק לסיפוקו.
נסיונות להצביע על הבדלים בצורה, בעובי או בגודל גם הם לא רלוונטיים, כי לכל אחד מהמאכלים, משני קצוות האוקיאנוס, יש גרסאות לאין ספור.
הבעיה היחידה שעלולה לצוץ בהכנת הוופל הביתי היא המכשיר. אבל כפי שכבר שמנו לב - השוק מלא בכאלה, חלקם משוכללים ויקרים, ואחרים פשוטים וזולים. מניסיוני, התוצאה תלויה יותר במתכון שבידיכם ופחות בטיב המכשיר. לכולם, גם למתוחכמים יותר, צריך להתרגל והניסיון הוא זה שמכתיב את ההצלחה.
המתכונים שלפניכם מניבים שתי גרסאות קרובות ככל האפשר למעדן הבלגי - האחת מבוססת על בצק שמרים והשנייה - על אבקת אפייה. שתיהן קצרות ופשוטות להפליא להכנה, אך לגרסת השמרים יש להוסיף את פרק הזמן המיועד להתפחה. לעומת זאת, אם אתם מעוניינים לטרוח בערב שבת כדי לזכות בוואפל ריחני למחרת בבוקר, אין שום בעיה להכין את הבלילה עם השמרים בערב ולשמור במקרר עד מחר.
ולבסוף - התוספות. בכוונה, כדי לא לקלקל לכם את השמחה, לא ציינתי אותן בגוף המתכון. כי גופר, או ואפל בלגי, מקבל באהבה כל מה שתשדכו לו - מגבינות ותוספות מלוחות (אפשר להפחית את כמות הסוכר במתכון לצורך זה) ועד קצפות, קרמים, גלידות, פירות, רטבים מתוקים ומרקחות בגררת המתוקים. וכל המרבה הרי זה משובח - ובכלל לא מסובך.
1. ואפל בלגי כמו שצריך
גרסת השמרים המתקבלת תפוחה ואוורירית יותר. נדרש זמן להתפחה, אך אפשר גם להכין את הבלילה מראש, להתפיח, לשמור במקרר ולהכין למחרת.
המרכיבים:
1.5 כוסות חלב חם
100 גרם חמאה, חתוכה לקוביות
2 ביצים
2 כוסות קמח שמרים או 2 כוסות קמח + 2 כפיות שמרים יבשים
2 כפות סוכר
1/2 כפית מלח
אופן ההכנה:
- מערבבים את החלב החם עם החמאה עד שהיא נמסה והתערובת פושרת. מוסיפים את הביצים וטורפים היטב.
- בקערה אחרת מניחים את הקמח, הסוכר והמלח. יוצקים את התערובת הנוזלית וטורפים עד שמתקבלת בלילה חלקה. מכסים את הקערה בניילון נצמד ומניחים במקום חמים כשעה וחצי, עד שהיא מכפילה את נפחה.
- מחממים את מכשיר הוופל ומכינים לפי הוראות היצרן. מגישים זרוי בסוכר או עם תוספות לפי הטעם.
2. ואפל בלגי - גרסה מהירה
הגרסה המהירה, מותפחת באבקת אפייה. אם לא מיעדים אותה לקינוח - אפשר (ורצוי) להפחית את כמות הסוכר למינימום (כף אחת תספיק).
המרכיבים ל-6 מנות:
2 כוסות קמח
1 שקית אבקת אפייה
1/4 כוס סוכר
1/2 כפית מלח
100 גרם חמאה מומסת
3/4 1 כוסות חלב
2 ביצים
מעט תמצית וניל
אופן ההכנה:
- בקערה גדולה מערבבים את הקמח עם אבקת האפייה, הסוכר והמלח. בקערה נפרדת טורפים את החמאה עם החלב, הביצים והווניל.
- יוצקים את התערובת הנוזלית לתערובת הקמח וטורפים היטב עד שמתקבלת בלילה חלקה.
- מחממים את מכשיר הוופל ומכינים לפי הוראות היצרן.
- הגשה: זורים סוכר או יוצקים סירופ או עורמים כל תוספת אחרת - קצפת, גלידה, פירות ועוד. לוואפל מלוח - מורידים מכמות הסוכר בבלילה.
לכל הטורים של סיר שמח ושל רותי קינן