שתף קטע נבחר

 

חוק איראן רוכך ואושר: "גם אובמה תומך"

הדמוקרטים והרפובליקנים הגיעו לפשרה על החוק שיחייב את הממשל האמריקני להעביר לקונגרס כל הסכם שייחתם עם איראן, ונראה כי גם הנשיא יהיה מוכן לחתום עליו. במסגרת החקיקה המרוככת, צומצם פרק הזמן שהקונגרס יוכל לבחון את ההסכם והוצאו סעיפים הקשורים בטרור האיראני

רוכך החוק שנועד לתקוע טריז בגלגליו של הסכם הגרעין שנרקם עם איראן ובמהלכיו של נשיא ארצות הברית : הדמוקרטים והרפובליקנים הגיעו להסכמה בוועדת החוץ של הסנאט על חקיקה שתחייב את הממשל להעביר לעיון ולאישור הקונגרס הסכם גרעין כולל - אם יושג כזה עם איראן. החקיקה אושרה אתמול (יום ג') בהצבעה בוועדה כשכל 19 חבריה תמכו בה, וייתכן שגם קיבלה את אישורו של הנשיא ברק אובמה.

 

עוד חדשות בעולם :

לא מתפנה: הפומה שהתנחלה בהוליווד

שנה לחטיפת הנערות: "סולחת לבוקו חראם"

חוסל המופתי של זרוע אל-קאעידה בתימן

 

דובר הבית הלבן ג'וש ארנסט אמר כי אובמה יהיה מוכן לחתום על הגרסה הפשרנית של הצעת החוק שתעלה להצבעה בסנאט. בפשרה בין הרפובליקנים לדמוקרטים הוצאו מהחקיקה סעיפים שאינם קשורים ישירות לנושא הגרעין, כמו פעילות הטרור של איראן. כמו כן, צומצם פרק הזמן שהקונגרס יוכל לבחון את ההסכם. ימי העיון של הקונגרס שבו יוחלט אם יוסרו הסנקציות מעל טהרן הופחתו מ-60 ל-30. בתקופה זו, לא יוכל הנשיא להוציא צו נשיאותי להקפאת הסנקציות.

 

"הקונגרס הוא זה שהטיל סנקציות והוא זה שצריך ויכול לבטלן", אמר אתמול הדמוקרטי הבכיר בועדה בן קרדין. במסגרת הצעת החוק, יידרש הנשיא לדווח כל 90 יום על מימוש ההסכם על ידי איראן. במקביל יידרש אובמה לספק לקונגרס דיווחים תקופתיים על מגוון נושאים שאינם קשורים לגרעין - תוכנית הטילים הבליסטיים, התמיכה בטרור עולמי, בייחוד נגד ארה"ב ובעלות בריתה.

 

אם החוק יאושר בוועדת החוץ, תובא החקיקה לאישור מליאת הסנאט ורק רוב של 67 סנאטורים יוכל למנוע וטו של הנשיא על החוק. לאחר ההליכים בסנאט, ההצבעה בבית הנבחרים תהיה הרבה יותר קלה, שכן בבית יש לרפובליקנים רוב גדול ואין כל צורך ברוב מיוחס.

 

הבית הלבן הביע תחילה התנגדות גורפת לחקיקה. דובר הבית הלבן אמר כי לנשיא יש סמכות בלעדית בנושאים בינלאומיים. הוא טען שעיכוב בביצוע ההסכם עלול לטרפד אותו. ארנסט ציין כי בסמכותו של הנשיא לחתום על הסכם הגרעין ובסמכותו של הקונגרס היא לבטל את הסנקציות שהוא עצמו חוקק.

 

בתוך כך, בישראל עדיין זועמים על החלטת רוסיה למכור מערכות טילי S-300 לאיראן.

ראש הממשלה בנימין נתניהו שוחח אתמול בערב עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין והביע את מורת רוחה של ישראל מההחלטה. נתניהו אמר לפוטין שצעד זה רק יגביר את תוקפנותה של איראן באזור ויערער את הביטחון במזרח התיכון.

 

"עסקת מכירת הנשק המתקדם לאיראן היא תוצאה של ההסכם המסוכן המתגבש בין איראן למעצמות. האם גם אחרי עסקת הנשק הזאת יש עוד מי שטוען ברצינות שההסכם עם איראן יגביר את הביטחון במזרח התיכון", תהה נתניהו. מהקרמלין נמסר כי פוטין השיב לנתניהו כי לטילי S-300 יש רק יכולות הגנתיות והם לא מהווים איום על ישראל.

 


פורסם לראשונה 14/04/2015 23:14

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים