שתף קטע נבחר

 

"לא סופרים את חיפה". שיעור הילדים חולי הסרטן באזור כפול מבשאר הארץ

הנתונים על הסרטן בקרב ילדים באזור התקבלו בזעזוע: שיעור התחלואה עומד על 0.4% לעומת 0.2% ברחבי הארץ. "אמרו לנו 'אתם גרים מעל בתי הזיקוק, זה הכול", מספרת איילת, אמו של ליעוז בן ה-17. גם באגודה למלחמה בסרטן ובמשרד הבריאות כבר יודעים: הזיהום גורם לתחלואה

"הדברים שכתובים בדו"ח הזה פשוט מזעזעים. תמיד הייתה התחושה שהמפעלים האלה מסוכנים, אבל לא הייתה לכך הוכחה. הנתונים הללו זעזעו אותי". כך הגיבה איילת וילדר מחיפה. שבנה ליעוז (17) אובחן כלוקה בלימפומה בעת שהיה בן 9.

 

וילדר מתייחסת לנתונים שעולים ממכתב של ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, פרופ' איתמר גרוטו, שלפיהם מתוך 60 מקרי סרטן בקרב ילדים בני 14-0, ניתן להעריך כי כ-30 הם תחלואה עודפת בנפת חיפה כתוצאה מזיהום האוויר. שיעור התחלואה של ילדים בחיפה הוא 0.4% משכבת הגיל 14-0, פי שניים מהשיעור ביתר אזורי הארץ (0.2%). כלומר, בחיפה יחלו שישה ילדים בסרטן מדי שנה, בעוד שבכל יתר חלקי הארץ יחלו חמישה. הנתונים מתבססים על מחקר של יקיר רוטנברג, אביעד זיק, מיכה בר חנה תמר פרץ, שפורסם במרס 2013 בכתב העת האמריקני העוסק בסרטן American Journal of Cancer Epidemiology and Prevention.

 

"ליעוז אובחן וטופל על פי הפרוטוקול בבית החולים בני ציון, אבל אחרי כמה חודשים המחלה חזרה בפעם השנייה, ואז הוא עבר שוב טיפולים, שכללו השתלת מח עצם. אלה היו שנתיים מאוד ארוכות וקשות", מספרת וילדר. "אמרו לנו שאי אפשר להגדיר גורם ספציפי שבגללו זה נגרם, אבל הצוות הרפואי חזר ואמר: אתם גרים בחיפה, מעל בתי הזיקוק. זה הכול".

איילת וליעוז וילדר. "שנתיים ארוכות וקשות" ()
איילת וליעוז וילדר. "שנתיים ארוכות וקשות"

ליעוז בתקופת הטיפולים בבית החולים  ()
ליעוז בתקופת הטיפולים בבית החולים

השיער צמח מחדש  ()
השיער צמח מחדש

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

חיפה. "יכול להיות שהייתי עוברת למקום אחר" (צילום: אבישג שאר-ישוב) (צילום: אבישג שאר-ישוב)
חיפה. "יכול להיות שהייתי עוברת למקום אחר"(צילום: אבישג שאר-ישוב)

איילת ושני ילדיה עברו מאז דירה והם מתגוררים כיום בכרמל, בצדו המערבי, אך היא מסרבת לעזוב את חיפה. "האמת היא שסביב התקופה שליעוז חלה המשפחה לחצה עלי לעבור למרכז. כולם אמרו שזה משהו שקשור לעיר. אני אמרתי שאין בזה היגיון, עם כל הירוק מסביב. היום, עם כל ההיסטוריה שלי ומה שאני יודעת, יכול להיות שהייתי זזה למקום אחר.

 

"למעשה, אין שום דבר שעושים כעת כדי לנקות את העיר הזו. זה עצוב להגיד, ואני לא מאחלת לאף אחד לחוות את מה שחוויתי, אבל עד שבן של איזה איש חשוב מאוד בממשלה יחלה, או שיקרה לו משהו כתוצאה ממה שמתרחש במפעלים פה במפרץ, שום דבר לא ישתנה".

 

וילדר סבורה שהבעיה המרכזית היא ריחוקה של חיפה ממקבלי ההחלטות והעובדה שבשל כך "לא סופרים אותה". לדבריה, "חיפה, עם זה שהיא אחת הערים הגדולות בארץ, לא ממש מעניינת אף אחד. היא לא תל אביב. תראה מה קרה עם גלילות, ואיזה לחץ היה לפנות שם את המתחם. אין פה צעירים כמעט - החבר'ה עפים מפה כמה שיותר מהר אחרי הצבא - אז אנחנו לא נחשבים. יש פה ראש עיר אחד שעושה רושם שדווקא כן אכפת לו, אבל הוא לא יכול להתמודד לבד מול כל המדינה".

 

לא ייתכן שאין מענה

 

חברת מועצת העיר חיפה, עינת קליש-רותם ("חיים בחיפה") קראה לראש העירייה יונה יהב להתפטר. בראיון לאולפן ynet הטילה קליש-רותם את האחריות לפתחה של עיריית חיפה, שלטענתה לא עושה די. "עיריית חיפה כושלת ואפשר לומר פושעת כי היא מכחישה לחלוטין כבר זמן רב את הנתונים. אנחנו רואים את זה בכל מקום, ברחוב בבתי ספר הילדים שלי שומעים על יותר מדי ילדים ואנשים צעירים שחולים פה בסרטן", טענה. "ממשלת ישראל מקדמת היום שלוש תוכניות הרסניות למפרץ חיפה שיחד הולכות להגדיל את שרשרת הייצור של זיקוק הדלקים. זה הכל על חשבוננו, על חשבון הבריאות שלנו ובאוזלת יד מוחלטת של עיריית חיפה".

 

אז מי אשם, העירייה או המדינה?    (צילום: עידו בקר, ניצן דרור ואבי חי)

אז מי אשם, העירייה או המדינה?    (צילום: עידו בקר, ניצן דרור ואבי חי)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

דובר עיריית חיפה, עידו מינקובסקי, דחה את טענותיה של חברי המועצה ואמר כי הכתובת אינה העירייה או העומד בראשה. "שנים שעיריית חיפה הייתה לבד בחזית. בכל מקום אנחנו לבד והמדינה מגיע עם צווי בית משפט. העירייה, עם כל הכבוד לכוחה האדיר, לא יכולה להחליף את הממשלה. לפני שלושה חודשים אותו משרד בריאות הביא איתו דוח אחר לגמרי שבו חיפה נמצאת באחד המקומות האחרונים בתחלואת סרטן ילדים, ואני מודה למשרד הבריאות על הדוח הנכחי שהוא משנת 2007 ומפורסם ב-2015".

 

מהנתונים עולה פער גדול בין התחלואה בנפת חיפה לבין שאר הארץ לא רק בקרב ילדים. גם בגילאי 40-15 יש עדיין פער, שגדל בקבוצת הגיל הבאה: כמעט אחד מכל חמישה מתושבי אזור חיפה בני 74-65 לקו בסרטן.

 

כבר לפני כחצי שנה הציגו האגודה למלחמה בסרטן ומשרד הבריאות נתונים שלפיהם שיעור התחלואה בסרטן בחיפה גבוה ב-15 אחוזים משאר חלקי הארץ. לדברי מנכ"ל האגודה, מירי זיו, עד עתה הקשר הידוע היה סטטיסטי בלבד ולא היה ברור מדוע קיים הבדל שכזה.

 (מקור: ידיעות אחרונות) (מקור: ידיעות אחרונות)
(מקור: ידיעות אחרונות)

 

לפי נתוני המחקר מ-2013 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לפי נתוני המחקר מ-2013(צילום: shutterstock)

ד"ר ליטל קינן בוקר, סגנית מנהלת הרישום הלאומי לסרטן במשרד הבריאות, אמרה אז שייתכן שהסיבה היא המפעלים במפרץ חיפה, אך ייתכן גם שמדובר באורח חיים והתנהגות שונים של תושבי חיפה. במכתב של משרד הבריאות מצוין כי החוקרים הדגישו שלא ניתן לייחס את ההבדלים שנמצאו לשיעורי עישון, משום ששיעור העישון בנפת חיפה אינו גבוה בהשוואה לממוצע הארצי.

 

המכתב של פרופ' גרוטו כבר לא מותיר את המקום לספק. זיהום האוויר באזור חיפה הוא הגורם לתחלואה העודפת בסרטן. "הקשר הסיבתי הוא מדאיג וחמור. חייבים לנקוט בפעילות ממש במהירות כדי לפתור את הבעיה. לא יתכן שמצב כזה יימשך ללא מענה", אומרת זיו.

 

פרופ' גיל בר סלע, חבר ועד האיגוד האונקולוגי שעובד בחיפה, מוסיף: "סרטן ריאה וסרטן שלפוחית השתן קשורים לעישון, וייתכן שגם בזיהום אוויר ישנם חלקיקים שנכנסים לגוף והחומרים הרעילים משפיעים כך. חומרים מיקרוסקופיים כאלה ואחרים גורמים לשינויים גנטיים בתאי הנשימה או בתאי כיס השתן ומעוררים תהליכים סרטניים. אנחנו יודעים שיש עלייה כללית בתחלואה בסרטן, עוד חמישה אחוז ועוד חמישה אחוז, אך מעולם לא חשבתי לעזוב את האזור עקב כך".

 

עניים לא יכולים לעזוב את האזור

לאונה טופורובסקי (11) מקריית מוצקין חלתה לפני כשנתיים בלוקמיה חריפה. "לא היה אצלי סרטן במשפחה ולא אצל בעלי, זה לא גנטי, ויכול להיות שהמחלה של לאונה קשורה", אומרת אמה גלינה. ליאונה סיימה לפני ארבעה חודשים את הטיפולים בבית החולים רמב"ם לאחר שלוותה באינטנסיביות על ידי עמותת "גדולים מהחיים", והיום אמה מספרת שנושא זיהום האוויר תמיד היה נושא לשיחה במסדרונות המחלקה".

לאונה טופורובסקי. במהלך הטיפולים ולאחרונה ()
לאונה טופורובסקי. במהלך הטיפולים ולאחרונה

לאונה טופורובסקי ()
לאונה טופורובסקי

גלינה מוסיפה: "שמעתי על זה שזיהום אוויר גורם יותר לסרטן. האוויר ברוסיה היה יותר גרוע אבל כאן זה מפריע לי. זה פוגע יותר באנשים שהם חלשים יותר מבחינה כלכלית ולא יכולים לשנות את החיים שלהם, הם לא יכולים לעזוב את האזור. זה בעייתי ומעצבן. זו בדיוק הסיבה שאני לא רואה חדשות, אלו בעיות שאני לא יכולה לפתור", היא אומרת.

 

"אני חושבת שיש כמה פקטורים, גם הזיהום, גם הטלפונים הסלולריים, גם אורח החיים. הכול לא בריא. יכול להיות שאם האוויר היה יותר נקי אז היו פחות ילדים חולים. יש לי חברה שעובדת כבר 15 שנה כאחות אונקולוגית ברמב"ם, והיא אומרת שלפני עשר שנים בקושי הייתה עבודה והיא לא הייתה מקבלת משמרות, אבל בשנים האחרונות יש המון חולים".

 

חייבים מהלכים מדיניים נחרצים

את תגובתה של מנכ"ל הקואליציה לבריאות הציבור בצפון, ליאורה אמיתי, אפשר היה לסכם בשתי מילים: "הזהרנו אתכם". לדבריה, מדובר בתוצאותיו הראשונות של מאבק שהיא וחבריה מנהלים כבר יותר מ-10 שנים: "הנתונים שפרסם פרופ' איתמר גרוטו במכתב מחייבים מהלכים מדיניים נחרצים של משרד הבריאות והמשרד להגנת הסביבה, שתכליתם הגנה אמיתית על בריאותם וחייהם של מאות אלפי התושבים במטרופולין חיפה.

 

"הגיע הזמן לעבור משלב הדיבורים לשלב המעשים. אנחנו מצפים ממשרד הבריאות והמשרד להגנת הסביבה להכריז על אזור מפרץ חיפה כעל מוכה זיהום. זו החלטה שהנגזרת שלה היא קודם כל לא לאפשר תוספת של מתקני אכסון וייצור תעשייתיים. בנוסף, החמרה לאלתר של האכיפה, ושל התקנים הסביבתיים לפי ההמלצות של משרד הבריאות".

 

ראש העיר יונה יהב מסר: "משרדי הממשלה שתפקידם להגן על תושבי הצפון הפקירו והכשילו כל ניסיון של הרשויות בנפה לשים סוף למפגעים. חשוב לזכור כי הכלים נמצאים בידי הממשלה ולא בידי העיריות. לאורך כל הדרך הנתונים מוסתרים מראשי הרשויות, מעכו ועד חדרה - והמשרד להגנת הסביבה מסרב לחלוק אתנו את רשימת המפעלים המזהמים ולחשוף את רמת הזיהום של כל אחד מהם. יש לשים קץ לאימפוטנטיות של הגופים המוסמכים, העוסקים לצערנו בפרשנות וניתוח טבלאות במקום להילחם על בריאותם של תושבי הקריות, טבעון, עכו וחדרה. באופן מדהים ומקומם לומדים תמיד ראשי הערים את הנתונים מכלי התקשורת, ולא מפקידי הממשלה. פעם זה משרד הבריאות שמעביר את הנתונים לעיתונאים ופעם זה המשרד להגנת הסביבה. אני מציע להם שיעסקו יותר בשמירה על הבריאות והסביבה, ופחות במרדף אחר הכותרות".

מחאה להקטנת זיהום האוויר באזור חיפה. למטה: ראש העיר יונה יהב (אחיה ראב"ד) (אחיה ראב
מחאה להקטנת זיהום האוויר באזור חיפה. למטה: ראש העיר יונה יהב(אחיה ראב"ד)

 (צילום: צבי רוגר) (צילום: צבי רוגר)
(צילום: צבי רוגר)

בעקבות הפרסום אתמול (יום ג') קראה יו"ר סיעת "חיים בחיפה", ד"ר עינת קליש-רתם, לראש העיר יונה יהב להתפטר: "ראש העיר הוא הוא האחראי הראשון והבלעדי לבריאותם ולרווחתם של תושבי חיפה, ואף לתושבי המטרופולין כולו. למרות זאת הוא היה עסוק בשנים האחרונות בגלגול האחריות לכתפי הממשלה וגורמים אחרים, במקרה הטוב, ובטשטוש המידע והסטת תשומת לב התושבים על ידי מסיבות וחגיגות, במקרה הרע. ראש עיריית חיפה כשל בתפקידו הבסיסי והמרכזי. יהב: שא באחריות, לראשונה בחייך - הגש את התפטרותך".

 

עכשיו זה רשמי

לפני שנה וחצי הכריזה הסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן שזיהום אוויר מסרטן בדרגה הגבוהה ביותר. עד אז, חומרים שונים כגון בנזן או פליטות ממנועי דיזל נחשבו למסרטנים ודאיים כל אחד בנפרד, אך החל מאוקטובר 2013 החמיר הארגון הבינלאומי את הדאגה, וקבע שכלל זיהום האוויר עלול לגרום לסרטן.

 

הגורמים העיקריים לזיהום אוויר הם פליטות של חומרים מסוכנים מהתעשייה, תחנות כוח, כלי רכב ושימושים חקלאיים. ד"ר אלי שטרן, מומחה להערכת סיכונים ויו"ר ועדת המומחים המייעצת לנושא חומרים מסרטנים לאגודה למלחמה בסרטן, מסביר: "ההרכב של זיהום האוויר משתנה ממקום למקום, כלומר, תמהיל החומרים המסרטנים המצויים בו, אבל זה לא משנה מכיוון שזיהום האוויר עצמו כמכלול של חומרים מעלה את ההסתברות לתחלואה מממאירה.

 

"הסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן בדקה יותר מאלף מחקרים בכל העולם בטרם הגיעה למסקנה הזאת. אין כוונה שמי שנחשף לזיהום אוויר בוודאות יחלה בסרטן, אלא בכך שההסתברות לתחלואה זו עולה בוודאות. זוהי הרמה הגבוהה ביותר של חומרים מסרטנים לבני אדם".

 

לדבריו, לפי נתוני ארגון הבריאות העולמי, ב-2010 התרחשו בכל העולם 223 אלף מקרי מוות כתוצאה מסרטן ריאות שנגרם מזיהום אוויר: "התחלואה העיקרית שהתגלתה עד כה היא בסרטן הריאה, מכיוון שהריאה היא התחנה הראשונה והמשמעותית ביותר בקליטת הזיהום. בנוסף התגלתה גם השפעה מכרעת של זיהום על עלייה בהסתברות לסרטן שלפוחית השתן".


פורסם לראשונה 14/04/2015 23:22

 

בהכנת הכתבה השתתף ד"ר איתי גל
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איילת וליעוז וילדר בתקופת הטיפולים
מומלצים